Info
x
Frauda?sau delapidare?
|
dan_budasu 2 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 21 Septembrie 2008, ora 20:58
Totul a inceput in momentul in care m-am angajat la o firma pe un post la vremea aceia de contabil primar(lucru care de altfel m-a si atras)si tocmai ptr .ca imi doream un job cu nerabdare dupa o sedere indelungata cu copilul acasa(3 ani)am acceptat fara sa cantaresc lucrurile! toate au mers bine,colectivul era super ok,eu imi faceam treaba pe care o invatasem de la un coleg care preluase si casa de la fosta contabila.Dar asa se intimpla cind te bagi intr-un lucru pe care nu-l cunosti si pe care-l faci prima data ca de exemplu ca,casa nu mi s-a predat pe baza de proces verbal de predare -primire,plus ca se lucra cu chitante emise azi si care incasau maine sau poimaine de pe traseu(de la clienti)chitante care plecau cu soferii .Dar am acceptat si asa sa lucrez,stiind ca undeva nu este bine tocmai ptr .ca aveam nevoie de bani.(ca doar ptr aia lucram toti).Intr-o zi de mai primesc pe messenger de la contabila de la Bucuresti care imi verifica registrul de casa o intrebare :"DE CE AM ASA DE MARE SOLDUL IN REGISTRU DE CASA?"lucru la care nu am stiut sa raspund ,deoarece in casa nu au fost niciodata banii fizic de pe registru de casa!In momentul acela am inceput sa-l intreb pe colegul care mai imi tinea locul si cu care faceam casa(deoarece era priceput in ale contabilitatii,avea o facultate la activ)daca stie de ce am soldul asa pe registru!Raspunsul lui a fost unul simplu:ai chitante plecate pe traseu!In acel moment am simtit ca ceva nu este in regula,(am uitat sa mentionez ca ,casa se facea de catre el ptr ca se presupunea ca el stie contabilitate cel mai bine)si am inceput sa caut prin acte!|Sincer nu stiam ce caut,dar incepusem sa ma gindesc la o greseala de program,sau de o greseala in contabiliate facuta de Bucuresti,am rugat-o sefa de sucursala sa facem casa,(am fost in plop amandoua )si inca un lucru care m-a pus pe ginduri a fost atitudinea colegului care pina in momentul respectiv te mai puteai ajuta cu el,dar din momentul aflarii ca ar lipsi bani din casa comportamentul lui a fost mai mult unul de a evita locul in care ma aflam cit mai mult.L-am rugat sa vina sa ma ajute sa fac casa si a venit intr-un final de am facut-o (in prezenta sefei de sucursala)si am costatat ca era vorba de lipsa intr-adevar(nu stiam de suma cu exactitate,ceva de 200 milioane,ulterior fiind 300 milioane)l-am intrebat :CUM DE ESTE POSIBIL ASA CEVA?ca nu este vorba de 20 milioane sunt 200 milioane?iar raspunsul a fost unul simplu:NU STIU CUM SE POATE ASA CEVA,s-a ridicat de pe scaun si din acel moment nu ne-am mai vorbit nimic.Apoi a inceput calvarul,intr-o dimineata ne trezim cu 3 persoane delegate de la Bucuresti sa faca o ancheta interna cu ceea ce s-a intimplat in sucursala Brasov.Am fost prima luata la intrebari ,deoarece eu am semnat registrul de casa cu buna stiinta(stiind ca ,casa este in regula).Am stat la interogatoriu de dimineata de la 11 pina seara la 23,fiind supusa la o serie intreaga de intrebari,ca de exemplu :DACA M-AS SUPUNE TESTULUI CU DETECTORUL DE MINCIUNI?;DACA EU AM LUAT BANII?:DACA AM PROBLEME ACASA?;etc..............Intr-un cuvint o presiune imensa ,ca sa se ajunga la sfirsit cu acuzatii precum ca eu am luat banii ca aveam probleme acasa si ca ar fi mai bine sa marturisesc ca sa fiu iertata,ca nu se doreste darea pe mina politiei a persoanei mele,sau mai mult am doar 2 optiuni :ori aduc banii in casa ,ori se merge mai departe.In acel moment am rabufnit si am spus ca nu o sa platesc ptr ceva ce nu am facut doar ca sa fie bine in firma,si ca daca vor sa mearga mai departe sa mearga.Am uitat sa precizez ca s-au luat declaratii de la toti angajatii firmei,ulterior acestea fiind la dosarul care s-a facut!Urmatoarea incercare a mea a fost testul cu detectorul de minciuni pe care l-am trecut ,dar colegul se pare ca nu, si din momentul aflarii ca el ar fi cauza disparitiei banilor (ptr ca am uitat sa mentionez ca a avut cheie de la casa de bani,cheie de la intrare,acces la calculatorul meu,ulterior mi-a modificat parola)nu s-a mai stiut nimic de el.La servici nu s-a mai prezentat si ne-a ras la toti in fata ca nimeni nu are ce sa-i faca.Eu am mai ramas in firma inca 1 luna,timp in care m-am gindit ca au timp sa ia o decizie!Asa ca lunile au trecut pina azi:cind m-am trezit cu politia la usa,cu o citatie pe numele meu,cu data si cu incadrarea mea ca si faptuitor.Mi s-au unmuiat picioarele si am inceput sa tremur,si chiar am avut un soc !Cum as putea sa demonstrez ca nu eu am luat acei bani?(singura mea dovada este acel test cu detectorul de minciuni ,care nu este considerata proba)cind exista semnatura mea pe acel registru de casa?cind toti colegii au avut incredere in acel "coleg "care a lucrat cit a putut el mai bine,si a stiut sa-si acopere si urmele! astept parerile si sfaturile voastre!va multumesc!
|
|
iulidan2 156 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Constanta |
Postat pe: 30 Septembrie 2008, ora 15:02
roaga pe Dumnezeu sa te ajute, eu unul nu am auzit sa faca doi angajati registrul de casa si sa aiba cheia de la seif.
cel mai probabil, administratorul nu e interesat decat de recuperarea banilor, indiferent de vinovat. |
|
csaszar_adrian 4 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 22 Octombrie 2008, ora 08:27
In primul rand sa stii din start ca ai partea ta de vina. Daca nu stii ceva trebuie sa intrebi mai ales daca e vorba de bani. Stii zicala : banul ochiul dracului !
In al doilea rand casa NICIODATA nu o face doi oameni ! Daca el era mai priceput trebuia sa o faca DOAR el. Ce poti face ? Pai ... consulta un avocat. Cere ca al tau coleg sa fie urmarit daca si-a cumparat lucruri de valoare in ultima vreme sau daca are datorii. Inclusiv politiei poti sa-i sugerezi sa faca asta, desi poate un detectiv te-ar ajuta mai mult. Politia gaseste doar ce vrea, asta o spun din proprie experienta. Si in final un sfat foarte important ! Fii foarte atenta la detalii. Si din textul ce l-ai scris se vede ca nu esti. Scrii fara spatii intre propozitii, mai faci si cate o cacofonie etc. La bani nu ai ce cauta daca nu ai un ochi foarte format pentru detalii. SUCCES SI MIRACOL !!! |
|
Fosta membra 9am.ro 1491 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 25 Octombrie 2008, ora 11:06
Oamenii ajung in astfel de situatii pentru ca se complac intr-o randuiala facuta de cel care fura. Cel care fura este lingusitor, stie sa maguleasc pe toata lumea iar celor din jururl lui le place.
Oamenii prind dusmanie pe cei care ii pun la munca sau le atrag atentia cum se lucreaza corect. In schimb simpatizeaza cu lichelele care pozeaza in baieti buni si se pricep de minune sa exploateze slabiciunile celor din jur. Pana cand li se intampla. In general, la munca, oamenii sunt ipocriti, curve, mincinosi. Au un alt mod de a fi decat cel natural... Ar fi trebuit sa te gandesti cand era vorba de bani ca anumite lucruri nu trebuiesc lasate pe nimeni ... Nu era greu sa te duca mintea. Acum ai ocazia sa faci puscarie si, chiar daca n-ai furat, o meriti cel putin partial. Daca lucrurile stau asa cum le-ai zugravit tu ! Dar in viata, lucrurile stau arareori asa cum le povesteste o singura parte. Fiecare se crede Cenusareasa.... Dar basmul nu se termina intotdeauna asa ... Ai grija la fiecare cuvant pe care-l spui. Cauta un avocat foarte bun ! Nu sta si te uita. Nu mai posta pe net si nu mai vorbi decat cu avocatul !. Daca este asa cum ne-ai spus si nu te adresezi unui avocat de calibru, ai mari sanse de mititica ,....
Acum nu e momentul !
|
|
marian_bd_rotaru 1883 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Barlad |
Postat pe: 19 Noiembrie 2008, ora 17:23
Stimata doamna sunteti buna de plata . casierul , este conform legii gestionar al fondurilor banesti . Trebuia sa faceti inventar , ca in cazul oricarei gestiuni ! Trebuia sa ceriti dupa inventar cfeia sau sa solicitati schimbarea yalei ! Acum depinde de director daca va intelege sau nu . De politie nu spun nimic , pentru ca ea actioneaza doar daca este sesizata de catre partea conducatorul organizatiei . Iar atunci oricum nu face nimic ! DUMNEZEU , sa va ajute ! Un lucru trebuie sa invatati . Meseria , inclusiv cea de contabil , nu se face dupa ureche . Trebuie invatare si documentare .
|
|
mihut_elena 1 mesaj Membru din: 30/11/-0001 Oras: Craiova |
Postat pe: 28 Februarie 2009, ora 16:14
dupa lege sunteti raspunzator.dar ceva pute la soc. respectiva.cineva a avut interesul sa se amine cat mai mult controlul si mai ales ancheta si trimiterea in instanta.analizeaza detaliile incepind de la angajare
|
|
super_green_frog 1358 mesaje Membru din: 12/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 2 Martie 2009, ora 15:02
Eu te inteleg perfect. Am patit o faza similara la scara mai mica. La cateva zile dupa ce mi-am prezentat demisia, eu fiind in perioada de preaviz, a disparut subit un lap-top dintr-o incapere anexa, zic eu exact in scopul de a fi eu cea acuzata fiindca am suparat pe cine nu trebuia cu demisia respectiva. Nu poti fi niciodata suficient de prevazator si atent atunci cand e vorba de o abordare lipsita de onestitate in cadrul unei organizatii. Despre oameni ce sa mai spunem, nu putem fi suficient de isteti atunci cand e vorba de rea credinta si de cele mai multe ori ne dezmeticim prea tarziu.Cu teoria stam bine,practica ne omoara! Unele lucruri se intampla pur si simplu. O patim si gata !
Te sfatuiesc sa nu disperi si sa-ti iei un avocat bun. Daca doresti iti pot recomanda o casa de avocatura. Ar fi cel mai indicat fiindca probabil stii ca au departamente specializate si colaboreaza eficient intre ele in interesul clientului. In general, recomand mare atentie la locul de munca, mai ales celor tineri si fara experienta. Se intampla si de astea chiar daca nu va puteti imagina macar. De amuzament, pot sa va spun ca in acum vreo 10 ani lucram tot in cadrul unei firme de prestigiu iar CFO-ul (Directorul Financiar) a ajuns sa ne trimita carti postale de la Jilava fiindca a jucat intr-o noapte la cazino o suma pregatita in casa de bani pentru achizitionarea unui sediu de firma. A doua zi la prima ora, patronii aveau intalnire la notariat cu proprietarul pentru perfectarea actelor iar cel cu banii nu se mai prezenta. A fost ca in filme, dupa ce au constata ca respectivul nu e de gasit, au venit la sediu, au deschis casa de bani si au gasit un bilet "nu va speriati, eu am luat banii". Ma rog, disperare, amenintari, cautari nu mai intru in detalii dar concluzia este ca nu trebuie sa luam pe incredere pe nimeni. Ochii cat cepele ! Se intampla atatea lucruri care depasesc orice imaginatie. Mare atentie!
All Things Grow With Love
|
|
necunoscut 1 mesaj Membru din: 1/01/1970 |
Postat pe: 10 Martie 2009, ora 18:24
ai putea sa scoti banii scotand un film ... e mult prea interesant. sa ne ti la curent cu noutatile.
stiu ca sun un pic a diabolic ... da suna prea bine pt un film ca sa fie irosita povestea. |
|
|
|
|
Fosta membra 9am.ro 84 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 4 Aprilie 2009, ora 22:18
|
|
lorduljohn 499 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 4 Aprilie 2009, ora 22:27
DAC E ADEVARAT CE SPUI SUNT TREI VARIANTE:
-ESTTI EXTREM DE NAIVA SI TE AI ANGAJAT SA FACI O MUNCA PENTRU CARE NU ESTI PREGATITA . -AI AVUT O RELATIE CU ACEL COLEG SI IMPREUNA ATI FURAT BANII . -AI FURAT , PUR SI SIMPLU , BANII ! AS PREFERA SA CRED CA PRIMA VARIANTA E CEA CORECTA. IN TOATE VARIANTELE VEI PLATI ATAT BANII CAT SI PENAL. IMI PARE RAU CA SUNT DUR , DAR ASTA-I ADEVARUL. |
|
9am083244 5 mesaje Membru din: 4/07/2009 |
Postat pe: 11 August 2009, ora 20:04
depinde acum de tine..ce ai spus la politie
daca s-a decis inceperea urmaririi penale sau in ce stadiu este dosarul la politzie nu declara nimik din ce itzi vor sugera ei spune adevarul si insista pe lipèsa inventarelor si pe faptul ca mai avea si altcineva cheie daca potzi si demonstra cu atat mai bine politia va incerca sa itzi induca anumite raspunsuri.......sa scape de multa munca in cazul in care se va ajunge la asa ceva si se vor exercita presiuni indirecte spre a recunoste....fa-o....dar la final vezi ce a scris anchetatorul si nu semna nimik se ajunge in faza ssecunda cand vei fi invitata la procuratura acolo retractezi tot ce ai spus la politizie si prezintzi faptele asa cum au stat lipsa inventrae si accesul altuia in gestiune specifici ca politizia nu a urmarit aceasta informatzie si asteptzi procesul nu scapi fara condamnare dar acum depinde la ce incadrare te baga pt delapidare...potzi lua minim 6 luni cu suspendare....si sa speri ca firma nu face apel |
|
machedon73 5 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Slobozia |
Postat pe: 11 Decembrie 2009, ora 16:00
va rog sa aveti in vedere faptul ca,intr-o gestiune (casa de bani) daca se constata ca mai multe persoane au manipulat valori ,chiar daca nu au avut calitatea de geswtionar RASPUND IN SUBSIDIAR cu celelalte persoane,deaseme,contabila care are in atributii CASA si directorul economic raspund pecuniar,sau disciplinar PTR.neefectuiarea controlului propriu ca o sarcina de serviciu OBLIGATORIE,daca va-ti insusit Dstra banii santeti un actor bun
|
|
Carmen_H 12 mesaje Membru din: 13/01/2010 Oras: Cluj |
Postat pe: 27 Ianuarie 2010, ora 16:22
iti doresc sa ai parte de un miracol,un avocat forte bun si SUCCES.
Raporteaza abuz de limbaj |

iti doresc sa ai parte de un miracol,un avocat forte bun si SUCCES.