back to top ∧

Info
x
info
 
 
OK


 
Info
x
info
 
 
 


Cat castiga un arhitect in romania ?

 


 
Pagini: << 1 2 3 >> Sari la pagina:
 
9am181681

3 mesaje
Membru din: 12/02/2010
Oras: Brasov

Postat pe: 12 Februarie 2010, ora 19:50

salutare! sunt studenta in an terminal la industria lemnului in Bv,sectia proiectarea mobilei,si tind destul de mult spre arte avand si pregatire in domeniul acesta, cat despre pregatirea la arhitectura...cred k este aceeasi cu cea de la facultatea la care sunt in momentul actual(adica rez. materialelor,GD,desen tehnic etc),credeti k as putea intra la arhitectura?adica merita sa plec din Bv sa vin in Bucuresti,vreau sa mentionez k nu ma da banii afara din casa,vorba aia,doar sunt studenta :))...as dori un raspuns concret d la cineva cu experientza sau care a fot in situatia mea la inceput :D www.9am.ro/comunitate/forum/post_reply/18860.html#


9am181681

3 mesaje
Membru din: 12/02/2010
Oras: Brasov

Postat pe: 12 Februarie 2010, ora 20:17

si tin sa mentionez ca as face arhitectura nu neaparat pt bani,my degraba pentru satisfactia mea :)stiu k suna ca un cliseu .... :D :")

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

2 mesaje
Membru din: 26/02/2010
Postat pe: 26 Februarie 2010, ora 15:04

Sunt arhitect "batran" si actualmente profesor la o facultate de arhitectura, deci cred ca pot sa-ti ofer un raspuns suficient de complet la intrebarile pe care ti le pui.
(1) nu are nimic in comun facultatea de la Bv cu o facultate de arhitectura. Am lucrat intr-o fabrica de mobila si stiu ce invatati voi la industria lemnului.
(2) arhitectura este cea mai nobila dintre meserii pentru ca este (chiar daca unii contesta acest fapt) o arta dar este singura arta care are un impact direct si complex asupra celorlalti. Este o meserie grea, una dintre cele mai grele, pentru ca este o meserie de sinteza. Arhitectul este prind definitie managerul el gandind, creind, conducand o echipa de specialisti (din ale caror domenii trebuie sa stie suficient cat sa-i poata dirija), fiind un om de afaceri, un specialist in comunicare (fara asta in relatia cu clientul esti pierdut !!) si mai ales un vizionar.
(3) in principiu un arhitect este foarte bine platit. Asta este insa valabil oriunde numai la noi in tara nu pentru ca intr-o tara unde guverneaza filozofia smecherului si a manelelor si principiul lui "se poate si asa" este legea de baza din orice domeniu, niciodata un arhitect si munca sa nu vor fi apreciate la cat merita. In Romania un arhitect este tratat ca un tolerat care nu prea stie sa faca nimic, adica stie mai putin decat toti ceilalti ingineri cu care lucreaza deci clientul poate si el sa decida ca stie mai mult decat arhitectul. La fotbal si arhitectura in Romania se pricep toti netotii.
(4) meseria de arhitect este catastrofal condusa de OAR care nu a fost in stare sa stabileasca in atatia ani cateva lucruri importante relativ la dreptul de semnatura, tarife, nivelul cotizatiei, asigurari, stagiul premergator dreptului de semnatura, etc. In ziua de azi poti sa practici arhitectura fara sa faci o facultate angajandu-ti pe un salariu de mizerie - 1000 RON - un arhitect cu drept de semnatura si sa faci proiecte de milioane de euro fara probleme.
(5) in principiu, intr-o tara in care un arhitect nu castiga minim 5000 euro/luna - salariul care permite un trai civilizat si acel efort permanent de perfectionare care este necesar unui arhitect - arhitectura nu poate exista ca meserie civilizata.
In concluzie, nu as recomanda cuiva pe care-l respect sau la care tin sa faca o facultate de arhitectura daca isi pune in gand sa faca meseria asta in Romania, asa cum este Romania astazi.

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

2 mesaje
Membru din: 26/02/2010
Postat pe: 26 Februarie 2010, ora 15:12

Stimate coleg, imi permit sa va numesc asa, macar din solidaritate: aveti perfecta dreptate. Traim un adevarat cosmar. Insa ce ne mai intrebam ? Intr-o tara in care au ajuns in posturile cele mai inalte oameni care desconsidera invatamantul, care calca in picioare tot ce inseamna demnitatea de om, ne mai miram ca totul este cu fundul in sus ? Un inginer electronist arhitect ? Este chiar COOL. De ce sa ma mir cand un marinar securist a ajuns presedintele tarii ? Putem sa facem judecati de valoare, prin asta intelegand si logica pozitionarii unor oameni in societate pe principii de competenta, numai daca traim intr-o lume normala. Aveti impresia ca noi traim intr-o lume normala ?

Raporteaza abuz de limbaj
iogamac

28 mesaje
Membru din: 30/11/-0001
Postat pe: 15 Martie 2010, ora 19:28

dar un inginer de rezistenta? pasionat de meserie, inteligent si deschis la tot ce-i nou!

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

1 mesaj
Membru din: 12/04/2010
Postat pe: 12 Aprilie 2010, ora 20:15

sall....sunt in clasa a8-a si as dorii sa devin arhitect:D
ma intereseaza mai mult unde este bine sa dai la liceu.....mate info sau profil arhitectura?

Raporteaza abuz de limbaj
Tibs

5 mesaje
Membru din: 25/08/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 13 Aprilie 2010, ora 15:21

Te sfatuiesc mate info pentru ca acolo se invata carte , te obisnuiesti cu munca si o sa iti fie mult mai usor dpdv tehnic si al stiintelor exacte, eu am facut liceul de arte sectia arhitectura si am mari lacune la stiintele tehnice, mentionez ca acum sunt anul 3 la arhitectura. Liceul a fost o vacanta , poate in momentul asta iti doresti asta ca e mai lejer , asa cum mi-am dorit si eu dar mai tarziu o sa iti para rau . Ceea ce am spus este in cazul meu. Daca intradevar ai vocatie si iti este menit sa ajungi la arhitectura vei ajunge, cu o pregatire de minim un an preferabil 2 la un profesor bun din Bucuresti. Bafta intai la Capacitate ca mai este mult pana la admitere.


Fosta membra 9am.ro

73 mesaje
Membru din: 7/04/2010
Oras: Deva

Postat pe: 14 Aprilie 2010, ora 09:15

Tibs, eu sunt arhitect, dar si profesor la un Liceu de Arte, clasele de Arhitectura : un elev care urmeaza profilul acesta este net avantajat fata de unul care urmeaza alt profil, atunci cand isi propune sa continue in invatamantul superior de arhitectura...Nu este vorba doar despre cunostintele asimilate cat de formarea ochiului si mainii ... Am avut elevi care si-au stabilit corect prioritatile si au invatat tot ce le trebuia pentru mai tarziu. Si crede-ma, nu au avut niciun fel de dificultati in studentie...
Cat despre cat castiga un arhitect, raspunsul este : cat munceste ! Adica ...oricat !

Raporteaza abuz de limbaj
M-am saturat, ATAT A FOST sa fie ! Privesc cum cade soarele-n apus si-astept raspunsuri care n-or sa vie la intrebari pe care nu le-am pus... P.S.- asta mi se intampla undeva pe o plaja imensa din Aurora, WestCoast - OREGON
Tibs

5 mesaje
Membru din: 25/08/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 14 Aprilie 2010, ora 17:10

Daca s-ar face toate orele importante ca la alte licee (bune) si fii solutia ideala. Iar legat de desen , profeorii sunt artisti plastici , nu au nici o treaba cu desenul de arhitectura, iar pictura si modelajul(in lut) intradevar te apropie de domeniul vizual decat un mate info dar nu suficient si nu iti pot oferi o cale, Gd-ul m-a ajutat dar perspectiva deloc , era o madam arhitecta de la primarie care nu mai stia sa construiasca o perspectiva. Legat de atelierul de arhitectura, eram indrumati sa facem case gen `casa lux` , `o casa pt. fiecare` motivul `ca asa se face la noi in tara`. Alti actuali colegi de la alte licee de arte din tara se plang de aceleasi probleme , deci nu este o parere pur subiectiva ci o concluzie statistica.

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

73 mesaje
Membru din: 7/04/2010
Oras: Deva

Postat pe: 15 Aprilie 2010, ora 15:03

Hi Tibs !
Nu stiu cata mate intensiv si info intensiv, si mai ales actualizate la nevoile pietei, ai facut tu in Liceul pe care l-ai absolvit, dar nu cred ca te ajuta prea mult in anii mai mari pe care ii vei parcurge in continuare in Universitatea de Arhitectura ! As vrea sa te reintalnesc si sa reluam discutia pe tema initiata dupa inca vreo 5 ani, atunci cand vei fi, fara doar si poate, arhitect cu drept de semnatura...Fosti elevi de-ai mei, din promotia 2003 sunt deja arhitecti si muncesc, cu inerentele disfunctionalitati caracteristice oricarui inceput !
Important este sa nu pleci pe drumul asta cu adevaruri preconcepute, fiindca nu zidurile fac o scoala, ci spiritul care domneste intr-ansa... Sa auzim numai de bine !

Raporteaza abuz de limbaj
M-am saturat, ATAT A FOST sa fie ! Privesc cum cade soarele-n apus si-astept raspunsuri care n-or sa vie la intrebari pe care nu le-am pus... P.S.- asta mi se intampla undeva pe o plaja imensa din Aurora, WestCoast - OREGON
9am188568

17 mesaje
Membru din: 25/05/2010
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 15:41

Ofer consultanta in vederea deschiderii unui studio de videochat cu un buget de doar 5000E

Vechimea in activitatea de videochat pe care o am este de 4 ani. Oferta are pretul de 500E(pretul nu este piperat deoarece prin aceasta oferta economisiti multi bani si timp)!
Pentru cei care se pricep cat de cat in domeniu si nu vor lista de mai jos completa, putem taia din lista de servicii pe care le ofer, pretul scazand.

Contact: chat_fete (Yahoo Messenger)

Oferta include:


1. Sfaturi despre locatia unde ar trebui amplasat studioul si despre cum trebuie negociat cu proprietarul pt acordul de a face studio de videochat(in cazul in care nu aveti inca o locatie).

2. Persoana de contact pt mobila(paturi, noptiere si masuta) la comanda, preturi foarte avantajoase cu montaj gratuit.

3. Persoana de contact pt achizitia saltelelor pt paturi la preturi reduse.(deplasarea mea persoanala cu dvs la locatie daca doriti)

4. Locatie de unde puteti cumpara draperii pt a imprejmui paturile la preturi mult mai convenabile decat in magazinele mari.(deplasarea mea personala cu dvs la locatie daca doriti)

5. Persoana de contact(in cazul in care vreti ca decor draperii) pt a monta pe tavan sinele pt sustinerea draperiilor.

6. Magazin online renumit pe piata IT pt achizitionarea PC`urilor, monitoarelor si a unei imprimante cu scanner, bineinteles la preturi mici.(pot plasa eu comanda si pot ridica eu comanda de la sediul magazinului daca doriti deoarece se afla la cativa zeci de m de mine dupa care aduc produsele la dvs)

7. Persoana de contact pt instalarea Windows-ului pe PC`uri + ultima versiune de Antivirus NOD 32 cu licenta. La cerere si alte programe.

8. Persoana de contact pt achizitionarea camerelor web SONY EVI D30 speciale pt videochat. Preturile oscileaza dar pretul maxim este de 300E. Calitatea este foarte buna deoarece de la aceeasi persoana mi-am luat si eu camerele si sunt foarte multumit de ele.

9. Persoana de contact pt servicii de webdesign si de promovare web la preturi foarte bune.

10. Sfaturi legate despre ce tip de abonament la internet aveti nevoie si ce companii de internet de pe piata sunt bune in functie de cate pc`uri vreti sa puneti in activitate.

11. Programe de supravegheat oricand doriti activitatea modelelor cu tot cu serial number nu versiuni demo.(pot veni eu personal sa le instalez si sa le configurez)

12. Pot deschide conturi de studio sau model pt 200E/buc la cerere.(consider ca pretul este ok deoarece suma platita o puteti recupera in maxim o luna - o luna jumate)

13. Va pot da un model de Regulament de Studio complet si corect pe care modelele sa-l semneze la inceperea activitatii.

14. Va pot da o lista cu primele 128 siteuri de anunturi pe net si primele 59 siteuri de joburi pe net pt a va promova afacerea.

15. Sfaturi despre cum sa va promovati businessul, despre cum sa va purtati cu viitoarele modele care vor lucra la dvs si cum sa le motivati sau orice alta nelamurire pe care o aveti.

IMPORTANT: Bugetul de 500E la care fac referire nu include si pretul conturilor de studio sau de model!
Site-urile pe care pot deschide conturi de studio si de model sunt: LiveJasmin, XLove, StreamRay, ImLive, Webcams si MFC(MyFreeCams).


uretuandrei

1 mesaj
Membru din: 23/03/2011
Postat pe: 23 Martie 2011, ora 02:08

Salut,

In legatura cu arhitectura:dati la facultatea de arhitectura doar daca stiti ca sunteti talentati si aveti o imaginatie bogta,restul vine de la sine.Primii trei ani conteaza cum desenezi si cum gandesti.Depinde ce rezolvari faci pentru fiecare tema si cum iti "vinzi" marfa prin prezentarea tehnica sau artistica.Urmatorii 2 lucrezi in mare parte la PC(pentru a avea un avantaj mai tarziu incercati sa invatati din timp ArchiCAD si AutoCAD in primul rand si/sau 3D Studio Max si Artlantis )Ultimul an consta in pregatirea proiectului de licenta.

Eu am facut liceu mate-info si m-a ajutat foarte mult ;ma uit la unii din colegii mei care au fost la arte nu sunt in stare sa faca un calcul corect si ma gandesc cum vor proiecta ei caldirile?Matematica ajuta foarte mult.Mai ales ca in ziua de azi nu se mai da examen la mate si fizica la admitere cum se dadea acum 20 ani.

Din ce am inteles de la prieteni/colegi care au terminat la inceput nu se castiga cine stie ce si lucrezi uneori cateva zile fara pauza pentru a termina un proiect(depinde ce faci si cat de complex este).Se castiga bani "multi" daca reusesti sa-ti formezi un renume si sa atragi cat mai multi clienti.Daca deschizi o firma trebuie sa-ti faci reclama si sa dai dovada de seriozitate pentru a castiga bani.

Daca doriti sa urmati o facultate de arhitectura va sugerez sa nu va ganditi la bani ,mult mai satisfacator este rezultatul unui proiect facut bine,cu stil si personalitate .Ganditi-va ca un arhitect poate lasa in urma sa o opera de arta sau un "balustru maro"(asta daca se gandeste doar la bani si face doar ce vrea clientul si nu incearca sa-i schimbe opinia)


I_B_

1 mesaj
Membru din: 26/04/2011
Postat pe: 26 Aprilie 2011, ora 17:48

Reiau thread-ul in contextul crizei economice...cred ca e interesant sa comparam estimarile si asteptarile din 2008 cu cele din 2011.
Eu ma pot referi mai ales la postura unui arhitect incepator (stagiar). Si chestiunile de care ma lovesc sunt:
1. Instabilitatea job-ului. Piata de munca in arhitectura e facuta- pe partea de proiectare de arhitectura (si nu de management de proiect sau design interior)- din jucatori mici. Contractele cand sunt, cand nu sunt (ca e criza)- multi angajatori nu au suficienta putere economica pentru a mentine un loc de munca pt. angajati. Este posibil si o chestiune de exploatare si debarasare ulterioara...cu atat mai incurajata de cererea mare si oferta mica de locuri de munca de dupa 2008. Prin aceasta, ma refer la cazurile (existente nu numai in Romania in domeniul proiectarii de arhitectura) de clacare a angajatilor sub volumul de munca exagerat, urmata de demisie. (Nu e ceva prin care am trecut, dar am fost destul de aproape).
1'. Chestiunea programului prelungit nu ca o exceptie ci ca o regula pentru cei aflati mai jos in ierarhia birourilor de arhitectura poate fi un punct in sine.
2. Salariul la negru. In mod necesar si vina colectiva a angajatilor care nu reusesc (din propriile mele incercari de convingere, am constatat ca de fapt nu sunt interesati) sa-si convinga angajatorul sa le ofere un contract de munca pe care sa figureze salariul brut corespunzator salariului net real. Pe acest contract, figureaza de obicei salariul minim pe economie pentru angajatii cu studii superioare.
3. Salariul mic (cam 400Euro in Bucuresti acum). 'Pentru ca e criza' si totusi in multe cazuri volumul de munca ramane considerabil, sugerand ca proiecte ar exista. 400 Euro sunt insuficienti pentru a putea trai in chirie pe cont propriu in Bucuresti; iar dupa 25-26 de ani, colocatia surade mai putin.
Consecinte ale acestor chestiuni exista...ca de exemplu o boema viata de azi pe maine, imposibilitatea de a lua credit la banca pentru achizionarea vreunui bun semnificativ necesar (un apartament de confort si cost mediu sau o masina in aceeasi parametri). De posibiliatea intemeierii unei familii nici nu se discuta.

Sunt anumite coincidente cu alte sectoare de munca (ex. in ce priveste programul prelungit), dar o asociere a tuturor acestor factori pare a fi particulara arhitecturii. Sunt de acord ca trebuie facute sacrificii, meseria e frumoasa....dar nu e oare o supradoza de eroism?

Invit cu caldura pe toti cei pentru care aceste observatii rezoneaza nu la un schimb de lamentari, ci la o discutie pozitiva, deschisa si serioasa in legatura cu ce s-ar putea face.

Toate cele bune,
Ilinca


Cloud_Cld_1

2 mesaje
Membru din: 9/05/2011
Postat pe: 9 Mai 2011, ora 12:57

Buna as avea o intreabare...care sunt posibilitatile mele de a gasi loc de munca in romania ca si arhitect? am termiant liceul de arta specializat in arhitectura in italia si acuma termin facultatea de arhitectura tot in italia.

Raporteaza abuz de limbaj
arhtiect7745

1 mesaj
Membru din: 12/05/2011
Postat pe: 12 Mai 2011, ora 22:41

Mda, daca vrei sa muncesti pe 200 euro pe luna, s-ar putea sa gasesti. Ai terminat facultatea in Italia? de ce naiba vrei sa vii aici? Angajeaza-te pe orice post in Italia, ca ai studii superioare.

Pentru pasiunea asta multi renunta la multe alte lucruri pe care ar putea sa le faca cu succes, sfarsind in a nu face nimic cu succes, indiferent de talentul pe care il au. In clasa a XII-a sau anul I de facultate totul e roz-bonbon, dar faci 6 ani de facultate (agreabili), 2 ani de stagiatura, apoi... realitatea.

Marele arhitect Eisenmann, intr-un interviu spunea ca arhitectura e o treaba teribila de facut, si nu o recomanda nimanui, decat daca exista o imensa pornire interioara catre acest lucru carte nu te lasa sa traiesti altfel (sau ceva de genul asta, dar asta era ideea).

E o meserie deosebit de solicitanta (in facultate e totul frumos, stiu), si daca nu ai o imensa pasiune, nu are rost s-o faci, pentru ca te chinui toata viata. Pasiunea imensa ar compensa

Spun astea din perspectiva unui arhitect care a fost si angajat, cativa ani, si pe cont propriu, tot cativa ani. Cand esti angajat, esti exploatat si desconsiderat ca persoana si se pretinde de la tine sa fi trup si suflet pentru firma la care esti angajat, in timp ce firma respectiva nu e nu pune nici trup nici suflet pentru tine.Se poarta cu tine ca si cum ai fi un gunoi. Asta e adevarul.

Din perspectiva de arhitect pe cont propriu, pot sa zic asa:

-pe cont propriu e mai stresant decat ca angajat, chiar daca ai bani mai multi
-mi-am ales aceasta meserie din pasiune
-nu conteaza cat de bun esti ca arhitect, de moment ce 95% din beneficiari nu inteleg arhitectura sin nici artele vizuale
-daca majoritatea clientilor tai nu inteleg arhitectura, tu ca arhitect, oricat ai fi de bun, n-ai satisfactii profesionale, pentru ca clientul tau e seful si daca nu-i place nu te plateste. De aceea proiectele tale nu ilusteaza capacitatile tale si viziunea ta, ci a clientului. (da stiu, arhitectul moral ii refuza pe acesti clienti, dar ei fiind 95%, inseamna ca arhitectul integru nu se poate intretine din arhitectura)
-conteaza cat de bine stii sa te vinzi, chiar daca esti un arhitect foarte prost. Chestie de marketing. -daca stii sa te vinzi, mai bine faci altceva care nu implica atata stress si respundere si care e mai rentabil pentru un efort mai mic
-imi pare rau ca am ales aceasta meserie, eram idealist si nu stiam cum se practica in realitate cand am ales-o- cand ai de lucru substantial, n-ai timp de nimic altceva, cand ai timp liber, ca acum, in criza, (dar nu exagerat) n-ai bani sa folosesti timpul liber.
-lumea apeleaza la tine pentru pentru ca e nevoita, in realitate crede ca stie mai bine ca tine.
-pentru majoritatea clientilor care isi construiesc ceva in Romania, pretul cel mai mic este criteriul de selectie si nimic altceva (in afara,poate, de timpul cel mai scurt de predare).
-romanul s-a nascut arhtiect si tu ca arhitect cu ani de experienta esti desenatorul lui
-cine vrea sa se apuce de arhitectura, trebuie sa se gandeasca unde vrea sa o practice (in ce tara) si ce sanse are sa o faca acolo



Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

6780 mesaje
Membru din: 13/02/2009
Postat pe: 16 Mai 2011, ora 15:33

De la: arhtiect7745, la data 2011-05-12 22:41:48Mda, daca vrei sa muncesti pe 200 euro pe luna, s-ar putea sa gasesti. Ai terminat facultatea in Italia? de ce naiba vrei sa vii aici? Angajeaza-te pe orice post in Italia, ca ai studii superioare.

Pentru pasiunea asta multi renunta la multe alte lucruri pe care ar putea sa le faca cu succes, sfarsind in a nu face nimic cu succes, indiferent de talentul pe care il au. In clasa a XII-a sau anul I de facultate totul e roz-bonbon, dar faci 6 ani de facultate (agreabili), 2 ani de stagiatura, apoi... realitatea.

Marele arhitect Eisenmann, intr-un interviu spunea ca arhitectura e o treaba teribila de facut, si nu o recomanda nimanui, decat daca exista o imensa pornire interioara catre acest lucru carte nu te lasa sa traiesti altfel (sau ceva de genul asta, dar asta era ideea).

E o meserie deosebit de solicitanta (in facultate e totul frumos, stiu), si daca nu ai o imensa pasiune, nu are rost s-o faci, pentru ca te chinui toata viata. Pasiunea imensa ar compensa

Spun astea din perspectiva unui arhitect care a fost si angajat, cativa ani, si pe cont propriu, tot cativa ani. Cand esti angajat, esti exploatat si desconsiderat ca persoana si se pretinde de la tine sa fi trup si suflet pentru firma la care esti angajat, in timp ce firma respectiva nu e nu pune nici trup nici suflet pentru tine.Se poarta cu tine ca si cum ai fi un gunoi. Asta e adevarul.

Din perspectiva de arhitect pe cont propriu, pot sa zic asa:

-pe cont propriu e mai stresant decat ca angajat, chiar daca ai bani mai multi
-mi-am ales aceasta meserie din pasiune
-nu conteaza cat de bun esti ca arhitect, de moment ce 95% din beneficiari nu inteleg arhitectura sin nici artele vizuale
-daca majoritatea clientilor tai nu inteleg arhitectura, tu ca arhitect, oricat ai fi de bun, n-ai satisfactii profesionale, pentru ca clientul tau e seful si daca nu-i place nu te plateste. De aceea proiectele tale nu ilusteaza capacitatile tale si viziunea ta, ci a clientului. (da stiu, arhitectul moral ii refuza pe acesti clienti, dar ei fiind 95%, inseamna ca arhitectul integru nu se poate intretine din arhitectura)
-conteaza cat de bine stii sa te vinzi, chiar daca esti un arhitect foarte prost. Chestie de marketing. -daca stii sa te vinzi, mai bine faci altceva care nu implica atata stress si respundere si care e mai rentabil pentru un efort mai mic
-imi pare rau ca am ales aceasta meserie, eram idealist si nu stiam cum se practica in realitate cand am ales-o- cand ai de lucru substantial, n-ai timp de nimic altceva, cand ai timp liber, ca acum, in criza, (dar nu exagerat) n-ai bani sa folosesti timpul liber.
-lumea apeleaza la tine pentru pentru ca e nevoita, in realitate crede ca stie mai bine ca tine.
-pentru majoritatea clientilor care isi construiesc ceva in Romania, pretul cel mai mic este criteriul de selectie si nimic altceva (in afara,poate, de timpul cel mai scurt de predare).
-romanul s-a nascut arhtiect si tu ca arhitect cu ani de experienta esti desenatorul lui
-cine vrea sa se apuce de arhitectura, trebuie sa se gandeasca unde vrea sa o practice (in ce tara) si ce sanse are sa o faca acolo





Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

6780 mesaje
Membru din: 13/02/2009
Postat pe: 16 Mai 2011, ora 15:59

Postarea lui Arhtiect7745 este una chiar clara, si nu gasesc prea multe de adaugat le cele spuse.Tin doar sa clarific ca rodul muncii unui arhitect este un compromis intre cerintele beneficiarului si viziunea arhitectului,nu se poate doar una sau doar cealalata .Oricat de nepriceputi sunt clientii(si sunt!),trebuie sa le explicati cu rabdare multa toate deciziile dumneavoastra ,lucru care tine si de un fel de talent didactic.

Nu ii dau total dreptate domnului arhitect intr-un singur punct ,anume ca "pentru majoritatea clientilor care isi construiesc ceva in Romania, pretul cel mai mic este criteriul de selectie si nimic altceva (in afara,poate, de timpul cel mai scurt de predare).De fapt ii dau dreptate la modul general,dar am observat ca exista si o categorie de clienti,cei carora daca le ceri preturi prea mici,intra la banuieli si pleaca in alta parte.Probabil este un sindrom ca la cumpararea unui vin ,daca un vin este ieftin,te astepti sa fie si foarte prost si cumperi unul mai scump ! Realitatea faptelor insa, este ca INTRE PRETUL CERUT DE UN ARHITECT SI CALITATEA LUCRARII,NU EXISTA O LEGATURA DIRECTA .Am intalnit arhitecti care lucrau excelent si la preturi mici,si la fel am intalnit foarte multi arhitecti care numai arhitecti nu erau (ci exact desenatori) si care aveau niste preturi fantastic de mari,fara ca acestea sa fie justificate prin altceva decat printr-un nemarginit tupeu si printr-o incredere in sine nejustificata de nimic .Exact cum spuneti si dumneavoastra,chestie de marketing int-un fel...

Raporteaza abuz de limbaj
Cloud_Cld_1

2 mesaje
Membru din: 9/05/2011
Postat pe: 23 Mai 2011, ora 15:49

Pai ca itaia este tara cea mai plina de arhitecti din lume...si locuri de munca in domeniu nu prea sunt...si in plus daca gasesti un loc de munca te platesc putin...de asta eram curios cum stau trebuirile in rom. Si intrebarea mea este: pot fi arhitect legal in romania? tinand cont ca am terminat facultatea in italia? oricum ms de rasp:)

Raporteaza abuz de limbaj
Al3X

1 mesaj
Membru din: 16/06/2011
Postat pe: 16 Iunie 2011, ora 13:38

Buna :)

Sunt interesat de arhitectura intr`un fel , ma atrage ideea de a da viata imaginatie , referindu`ma la arta in general.Asta am facut de mic ... imi place sa desenez , totul a inceput de la simple schite au urmat chiar si picturi(am avut pana si o expozitie , eu si niste prieteni cu lucrarile noastre dar unul din desenele mele a fost practic atractia expozitiei)
Cam de jumate de an am optat spre arta digitala , mai exact spre design(creez logo`uri , mascote , headere , bannere , custom images)si pot spune ca ma descurc destul de bine.Am inceput sa lucrez pe forums.digitalpoint.com (Nickname : Razi3l) si la un timp ajunsesem destul de cunoscut(primeam invitatii la contesturi si lucrariile mele erau printre cele mai apreciate) , insa de ceva vreme nu am mai postat pe digitalpoint deci nu se poate vedea ce sunt in stare acuma(cu toate ca , daca stau bine sa ma gandesc am cateva lucrari postate mai recent)... Mai nou particip la contesturi de 200$ +
Nu postez acest mesaj ca sa ma laud dar vreau sa spun ca , cu ajutorul netului poti gasi printre cele mai profitabile si usoare locuri de munca majoritatea facute de acasa.O spun fiindca cunosc oameni , am clienti(ii numesc asa fiindca atunci cand au nevoie de un logo/mascot/header/banner/costom image apeleaza la mine)care au site`uri si castiga chiar si in jur de 1000-2000 dolari lunar(asta cu tot cu cheltuielile) , dar nu in fiecare luna .. poate luna asta iau 500 dolari , si luna viitoare 2000 dolari de asta nu e prea sigur.
Eu pot spune ca ma mandresc fiindca , in postura unui copil de 14 ani am reusit sa castig pana si aproximativ 400 dolari intr`o luna ceea ce e super pot spune.Nu va faceti iluzii , nu stau numa in casa si lucrez , lucrez cand vreau si cat vreau in majoritatea cazurilor... destul de rar cand o fac contra timpului(asta doar cand am clienti ce vor lucrari destul de repede si trebuie sa`i satisfac ... vreau sa incep sa`mi fac o reputatie de pe acuma chiar daca e greu , chiar daca stiu ca nu am sa ajung departe in scurt timp si fara munca)
Sunt pasionat de ce fac , dupa cum am spus nu vreau sa ma laud!Bani ce ii castig sunt un bonus , eu fac asta fiindca imi place , fiindca asta vreau eu in viata sa urmez ... ARTA!
Stiu ca ce am spus pana acuma nu are legatura cu arhitectura insa vreau sfatul vostru , sigur sunt oameni care se pricep mult mai bine decat mine.Ce imi propuneti ? arta digitala , sau arhitectura.In curand am de gand sa`mi iau o tablita grafica Wacom Intuos(10-15 mil) si ma voi infinge mai intens in arta digitala.

Sper ca toti ce citesc acest mesaj sa inteleaga cu adevarat ce am vrut sa spun si sa nu aveti pareri gresite...
Astept raspuns :)

Multumesc!

Raporteaza abuz de limbaj
DLSA

2 mesaje
Membru din: 14/09/2011
Postat pe: 14 Septembrie 2011, ora 13:05

Raspunsul asta mi se pare genial.
Sunt arhitect de 7 ani de zile si exact asta e situatia cu care ne intalnim. Concret, in Sacalaz, arhitectul sef era pana deunazi un medic veterinar. Mi se pare genial.
Tot asa inainte...

Raporteaza abuz de limbaj
DLSA

2 mesaje
Membru din: 14/09/2011
Postat pe: 14 Septembrie 2011, ora 13:07

Poti fi arhitect in Romania indiferent unde ai terminat arhitectura. Trebuie doar sa te inscri la OAR, sa platesti taxele de profesare a meseriei si esti good to go.
Bafta.

Raporteaza abuz de limbaj
dexterbfmv

1 mesaj
Membru din: 26/02/2012
Postat pe: 26 Februarie 2012, ora 11:24

Salut. M-ar interesa o posibila cariera in aceea de designer de interior. Trebuie sa urmez Arhitectura pentru asta? As avea sanse in Romania? Cat as castiga daca as fi bun?

Raporteaza abuz de limbaj
9am251465

3 mesaje
Membru din: 14/03/2012
Postat pe: 14 Martie 2012, ora 16:17

@concept doamna instalator se referea la proiectarea de instalatii, sper:)

Raporteaza abuz de limbaj
9am251465

3 mesaje
Membru din: 14/03/2012
Postat pe: 14 Martie 2012, ora 16:25

@aI3X
Bravo, parintii tai trebuie sa fie mandri! daca alegi sa-ti cultivi talentul, vei reusi in cele din urma, indiferent de domeniul ales. Pasiunea pentru arta si design nu va disparea, poate va compensa chiar o slujba aleasa sa fie sigura. Dar la 14 ani, perspectivele sunt uluitoare!

Raporteaza abuz de limbaj
9am251465

3 mesaje
Membru din: 14/03/2012
Postat pe: 14 Martie 2012, ora 16:43

@ DLSA nu ma pot inscrie ca stagiar , sa am macar o titulatura, decat daca inchei o conventie de stagiu cu o firma la care un arhitect cu vechime de minim 5 ani este angajat permanent. Sau exista si alte modalitati de a intra in sistem gen: sa platesc o cotizatie, sa particip la evenimentele organizate de ei, sa duc campanie de publicitate.... " Grupul suport " care ar trebui sa se ocupe de stagiari , conform regulamentului cadru afisat de OAR nu exista, la fel cum nu exista nici "lista" cu firmele care sunt dispuse sa angajeze stagiari. La un moment dat era o conventie cu statul , conform careia pentru proaspetii absolventi angajati in perioada de stagiu se ofera subventii , plata la sfarsit de an sau ceva de genul. Asta era inainte de 2010 cred. Adevarul e ca daca nu ai lucrat inainte, sau nu ai tinut legatura cu oamenii din domeniu cu care te-ai inteles, vb vine sa-ti creezi propriul grup de suport, sunt slabe sanse, daca nu chiar inexistente, de a intra in sistem. Eu sunt complet debusolata: Am lucrat mai mult timp in proiectare, dupa ce am terminat scoala, dar diploma mi-am dat-o la 8 ani dupa absolvire. Dintre toti cei cu care am colaborat pana acum , nu stiu daca ar fi cineva la care m-as intoarce pentru doi ani. Si de multe ori nu am pastrat legatura cu unii dintre ei. Din pacate la noi in domeniu traficul de persoane e foarte mare. Dupa ce ajungi sa cunosti ce si cum, e greu , mai ales cu vremurile in care le traim, sa obtii garantii de genul : contract incheiat pe un an / doi pentru stagiul obligatoriu. Macar de ar fi un examen de admitere, si un fel de repartizare la firme care isi pot permite sa pregateasca stagiari. Desi la noi e sensibila treaba, daca nu exista compatibilitate, totul se poate transforma in nimic.

Raporteaza abuz de limbaj
Andrei_Mosneagu_1

1 mesaj
Membru din: 13/08/2012
Postat pe: 13 August 2012, ora 17:55

cat se plateste pe luna la facultatea de arhitectura ? Si daca sti vre-o facultate buna de arhitectua in pitesti ar fi grozav , daca nu zi de oriunde din romania , daca e si gratis(pt elevi buni ) e si mai bine. ms

Raporteaza abuz de limbaj
9am_1784

3 mesaje
Membru din: 18/03/2013
Postat pe: 18 Martie 2013, ora 00:18

Castiga BANI jucandu-te!! Cel mai tare joc online unde se castiga
sute si mii de euro! Trebuie sa incerci acest joc! Mii de oamenii joaca chiar in momentul asta.
www.marketglory.com/strategygame/mihay28c Aceste este link`ul de inregistrare !STIMA!

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

68 mesaje
Membru din: 15/12/2012
Postat pe: 18 Martie 2013, ora 17:55

Dragi prieteni!!!Odata cu venirea primaverii dorim sa ne rasfatam clientii cu reduceri de pana la 80%.
Toate produsele noastre sunt originale, la preturi foarte bune si nu in ultimul rand avand un material de cea mai buna calitate,
multumind pana acum toti clientii nostrii, raportand produsul la calitate/pret
Intrati pe www.haine-casual.ro pentru a vedea ofertele noastre si alegeti ceva care sa te faca fericit(a).

Raporteaza abuz de limbaj
9am_1937

1 mesaj
Membru din: 16/04/2013
Postat pe: 16 Aprilie 2013, ora 22:07

Cel mai mult conteaza seriozitatea, restul se rezolva de la sine din gura in gura. Daca proiectul se finalizeaza si reuseti sa consiliezi clientul pana la capat acesta sigur te va recomanda mai departe, atat el cat si lucrarea in sine. Totul se dezvolta in timp cu multa rabdare, nu e usor mai ales in vremurile astea!!!
www.arhitect.firm.ro


Raporteaza abuz de limbaj
Tibs

5 mesaje
Membru din: 25/08/2008
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 27 Iulie 2013, ora 14:41

In Pitesti sunt chiar mai multe. Ai de unde alege. Trebuie doar sa le cauti, atunci iti vei demonstra determinarea si pasiunea pentru acest domeniu. Bafta! Stiu ca vei reusi!

Raporteaza abuz de limbaj
Pagini: << 1 2 3 >> Sari la pagina:
| Varianta pentru tiparire a topicului Cat castiga un arhitect in Romania ?
Mergi la: