back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Cum e... romanii??!!

gabriel_fratila

411 mesaje
Postat pe: 11 Iulie 2010, ora 21:17

Noi romanii, ma refer la noi ca popor, dispunem de resurse pe care lumea incearca sa le evite si pe care din pacate noi le "valorificam" din plin:

Snobismul, ignoranta, rautatea si mai ales prostia omeneasca e peste tot si e multaaa ca dai de ea la tot pasul.

Stau si ma intreb cateodata,au fost oare romanii mereu astfel sau s-a schimbat lumea de cand cu disparitia comunismului din blocul de est, deschiderea granitelor si mai recent acceptarea in UE?

Epoca noastra a aruncat in aer conventiile sociale, schemele ce ii ingradeau pe strabunii nostri, constructiile, suprastructurile, lasandu-ne liberi. Libertate sexuala, libertate de a ne imbraca cum vrem, etc. Numai ca aceasta libertate face frica. Suntem asa de liberi de a ne putea exprima, ca ne este teama sa o facem. Fara frane, fara lanturi.. si atunci? Si suntem intr-adevar liberi, asa cum credem? Sau libertatea noastra este una stupida, fructul unei iluzii.

Comentarii deplasate, jignitoare si denigrante exista din belsug, practic nu au limita nici la numar nici la decenta.

Cum ne definim la urma urmei? De unde pana unde snobismul asta si aerele astea? Din ignoranta,rautate,xenofobie,rasism sau nationalism dus la extrem?
Ce conteazã cu adevãrat?
Bunul simþ zice: "comportamentul e definitoriu". În cazul ãsta, nu ne putem defini. Nu existã o trãsãturã înnãscutã a speciei noastre. Tot ceea ce ne-ar putea defini se învaþã ºi se aplicã. Nimic nu e sigur, definitiv.
Noþiuni peste care s-ar pãrea cã domnim, cum ar fi esteticul, eticul ºi religiosul, sînt temporale ºi temporare. De trei milenii le definim fãrã sã le dãm de capãt.

Cum e cu spiritul ala de prietenie,paine si sare...samd...?Sau e si asta o poveste de Ion Creanga transformata in motto national?

De unde pana unde snobia asta si aerele astea? Din ignoranta,rautate,xenofobie,rasism sau nationalism dus la extrem?

Toti avem temerile noastre. Suntem innecati de fobii. Tuturor ne este teama: teama de a pierde controlul; teama de a te arunca cu capul inainte; teama de un refuz; teama de a-ti pierde libertatea, independenta, spatiul tau propriu si personal
Dãm valoare supremã (suflet) unor abateri de la norma învãþatã. Protejarea propriului corp (familial, de interese), odatã depãºitã, garanteazã în ochii noºtri existenþa
Ne umplem viata cu tot felul de lucruri, noutati, must do its, doar pentru a ne ascunde in spatele unei agende pline, totul numai sa nu gandesti, ca iti face rau.

Mai mult ca sigur multa lume aici o sa se simta ofensata de mesajul meu dar trebuie spuse unele lucruri.Imi pare rau daca asta este cazul dar nimeni care nu simte ca atributiile enumerate de mine mai sus il/o caracterizeaza nu ar trebui sa ia ofensa. Iar daca generalizarea ofenseaza atunci bine ati venit in "club".

Daca generalizarile facute la adresa oricarui lucru, (fie el etnie, religie, orientare sexuala, etc) se bazeaza pe chestii de genul: "pai stiu eu pe unul..." sau "am auzit eu o povestire...” ...sau cunostinte limitate sau lipsa de cunostinte,eu tin sa spun ca generalizarea mea este bazata pe toate intalnirile,modul de gandire,ideologia si convorbirile cu conotatie negativa pe care le-am avut cu romanii toti acesti ani.
Exista bineinteles si exceptii.

In final omul nu se schimba.Cei ce sunt cum sunt asa vor ramane mereu si vor continua sa aiba prejudecati si fie intoleranti sau discriminanti.

Insa totusi bine ar fi daca mi se va lamuri curiozitatea si anume...au fost romanii mereu asa sau de la o vreme incoace?

Raporteaza abuz de limbaj
Nu ma duce in ispita, gasesc drumul singur. Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj! Pierdut ani, ofer recompensa!
| Varianta pentru tiparire a topicului Cum e... romanii??!!
Mergi la: