back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Nevoia de carte...

gabriel_fratila

411 mesaje
Postat pe: 21 Mai 2010, ora 13:41

Cum pătrunde spiritul în lume? Pe ce canale o idee apărută în intimitatea minții cuiva ajunge să cuprindă lumea — să o înalțe sau să o distrugă?

De aici miracolul cărților: cum pot ele, cu inaparența lor, să ne mute din locul în care sîntem?

Senzația că, odată intrate în lume, cărțile lucrează în clandestinitate. Lor li se potrivește felul în care Hamlet vorbește despre fantoma tatălui său: old mole, „cîrtiță bătrînă". Ea scoate la lumină într-un tîrziu rezultatul faptei sale desfășurate într-o regiune a lumii pe care noi nu o cunoaștem.

Splendoarea cărții este că ea nu se impune de la sine. Alături de foame, de frig și de eros, nu există nevoia irepresibilă de a citi.

Cartea nu este „cea de toate zilele" — ca pîinea, ca apa, ca hainele. Nu citești așa cum resimți nevoia de a mînca atunci cînd îți este foame. Întîlnirea cu cartea nu are loc în virtutea unui instinct. În fapt, „se poate" și fără ea.

Înseamnă atunci c㠄nevoia de carte" e rezultatul unei domesticiri, al unui elevage, al unei „crescătorii de oameni". Cei care ajung să aibă nevoie de carte sînt crescuți și antrenați de un „crescător" și ei se nasc înăuntrul omenirii așa cum se naște o rasă nouă de câini sau de cai.

Definiții ale cărții. De ce citim?

Justificarea igienică (Noica) — Pentru că nu numai trupul, ci și spiritul poate fi „nespălat", cititul este un mijloc de a-ți face toaleta în ordinea spiritului. Cartea ca element central în igiena mentală. Spiritul are și el nevoie de o dietă; el „arată" după cum îl hrănești. Cum poți să te îndobitocești necitind.

Țuțea: „în afară de cărți nu trăiesc decât dobitoacele și sfinții: unele pentru că nu au rațiune, ceilalți pentru că o au într-o prea mare măsură ca să mai aibă nevoie de mijloace auxiliare de conștiință."

Multe au fost evenimentele care s-au succedat în viața publică sau personală a fiecăruia dintre noi, dar nevoia de carte a rămas aceeași.
În fond, gîndiți-vă ce se întîmplă cu cărțile: le dorim, le avem, ne bucurăm de ele, ne plictisesc, le părăsim, le regăsim, ne pierdem în ele, le îngropăm numele în adîncul nostru și, dacă e nevoie, îl uităm. Nu așa arată toate iubirile noastre?

Raporteaza abuz de limbaj
Nu ma duce in ispita, gasesc drumul singur. Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj! Pierdut ani, ofer recompensa!
Fosta membra 9am.ro

6581 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 21 Mai 2010, ora 13:42

DA!

analizez, judec si dau verdicte
molia

673 mesaje
Oras: Pitesti

Postat pe: 21 Mai 2010, ora 15:01

Da nevoia de carte este mare...dar am observat ca nu prea se mai citesc carti,cand intru in librarie foarte putina lume ii numeri pe degetele de la o mana.
Acum se poarta sa ai cartea lu Raduleasca ,lu Andreea Marin care sincer si asta este parerea mea personala,mie nu'mi plac,n'am gasit nimic interesant in ele ,le'am rasfoit dar...nimic.

gabriel_fratila

411 mesaje
Postat pe: 21 Mai 2010, ora 18:04

De la: molia, la data 2010-05-21 15:01:51Da nevoia de carte este mare...dar am observat ca nu prea se mai citesc carti,cand intru in librarie foarte putina lume ii numeri pe degetele de la o mana.
Acum se poarta sa ai cartea lu Raduleasca ,lu Andreea Marin care sincer si asta este parerea mea personala,mie nu'mi plac,n'am gasit nimic interesant in ele ,le'am rasfoit dar...nimic.

Poate, am vazut ceva, cartile care apar cu ziare sa "treaca" mai bine

Nu ma duce in ispita, gasesc drumul singur. Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj! Pierdut ani, ofer recompensa!
Van_Dyke

25 mesaje
Oras: Ramnicu Valcea

Postat pe: 2 Iunie 2010, ora 21:28

Majoritatea informatiilor sunt imagini...avem acces mai repede si fara oboseala la cartea transformata in documentar ...

Fenomenul are multe repercursiuni...printre care se numara saturatia...Nu-ti mai arde de nimic ... ajungi la plictiseala...De aceea se cauta stimulente mai puternice pe masura ce spiritul se obisnuieste cu ele...

Ati vazut ce se-ntampla la o pana de curent mai lunga...ca nu ne mai gasim locul...cand calculatorul si televizorul nu pot fi folosite...

Inainte timpul nu trecea asa repede si ne-ajungea...Acum ne gasim mereu in deficit...

Cauza...excesul de stimuli...si marirea continua a dozei...

Cartile nu se mai citesc pentruca ...stimuleaza mai putin ...si cer un ritm mult mai lent...care nu e specific epocii...

Viata e suprema valoare... Omul e suprema valoare... Valoarea lui creste si persista prin demnitate...
gabriel_fratila

411 mesaje
Postat pe: 2 Iunie 2010, ora 22:08

De la: Bruce_Lee, la data 2010-06-02 21:28:10Majoritatea informatiilor sunt imagini...avem acces mai repede si fara oboseala la cartea transformata in documentar ...

Fenomenul are multe repercursiuni...printre care se numara saturatia...Nu-ti mai arde de nimic ... ajungi la plictiseala...De aceea se cauta stimulente mai puternice pe masura ce spiritul se obisnuieste cu ele...

Ati vazut ce se-ntampla la o pana de curent mai lunga...ca nu ne mai gasim locul...cand calculatorul si televizorul nu pot fi folosite...

Inainte timpul nu trecea asa repede si ne-ajungea...Acum ne gasim mereu in deficit...

Cauza...excesul de stimuli...si marirea continua a dozei...

Cartile nu se mai citesc pentruca ...stimuleaza mai putin ...si cer un ritm mult mai lent...care nu e specific epocii...

Ai dreptate, dar uneori imaginea si un referat descarcat de pe net parca nu sunt de ajuns

Fosta membra 9am.ro

22546 mesaje
Oras: Craiova

Postat pe: 2 Iunie 2010, ora 22:22

De la: Cornel34, la data 2010-06-02 22:08:38
De la: Bruce_Lee, la data 2010-06-02 21:28:10

Ai dreptate, dar uneori imaginea si un referat descarcat de pe net parca nu sunt de ajuns

Cartile stimuleaza mai mult, nu mai putin, insa pt asta trebuie citite! Repercusiunile lipsei de lectura se vad in lipsa imaginatiei, a gandirii dincolo de informatia primita prin imagini si prin referatele luate de pe net, tocmai pt ca ne-am obisnuit sa "inghitim" informatii trunchiate, cosmetizate pt "a da bine pe sticla", si ne multumim sa ne "culturalizeze" manelistii, agramatii si incultii!

www.nixservers.ro - Gazduire web / VPS / servere dedicate
Van_Dyke

25 mesaje

Postat pe: 3 Iunie 2010, ora 06:44

De la: daria_ta, la data 2010-06-02 22:22:05

Cartile stimuleaza mai mult, nu mai putin, insa pt asta trebuie citite! Repercusiunile lipsei de lectura se vad in lipsa imaginatiei, a gandirii dincolo de informatia primita prin imagini si prin referatele luate de pe net, tocmai pt ca ne-am obisnuit sa "inghitim" informatii trunchiate, cosmetizate pt "a da bine pe sticla", si ne multumim sa ne "culturalizeze" manelistii, agramatii si incultii!

Sunt de-acord ...cultura se formeaza prin lectura...
Din pacate ...cultura apare desclificata...
Ignorantul agresiv si plin de el...e la moda...si reprezinta modelul ..noii generatii..

Viata e suprema valoare... Omul e suprema valoare... Valoarea lui creste si persista prin demnitate...
DrunkenButterfly

17 mesaje

Postat pe: 3 Iunie 2010, ora 10:20

sunt vesnic indragostita de beletristica, mai exact literatura interbelica.
pe masura ce "intru in rand cu (nelumea" si timpul pentru lectura e din ce in ce mai putin, citesc doar cateva carti bune pe an, dar evadarea in universul lor e dulce ca mierea atunci cand aproape fiecare zi imi lasa un gust amar.

keep on reading!

Fosta membra 9am.ro

1335 mesaje
Postat pe: 3 Iunie 2010, ora 14:22

Ignorantul agresiv si plin de el...e la moda...si reprezinta modelul ..noii generatii..

[/quote]

Ignorantul agresiv si plin de el... e la moda...si vrea sa se impuna ca reprezentant al ...noii generatii.
Eu mai am incredere in noua generatie, mai sper ca pseudocultura nascuta din referate copiate de pe net sa nu invinga .

Dan_ID

75 mesaje

Postat pe: 3 Iunie 2010, ora 18:57

Cartile...te prind,te intriga,te instiga,si iti place sa te pierzi intr-o carte buna de fiecare data.Si daca esti un "cititor" ai renunta la un pranz sau o cina ,ca sa intri in cartea care te-a acaparat.Si cititul creeaza dependenta ,la fel ca alte hobbyuti sau vici.Si pot spune despre romani ca inca mai citesc .Cat de profund nu as putea aprecia ,dar se citeste.Doar ca nu vad si din noua generatie prea multi,si asta e destul de dezamagitor.Oare s-au pierdut in massmedia si in toata sarada asta care se desfasoara acuma??Pur si simplu vad tot mai putini oameni capabili sa gandeasca in scop personal ,si adopta ideile a nu stiu ce retardat de pe la televizor sau din cine stie ce revista.Mai exista si categoria in care se citeste in interesul de a da replici "destepte" care nu aprofundeaza si nu simt cartea nici in proportie de 10%.Dar si cei care se pierd total in lumea cartilor,si isi creeaza vise proprii prin care se desprind tot mai mult de societate ,si sincer nu ii condamn si chiar ma prinde si pe mine asentimentul ,si nu ma mai regasesc in nimic si blestem timpurile infecte pe care le-am prins.Satul de mizeria care se desfasoara ,si de porci care se lafaie in ingratitudine si se desfata in mizeria pe care ca creeat-o.Asa ca recomand cu caldura o carte buna ,dar cu siguranta exista reversul medaliei .Si cu cat esti mai dezvoltat spiritual si mai cult ,cu atat mai greu iti este sa reintri in societate.

Sper sa nu vad comenturi idoate pe aici ,macar daca postezi un raspuns sa vina din inima si sa-l simta spiritul.

Van_Dyke

25 mesaje

Postat pe: 5 Iunie 2010, ora 07:55

In viata de zi cu zi nu ai cu cine discuta despre o carte ...despre o aparitie noua...
Ramai din ce in ce mai izolat si mai neinteles de catre cei din jur cu preocupari ``concrete``...
Intru in librarie ...si ma intristez ...vad carti valoroase ...in formate atractive... foarte scumpe...
Biblioteca personala e vasta ...dar inca nu-mi gasesc locul..pentru lectura...nu mai am cadrul si linistea necesare...
Lectura ramane la baza formarii omului cu orizonturi mari deschise ...Speram ca perioada referatelor ``scoase``de pe net de-a gata sa fie una trecatoare...
Ma intriga faptul ca oameni formati...care au studii superioare...sunt in slujbe bune bine platite ... n-au habar nici macar de istoria apropiata...Ei nu stiu ce a fost regimul comunist...despre Ceusescu au idei vagi...
Si nu stiu cam de nici unele...
``Cine uita istoria risca s-o repete `` e o fraza celebra a carei valabilitate se poate confirma...
In acelasi timp beletristica...e trunchiata ...nimeni nu sta sa citeasca pana la sfarsit ...o carte...daca macar se-ncumeta sa-nceapa sa citeasca...vorbesc despre elevi ...si ceeace li se cere la ora de literatura...

Zic sa nu fim critici neiertatori ai noii generatii...
Nu putem stii cum va evolua lumea...
Noi sa ramanem cu preocuparile si pasiunile noastre...
Important e sa avem spiritul deschis pentru nou...
Sa nu credem ca am gasit noi piatra filosofala...
Poate o vor gasi cei de dupa noi...
Important e sa nu mai fie razboaie...iar lumea sa aiba cu ce sa traiasca...si de ce sa traiasca...

KNIGHT_31

944 mesaje
Oras: Alba-Iulia

Postat pe: 12 Iunie 2010, ora 18:32

DAN IOAN - CAVALERII ORDINULUI BASARAB

Fosta membra 9am.ro

1302 mesaje
Postat pe: 13 Iunie 2010, ora 22:55

De la: daria_ta, la data 2010-06-02 22:22:05

Am citit ca in cazul copiilor, daca se uita exclusiv la televizor/calculator si nu isi mai petrec timpul si cu alte activitati- incluisv carti- nu isi mai dezvolta sim tul realitatii, nu isi mai dau seama ca in lumea reala actiunile se petrec intr-n anumit timp, mai lent, intr-o relatie cauza-efect, si nu doar apasand pe un buton de telecomanda (asta pe langa alte efecte pe care nu le mai amintesc aici).

cine spune ce-i normalitatea?
Fosta membra 9am.ro

1302 mesaje
Postat pe: 13 Iunie 2010, ora 22:57

De la: MI_RE_LA, la data 2010-06-03 10:20:37sunt vesnic indragostita de beletristica, mai exact literatura interbelica.
pe masura ce "intru in rand cu (nelumea" si timpul pentru lectura e din ce in ce mai putin, citesc doar cateva carti bune pe an, dar evadarea in universul lor e dulce ca mierea atunci cand aproape fiecare zi imi lasa un gust amar.

keep on reading!

nu e din perioada interbelica, dar te duce intr-o lume fascinanta: "Ma numesc Rosu" - Orhan Pamuk (premiul Nobel pt literatura 2006)

cine spune ce-i normalitatea?
| Varianta pentru tiparire a topicului Nevoia de carte...
Mergi la: