Info
x
Datini si obiceiuri.....
|
Fosta membra 9am.ro 1254 mesaje Membru din: 8/12/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 19 Septembrie 2012, ora 05:07
Yahoo
Voteaza: Dezabonare Urmareste topicul DATINI SI OBICEIURI....... Esti abonat la acest subiect. VOIAJOR 798 mesaje Membru din: 7/01/2012 Oras: BUCURESTI Postat pe: 18 Septembrie 2012, ora 05:06 Citeaza Raspunde Eu m-am nascut in prima jumatatea a secolulului trecut la tara si tot acolo am vazut primele patuluri supraetajate,la parter stateau ratele si gistele,la etajul unu stateau gainile si la nivelul doi porumbeii.Cind am venit la Bucuresti prin 1959 ,am ramas mirat ca desi se sarbatoreau 500 de ani dela infiintarea orasului ,oamenii locuiau ca pasarile ,dar nu aveau curti pe unde sa le dea drumul din cind in cind sa-si dezmorteasca oasele. Tot la noi la tara,ca mai intai au fost taranii si dupa aia orasenii,era un obicei stravechi,orice fata ca sa fie buna de maritat ,trebuia sa stie sa faca mamaliga,altfel raminea fata batrina. Io zic ca lumea a mai progresat,mai ales de cind am intrat in feudalism prin unirea cu CE si o ducim foarti ghini.... Acum fetele trebuie sa stie sa faca piine,mamaliga a devenit delicatesa,dar este buna tot cu unt,brinza si smintina cind este bine facuta si calda. Uite ca ma luai cu vorba !Nu este greu deloc sa faci o piine,trebuie doar sa ai rabdare si ce-ti trebuie si numai asa o tinara fecioara poate afla daca a venit vremea si esti buna de maritat. Se ia 900 gr de faina pentru brutarie,doua cubulete de cite 25 gr.de drojdie proaspata,doua linguri de ulei floriol,doua lingurite rase de sare,700 ml de apa potabila. Se dizolva intr-o cana drojdia si sarea cu putina apa se adauga doua linguri de ulei floriol,se varsa intr-un vas,lighenas ,castron mare ce are fata la indemina jumatate din faina pregatita si ncepe sa amestece faina cu apa pregatita in care a fost dizolvata sarea,drojdia si adaugat uleiul,adaugind treptat si restul de faina pina se obtine o pasta viscoasa consistenta,numai buna de framintat.Aici intervine problema,la framintat care dureaza circa 6-8 minute,timp in care fata trebuie sa-si puna toate dorintele despre cum trebuie sa fie alesul inimii.Dupa circa 8 minute de framintat se lasa coca sa se odihneasca cam 10 minute,dupa care se ia din nou la framintat si aici fata se poate verifica,daca are rabdare,daca o sa-si iubeasca sotul viitor,apoi intervine perioada cind se gindeste cum se va razbuna daca o inseala sotul loveste coca de masa o intinde,o framinta si rasframinta pina obtine un bol care nu se mai lipeste de degete,este flexibil ca o plastilina gata de modelat.Se trece la dospit timp de doua ore cind se lasa bolul obtinut intr-un vas acoperit cu un prosop. Dar timpul trece greu,fata se gindeste ca piinea se maninca cu ceva,cumpara doi muschiuleti de porc proaspeti,le curata pelitele,presara pe fiecare condimente de tipul "legume mai putin sarate"lasa la frigider produsele cam o ora,apoi intr-o tavita in care toarna cam 300 ml vin rosu aseaza muschiuletii si dupa ce incalzeste bine cuptorul introduce tavita,avind grija ca dupa fiecare 20 de minute sa intoaca muschiuletii pe ambele fele.Daca aluatul preparat a crescut este bine dospit se aseaza intr-o tava si se introduce la cuptar timp de aproximativ o ora.Astfel daca piinea si muschiuletul dupa preparare sunt comestibile ,fata poate sa spere ca se poate marita.....succes Raporteaza abuz de limbaj
http://www.youtube.com/watch?v=F1SBPwpj4Kc
http://www.youtube.com/watch?feature=fvwp&NR=1&v=TA3FvTSnqFI
http://www.youtube.com/watch?v=DuX41-2HAYU&feature=related
|
|
Fosta membra 9am.ro 1254 mesaje Membru din: 8/12/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 19 Septembrie 2012, ora 05:29
VOIAJOR 798 mesaje Membru din: 7/01/2012 Oras: BUCURESTI Postat pe: 18 Septembrie 2012, ora 05:06 Citeaza Raspunde Eu m-am nascut in prima jumatatea a secolulului trecut la tara si tot acolo am vazut primele patuluri supraetajate,la parter stateau ratele si gistele,la etajul unu stateau gainile si la nivelul doi porumbeii.Cind am venit la Bucuresti prin 1959 ,am ramas mirat ca desi se sarbatoreau 500 de ani dela infiintarea orasului ,oamenii locuiau ca pasarile ,dar nu aveau curti pe unde sa le dea drumul din cind in cind sa-si dezmorteasca oasele. Tot la noi la tara,ca mai intai au fost taranii si dupa aia orasenii,era un obicei stravechi,orice fata ca sa fie buna de maritat ,trebuia sa stie sa faca mamaliga,altfel raminea fata batrina. Io zic ca lumea a mai progresat,mai ales de cind am intrat in feudalism prin unirea cu CE si o ducim foarti ghini.... Acum fetele trebuiesc sa stie sa faca piine,mamaliga a devenit delicatesa,dar este buna tot cu unt,brinza si smintina cind este bine facuta si calda. Uite ca ma luai cu vorba !Nu este greu deloc sa faci o piine,trebuie doar sa ai rabdare si ce-ti trebuie si numai asa o tinara fecioara poate afla daca a venit vremea si esti buna de maritat. Se iau 900 gr de faina pentru brutarie,doua cubulete de cite 25 gr.de drojdie proaspata,doua linguri de ulei floriol,doua lingurite rase de sare,700 ml de apa potabila. Se dizolva intr-o cana drojdia si sarea cu putina apa se adauga doua linguri de ulei floriol,se varsa intr-un vas,lighenas ,castron mare ce are fata la indemina jumatate din faina pregatita si ncepe sa amestece faina cu apa pregatita in care a fost dizolvata sarea,drojdia si adaugat uleiul,adaugind treptat si restul de faina pina se obtine o pasta viscoasa consistenta,numai buna de framintat.Aici intervine problema,la framintat care dureaza circa 6-8 minute,timp in care fata trebuie sa-si puna toate dorintele despre cum trebuie sa fie alesul inimii.Dupa circa 8 minute de framintat se lasa coca sa se odihneasca cam 10 minute,dupa care se ia din nou la framintat si aici fata se poate verifica,daca are rabdare,daca o sa-si iubeasca sotul viitor,apoi intervine perioada cind se gindeste cum se va razbuna daca o inseala sotul loveste coca de masa o intinde,o framinta si rasframinta pina obtine un bol care nu se mai lipeste de degete,este flexibil ca o plastilina gata de modelat.Se trece la dospit timp de doua ore cind se lasa bolul obtinut intr-un vas acoperit cu un prosop. Dar timpul trece greu,fata se gindeste ca piinea se maninca cu ceva,cumpara doi muschiuleti de porc proaspeti,le curata pelitele,presara pe fiecare condimente de tipul "legume mai putin sarate"lasa la frigider produsele cam o ora,apoi intr-o tavita in care toarna cam 300 ml vin rosu aseaza muschiuletii si dupa ce incalzeste bine cuptorul introduce tavita,avind grija ca dupa fiecare 20 de minute sa intoaca muschiuletii pe ambele fele.Daca aluatul preparat a crescut este bine dospit se aseaza intr-o tava si se introduce la cuptar timp de aproximativ o ora.Astfel daca piinea si muschiuletul dupa preparare sunt comestibile ,fata poate sa spere ca se poate marita.....succes [/quote] www.youtube.com/watch?v=edEUM-rPQDE
http://www.youtube.com/watch?v=F1SBPwpj4Kc
http://www.youtube.com/watch?feature=fvwp&NR=1&v=TA3FvTSnqFI
http://www.youtube.com/watch?v=DuX41-2HAYU&feature=related
|
