back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Despre propunerea lui prigoana

9am182607

6 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 3 Februarie 2011, ora 15:33

Cred ca propunerea dl.-ului Prigoana este corecta, decenta, rationala si reflecta pe fond, situatia reala de facto in care este perceputa de marea majoritate a societatii umana, etnia tiganeasca !
De fapt in lume, multe tari utilizeaza acest termen, fara nici o conotatie jignitoare sau rau famata, iar din cate stiu, in acele tari nu s-a pus problema schimbarii acestei denumiri !
In Germania sunt numiti "zigeuner"; in Rusia "țâganâ"; în Spania "gitanes"; etc., așa ca nu vad de ce in Romania s-ar numi altfel, cand aceasta notiune este împământenită, de cand se stiu romanii !!?
Termenul de "tigan" nu este privit ca un blam, o anatema, o maladie grava sau un termen jignitor de mare rusine ! Daca eventual cineva il utilizeaza in acest sens, probabil ca o face din cauza reclamei mai putin "onorante", pe care însăși etnia tiganeasca a reusit să și-o construiasca in fața lumii, in decursul sutelor de ani de existență !!
Sa nu uitam, că din păcate: cersetoria, nemunca, analfabetismul cronic, violenta, furtul, scandalul permanent dintre clanuri (atat cel conjugal cat si cel in business-ul lor), crimele (cu șiș sau mai nou cu pistolul), extorcarea, taxele de protectie, etc., fac casa buna in sânul acestei etnii !!??
Este adevarat, sunt si cazuri de exceptie, in care persoane de etnie tiganeasca, s-au remarcat intr-un mod deosebit in lume, printr-un talent si un comportament social deosebit, care le face cinste !!
Doresc sa amintesc aici doar cateva exemple in acest sens: remarcabilul ghitarist Django Reinhardt;
reputatul violonist Ion Voicu (alaturi de nu mai putin elegantul si decentul sau fiu Madalin Voicu, dirijor si
om politic in Parlamentul Romaniei); celebrul compozitor si interpret de talie internationala Pablo Sarasate; regretatul dirijor, interpret si compozitor Sile Dinicu; talentata interpreta a muzicii populare
romane Romica Puceanu; acordeonistul Marcel Budala si Fărâmiță Lambru; jazzistul de exceptie Jony Răducanu; etc.,etc.,etc.
Din pacate insa, marea majoritate a acestei etnii este perceputa de restul lumii, ca o grupare umana fiind animata mai mult de o serie de obiceiuri tribale, demult depasite de realitatile cotidiene ale societatii,
care refuza cu obstinatie sa se racordeze normelor comportamentale ale prezentului !!
Si atunci nu este de mirare, ca drept consecinta a celor expuse mai sus, Dl. deputat Silviu Prigoana, a gasit cu cale sa apara in public (in mod just) cu propunerea sa.
Pe plan international in speta, notiunea de "rom" va fi intotdeauna asimilata cu notiunea de "cetatean român", rezultand ca de fapt, Romania este o tara formata exclusiv din tigani (cu toate aditiile aferente ale acestei etnii), ceeace nu este de loc real, mai ales in contextul "reclamei pozitive" pe care acestia au avut grija sa ne-o distribuie pe plan extern !!!
Daca insa cineva, va avea lipsa de inspiratie de a asocia cuvantul de "tigan" cu toate tarele omenesti, merita sa suporte toate rigorile legii. Viata a aratat de-alungul istoriei sale, ca fiecare etnie isi construieste propria-i reclama in lume, dupa cum intelege sa se racordeze la valorile reprezentative pozitive ale spetei umane !!
Este sarcina de căptâi a liderilor de marca a acestei etnii, sa se straduiasca sa demonstreze semenilor lor intru umanitate, ca si ei pot aduce o contributie reprezentativa in corul international al lumii,
incercand sa schimbe perceptia negativa sub care sunt asimilati !!! Cu stima Stefan.

Raporteaza abuz de limbaj
Stefan
9am243736

2704 mesaje
Postat pe: 3 Februarie 2011, ora 15:41

De la: 9am182607, la data 2011-02-03 15:33:18Cred ca propunerea dl.-ului Prigoana este corecta, decenta, rationala si reflecta pe fond, situatia reala de facto in care este perceputa de marea majoritate a societatii umana, etnia tiganeasca !
De fapt in lume, multe tari utilizeaza acest termen, fara nici o conotatie jignitoare sau rau famata, iar din cate stiu, in acele tari nu s-a pus problema schimbarii acestei denumiri !
In Germania sunt numiti "zigeuner"; in Rusia "țâganâ"; în Spania "gitanes"; etc., așa ca nu vad de ce in Romania s-ar numi altfel, cand aceasta notiune este împământenită, de cand se stiu romanii !!?
Termenul de "tigan" nu este privit ca un blam, o anatema, o maladie grava sau un termen jignitor de mare rusine ! Daca eventual cineva il utilizeaza in acest sens, probabil ca o face din cauza reclamei mai putin "onorante", pe care însăși etnia tiganeasca a reusit să și-o construiasca in fața lumii, in decursul sutelor de ani de existență !!
Sa nu uitam, că din păcate: cersetoria, nemunca, analfabetismul cronic, violenta, furtul, scandalul permanent dintre clanuri (atat cel conjugal cat si cel in business-ul lor), crimele (cu șiș sau mai nou cu pistolul), extorcarea, taxele de protectie, etc., fac casa buna in sânul acestei etnii !!??
Este adevarat, sunt si cazuri de exceptie, in care persoane de etnie tiganeasca, s-au remarcat intr-un mod deosebit in lume, printr-un talent si un comportament social deosebit, care le face cinste !!
Doresc sa amintesc aici doar cateva exemple in acest sens: remarcabilul ghitarist Django Reinhardt;
reputatul violonist Ion Voicu (alaturi de nu mai putin elegantul si decentul sau fiu Madalin Voicu, dirijor si
om politic in Parlamentul Romaniei); celebrul compozitor si interpret de talie internationala Pablo Sarasate; regretatul dirijor, interpret si compozitor Sile Dinicu; talentata interpreta a muzicii populare
romane Romica Puceanu; acordeonistul Marcel Budala si Fărâmiță Lambru; jazzistul de exceptie Jony Răducanu; etc.,etc.,etc.
Din pacate insa, marea majoritate a acestei etnii este perceputa de restul lumii, ca o grupare umana fiind animata mai mult de o serie de obiceiuri tribale, demult depasite de realitatile cotidiene ale societatii,
care refuza cu obstinatie sa se racordeze normelor comportamentale ale prezentului !!
Si atunci nu este de mirare, ca drept consecinta a celor expuse mai sus, Dl. deputat Silviu Prigoana, a gasit cu cale sa apara in public (in mod just) cu propunerea sa.
Pe plan international in speta, notiunea de "rom" va fi intotdeauna asimilata cu notiunea de "cetatean român", rezultand ca de fapt, Romania este o tara formata exclusiv din tigani (cu toate aditiile aferente ale acestei etnii), ceeace nu este de loc real, mai ales in contextul "reclamei pozitive" pe care acestia au avut grija sa ne-o distribuie pe plan extern !!!
Daca insa cineva, va avea lipsa de inspiratie de a asocia cuvantul de "tigan" cu toate tarele omenesti, merita sa suporte toate rigorile legii. Viata a aratat de-alungul istoriei sale, ca fiecare etnie isi construieste propria-i reclama in lume, dupa cum intelege sa se racordeze la valorile reprezentative pozitive ale spetei umane !!
Este sarcina de căptâi a liderilor de marca a acestei etnii, sa se straduiasca sa demonstreze semenilor lor intru umanitate, ca si ei pot aduce o contributie reprezentativa in corul international al lumii,
incercand sa schimbe perceptia negativa sub care sunt asimilati !!! Cu stima Stefan.

si eu cred ca este o propunere corecta, decenta, rationala...
nu sunt de acord cu "Daca insa cineva, va avea lipsa de inspiratie de a asocia cuvantul de "tigan" cu toate tarele omenesti, merita sa suporte toate rigorile legii", merg mai degraba pe ideea "Este sarcina de căptâi a liderilor de marca a acestei etnii, sa se straduiasca sa demonstreze semenilor lor intru umanitate, ca si ei pot aduce o contributie reprezentativa in corul international al lumii,"....

9am188648

241 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 4 Februarie 2011, ora 17:07

DA, am salutat propunerea domnului Prigoana, dar consider ca e destul de tarziu, ca generatia aceasta, sa se mai rebiliteze in fata Europei. Ar trebui trasi la raspundere cei ce cu buna stiinta, ca se va face confuzie au acceptat, si aprobat aceasta denumire.
Si inca ceva, nu ma grabesc sa ma bucur,deoarece UE nu e de acord, au tot interesul sa ne umuleasca. Presedintele a anuntat ca nu va promulga legea,avem de ce ne bucura ?....

july

563 mesaje
Postat pe: 4 Februarie 2011, ora 18:32

Nu avem de ce ne bucura. In afara tarii suntem toti cetateni romani, indiferent de nationalitate.
In cazul comiterii unei infractiuni nu se va lua in considerare nationalitatea, ci numai cetatenia.

Fosta membra 9am.ro

1670 mesaje
Postat pe: 4 Februarie 2011, ora 18:38

adevarul dureros este ca multi romani s-au "tiganizat"-adica, vazind ca merge cu "shmangla", s-au dedat la hotie, si altele din astea.

july

563 mesaje
Postat pe: 6 Februarie 2011, ora 17:33

Azi am citt o stire de pe paginile unei reviste din Ungaria. Suna cam asa: O romanca a fost prinsa la cersit avand in brate un copil pe jumatate inghetat.....
Deci...o romanca! Nu scrie nationalitatea!

Fosta membra 9am.ro

1670 mesaje
Postat pe: 6 Februarie 2011, ora 17:39

NATIONALITATE ROMANCA, ETNIE-TIGANCA!
Etnia = grupul social din care faci parte, nu e tot cu Nationalitatea=tara unde te nasti.

july

563 mesaje
Postat pe: 6 Februarie 2011, ora 18:48

Will, gresesti. De ex. eu sunt cetatean roman de nationalitate maghiara.

111dinu

1317 mesaje
Oras: Timisoara

Postat pe: 7 Februarie 2011, ora 09:05

Propunerea lui Prigoană este ca o "frecție la un picior de lemn". Nu denumirea rezolvă problema, ci integrarea etniei în societate.
Totuși, trebuie remarcată ușuința cu care "regele" gunoaielor își tratează angajații, mai ales că de pe urma muncii lor, cu salarii de mizerie,și-a agonisit o avere uriașă...

Nici clătita cu brânză nu se diferențiază de celelalte clătite politice. Găoaza este un desert prezidențial. "Daltonistul de urechi" aude în "blondă" și negru. Cine se scoală "prea" de dimineață, rămâne cu "noaptea în cap".
Fosta membra 9am.ro

17 mesaje
Postat pe: 7 Februarie 2011, ora 09:38

Ce e mai aiurit in treaba asta este faptul ca daca intrebi un Bulibasa ( conducator al unei cete de tigani, cel mai intelept dintre ei ) ce nationalitate are, o sa-ti spuna cu mandrie ca e TIGAN din tata in fiu. Si daca ii spui ca uite fiul sau zice ca e rrom, se uita la tine pe sub gene, isi rasuceste mustata si zice : - Pai voi ati insistat sa mearga la scoala nu eu. O sa va cruciti sa vedeti ca atunci cand s-a facut recensamantul intr-o familie de tigani, ai batrani au zis ca-s tigani si aia tineri ca-s rromi.

9am243736

2704 mesaje
Postat pe: 8 Februarie 2011, ora 13:04

De la: 111dinu, la data 2011-02-07 09:05:00Propunerea lui Prigoană este ca o "frecție la un picior de lemn". Nu denumirea rezolvă problema, ci integrarea etniei în societate.
Totuși, trebuie remarcată ușuința cu care "regele" gunoaielor își tratează angajații, mai ales că de pe urma muncii lor, cu salarii de mizerie,și-a agonisit o avere uriașă...

esti sigur ca in salubritate lucreaza numai tigani? esti sigur ca salariile sunt de mizerie? ...
este remarcabila usurinta cu care faci niste afirmatii doar pentru a manipula si nu tii cont de esenta lucrurilor...
" integrarea etniei in societate", ce frumos suna, mai ales cand e spusa de unul superior in gandire, ca tine, este solutia cea mai la indemana, chiar nu inteleg cum de nu ne-am gandit deloc la ea atata timp, hai ca noi ca noi, dar nici macar ocidentalii nu s-au gandit la ea? dinule, mergi tu draga si zile ideea asta, poate iti dau si ceva bani...

9am188648

241 mesaje

Postat pe: 8 Februarie 2011, ora 17:12

De la: july, la data 2011-02-06 18:48:30Will, gresesti. De ex. eu sunt cetatean roman de nationalitate maghiara.

Exact, spuneam si eu sa li se schimbe numele asa cum este in toate tarile denumiti, si sa fie cetateni romani de nationalitate tigani,asa consider ca e corect.

Fosta membra 9am.ro

1715 mesaje

Postat pe: 9 Februarie 2011, ora 10:07

haules baules

Decat batran si sarac mai bine tanar si bogat!
| Varianta pentru tiparire a topicului despre propunerea lui Prigoana
Mergi la: