back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Republica de la ploiesti...reloaded?!

cristianvitu

732 mesaje
Oras: Ploiesti

Postat pe: 11 Mai 2010, ora 10:40

Republica de la Ploie�ti este denumirea unei mi�c�ri antimonarhice din data de 8 august 1870 cunoscut� �n presa cotidian� sub numele de tulbur�rile de la Ploie�ti evenimente pe care I.L. Caragiale le trateaz� cu ironia lui caracteristic� �n nuvela Boborul �i �n comedia D-ale carnavalului numindu-le intrigi boiere�ti.
Formarea acestei mi�c�ri conspirative este determinat� de dezam�girea unor oameni politici ai vremii care sperau ca prin supunerea fa�� de o dinastie str�in� s� fie realizat� o relaxare, o lini�te �ntre partidele politice.
�n apropierea zilei de 8 august 1870 s-au �ntrunit dou� organiza�ii conspirative av�nd la conducere pe C.T. Grigorescu respectiv pe Radu St�nian. Din aceste organiza�ii mai f�ceau parte Candiano Popescu, Stan Popescu, preotul Nicolae Ioachimescu, locotenentul Comiano, Mitic� C�linescu, Titu B�l�ceanu, Petre Apostolescu, Gu�� Andronescu-Gr�dinaru.
La aceast� adunare conspirativ� se �mpart sarcinile fiec�rui membru al organiza�iei �i se face cunoscut c� totul este organizat, domnitorul va fi detronat, conducerea va fi preluat� de o regen��, se va ocupa telegraful, armata �i unele ora�e mari vor solidariza cu mi�carea conspirativ�.
Se �nl�tur� temerile unora de o interven�ie str�in�, se confec�ioneaz� steagul nou, stabilindu-se semnale ca tragerea clopotelor �i sunarea tr�mbi�elor g�rzii na�ionale.
Guvernul reu�e�te s� aresteze membri ai mi�c�rii conspirative ca Ion Br�tianu, generalul Nicolae Golescu, Bogdan Petriceicu Ha�deu, colonelul Nicolae Cre�ulescu, �i vor urma de represalii deosebit de severe, cu umilire prin b�t�i a unora ca preotul �tefan Dinicescu, Mihail Kog�lniceanu, Dr�ghicescu.
Procesul r�zvr�ti�ilor s-a mutat de la Ploie�ti la T�rgovi�te, sentin�a judec�toreasc� fiind pronun�at� la data de 17 octombrie 1870, participan�ii civili fiind declara�i nevinova�i.
Aceast� mi�care conspirativ� nu este ceea ce a fost prezentat de presa vremii, ca o ac�iune subversiv� a unui grup de cheflii, ci o mi�care organizat� care a c�utat �nl�turarea monarhiei regelui Carol I al Rom�niei. La aceast� mi�care au participat aproximativ 3000 de oameni, printre care au fost �i demnitari din r�ndul prefecturii �i poli�iei ora�ului. Evenimentul este o parte memorabil� din istoria Ploie�tiului.
TRAIM VREMURI GRELE!...PENTRU A CATA OARA???!
PUTEM FACE, PENTRU CA NE STA IN FIRE S-O FACEM!
AM ARATAT ASTA ..ISTORIEI ! INDIFERENT CATI SE RIDICA SI SPUN CA NU-I ASA!
E GREU PANA SE DEPASESTE INERTIA!
APOI, URMEAZA VULCANUL!
NESTAVILIT!
VOI, NOI ROMANII SUNTEM VULCANUL!
ERUPEM?

Raporteaza abuz de limbaj
de omnia dubitandum
| Varianta pentru tiparire a topicului REPUBLICA DE LA PLOIESTI...reloaded?!
Mergi la: