Info
x
Sa ne cunoastem gramatica
|
Fosta membra 9am.ro 5013 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Iasi |
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 19:38
Exista un topic care se numeste " sa ne cunoastem credinta ortodoxa".Nu stiu ce ati cunoscut de acolo, dar haideti sa vedem ce o sa cunoastem de aici.Mi se pare absolut necesar acest topic tinand cont de miile de greseli care apar pe forum.
Propun urmatoarele : -Oricine vede o greseaa intr-un post aici pe forum sa dea un copy-paste sa o discutam; -Oricine are nelamuriri asupra corectitudinii unei expresii sau a unui cuvant sa posteze aici sa discutam.
Raporteaza abuz de limbaj |
|
amade 24 mesaje Membru din: 16/05/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 23:25
Poate ar trebui sa punem, by default, conjugarile lui "a fi" si a "sti" la indicativ, conjunctiv si conditional optativ. Au aparut cele mai aberante confuzii intre "fi" si "fii" si "sti" si "stii".
|
|
Fosta membra 9am.ro 38 mesaje Membru din: 1/03/2009 Oras: Cernavoda |
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 23:36
gramatica limbii romane e grea, complicata.
topicul ar trebui sa se numeasca ,,inapoi la scoala?,, e cam aiurea ce vreti voi sa faceti aici. cred eu ca-i mai important sa pronunti corect cuvintele in limba romna. dupa terminarea scolii marea majoritate, prin munca ce-o fac, scriu prea putin, cel mult liste de cumparaturi, reclamatii ori ....sms-uri .tragedia apare cand deschid gura si pocesc cuvintele sau au un vocabular sarac, nu cunosc sensurile unor cuvinte uzuale ....s.a. mai rau e ca unii apar si la televizor, devin exemple pe unii si motiv de distractie pt altii. |
|
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 23:42
cu scopul clar,de-a deturna tema abrdata aici (imi pare fortata si nepotrivita acestui forum, desi pe alocuri necesara) hai sa va arat niste perle din lucrarile elevilor:
- Imparatul avea o gradina si in fund un mar. - Creierul este un organ oarecum indispensabil capului. - Este bine sa mai si citesti, decat sa tai frunza la caini degeaba. - Cristofel Columb a plecat in America unde s-a insurat cu o bastinoasa. - In cunoscuta balada Miorita, sunt descrise cateva intamplari in care sunt implicate doi criminali, o oaie turnatoare, si un cioban ce socheaza prin prostia lui. - Toma Alimos era viteaz pt. ca cu o mana conducea calul, cu o mana isi tinea matele si cu o mana se batea cu Manea.. - Inima este impartita in doua atricule si doua testicule. - Capitala SUA este Casa Alba. - Moromete plecase in excursie sa vanda cerealele. - Femeile ramaneau acasa in loc de barbati. - Antarctica este un continent alb din cauza zapezilor care nu se mai topesc odata. - Eminescu este trist pentru ca nu a reusit sa faca nimic in viata lui. - Viata albinelor e primejduita mereu de insecte ca: tantarul, viespea, soarecele si ursii care se urca in fagi unde sunt albinele stranse in colonii si depun miere. - In padurile Amazoniei traieste o jungla fioroasa. |
|
Postat pe: 17 Mai 2009, ora 23:44
- In nuvela La vulturi de Gala Galaction, sunt descrise aventurile unei alpiniste curajoase fugarite de turci, si copii ei.
- Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerata a treia. In Scrisoarea a treia se desfasoara batalia de la Rovinari. - Poemul Miorita circula pe baza orala, adica nu a fost scrisa, din motive tehnice. - Animalele salbatice traiesc in padurea zoologica. - Datorita faptului ca Lapusneanu chinuia pe boieri taindu-le nasul, urechile, mainile, etc, el le-a devenit antipatic acestora. - Harap Alb era femeie se imbraca in alb si semana cu Mihaela Radulescu. - La batranete imparatul naste un fecior. - Latina clasica este o limba moarta, care nu se poate vorbi decat in scris. - Vitoria , pe langa calitatea de mama avea si pe cea de tata, calitate care este mult mai dificil de indeplinit. - Podul de la Drobeta Turnu-Severin, a fost construit de Apollodor din Damasc, al carui picior se mai vede si astazi.. - Rascoala de la Bobalna a inceput pe un deal si s-a terminat in 1438. - Sahara se afla asezata pe un nisip uscat, lipsa apei avand in zona o prezenta statornica |
|
Fosta membra 9am.ro 2406 mesaje Membru din: 24/03/2009 |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 06:43
Domnitelor Gramaticale
Cind noi dadeam examenele finale, voi nici nu erati in planul Romaniei! Greselile pe forum se fac din cauza vitezei de scriere. Asta nu inseamna ca nu stim gramatica. In afara gramaticii romane, mai stiti si alta? Da noi mai stim 2 sau 3. Stergeti-va mucii si treceti in banca! |
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 06:48
De la: sybeel, la data 2009-05-17 23:42:17cu scopul clar,de-a deturna tema abrdata aici (imi pare fortata si nepotrivita acestui forum, desi pe alocuri necesara) hai sa va arat niste perle din lucrarile elevilor:
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:18
De la: radita09_telus_net, la data 2009-05-18 06:43:35Domnitelor Gramaticale Cand faci de fiecare data aceleasi greseli de scriere nu le mai poti incadra la rubrica "viteza" , ci la "sa ne cunoastem gramatica". Cat despre muci, iti spun eu ca dupa ce ai trecut de clasa a patra trebuie sa stii sa scrii roamneste.Nu trebuie sa ai nici 20 de ani, nici 60, trebuie sa ai patru clase atat.Si da in afara gramaticii romane, am mai invatat inca 2, ca mi-au trebuit ca sa iau bacalaureatul. Asa ca nu mai cauta motive, pune mana si invata limba romana. |
|
|
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:30
Domnule radita09_telus_net, esti un mitocan.
Nu ma impresioneaza nici anii dumitale si nici diplomele, care oricum nu tin loc de buna crestere. Si nu suntem aici sa ne batem ca zmeii in diplome si gramatici cunoscute, asa ca te infoi degeaba. Apreciez simtul masurii si calitatea omului cu care stau de vorba. De aceea prefer de 1000x sa discut cu cineva care-si exprima parerile cu bun simt, desi face greseli de gramatica, decat cu un mitocan care scrie corect. ps. Greselile de viteza sunt evidente si nu sunt condamnabile. Vorbeam despre notiunile elementare, conjugari si declinari. E interesant totusi cum ai sarit asa in sus. Inseamna ca ceva te-a atins. |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:32
De la: amade, la data 2009-05-18 11:30:35Domnule radita09_telus_net, esti un mitocan.
|
|
Fosta membra 9am.ro 16019 mesaje Membru din: 13/02/2009 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:35
adnana si amade,va rog frumos,pe emil radita eu sunt singurul care are voie sa-l traga de atentie si sa-l critice,nu e frumos ce faceti voi aicea,chiar daca omu' a spus ceea ce a spus,pajalusta,panimaiesi,please,s-auzim numai de bine!
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:36
Nu inteleg despre ce vorbesti.
Mi s-a adresat, i-am raspuns. SI ce seamana, aia culege. Nu e frumos ce face el dar nu mai are nicio importanta. |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:40
ai dreptate,dar numai intr-un singur picior,mai corect era sa deschizi o polemica de bun simt cu argumente solide ,gramaticale si stiintifice decat sa-l educi cu forta
Cine nu este corect cu el insusi,nu poate convinge pe nimeni de adevarul spuselor sale. Toti oamenii normali se inteleg in probleme de viata,stiinte si creatie. Nu-ti dori prea multe,n-o sa ai unde le pune. Mare pacat trebuie sa fie viata,daca se pedepseste cu moartea." Exista batalii pe care este bine sa le ocolesti , nu din teama ca le - ai putea pierde , ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu - le " Gelu Negrea Ca sa intelegi ca esti prost trebuie totusi sa-ti mearga mintea[Georges Brassens] Nimeni nu este destul de inteligent ca sa poata convinge un prost ca e prost. Rau e cand esti prost,dar si mai rau este cand nu-ti dai seama ca esti prost,crezandu-te inteligent.Credeti in cel ce cauta ADEVARUL si feriti-va de cei care l-au gasit. Adevarul este pretutindeni,dar nu-l recunoaste decat cel care-l cauta-NICOLAE IORGA Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei-SIGMUND FREUD Daca vrei sa cunosti un om cu adevarat,da-i o functie de conducere-ROBERT BRASILLACH Nimic nu este mai scump decat ceea ce primesti gratis. Cu cat regulile sunt mai stricte,cu atat capul care le-a conceput este mai prost- JEAN de la BRUYERE Nu e greu sa fii darnic azi,greu este sa nu regreti maine-JULES RENARD Bine ne pot face numai anumiti oameni,rau ne poate face orice prost
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:44
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-05-18 11:40:22ai dreptate,dar numai intr-un singur picior,mai corect era sa deschizi o polemica de bun simt cu argumente solide ,gramaticale si stiintifice decat sa-l educi cu forta Aderp, ma faci sa rad. Nu il educ. De altfel, pentru oameni cu o astfel de atitudine nu exista educatie. Eu doar i-am dat replica, ca aruncase cu pietre in demersul adanei. Educatie nu fac cu nimeni. |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:51
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-05-18 11:35:00adnana si amade,va rog frumos,pe emil radita eu sunt singurul care are voie sa-l traga de atentie si sa-l critice,nu e frumos ce faceti voi aicea,chiar daca omu' a spus ceea ce a spus,pajalusta,panimaiesi,please,s-auzim numai de bine! Pai daca tu esti tatal lui, ia atitudine si nu il lasa sa vorbeasca asa cu fetele.Ca noi nu i-am adresat lui niciun cuvant urat.Ma bazez pe tine Florinele, ca stiu ca nu ma lasi la greu. P.S. Eu nu prea ma inteleg cu Radita, ca are preconceptii, asa ca astept rezultate din partea ta.
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:52
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-05-18 11:40:22ai dreptate,dar numai intr-un singur picior,mai corect era sa deschizi o polemica de bun simt cu argumente solide ,gramaticale si stiintifice decat sa-l educi cu forta Polemica a deschis-o Radita... |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 11:58
emile,te rog frumos,hai sa facem greseli impreuna[sa aiba domnitele motiv sa ne critice],dar nu te lua de ele la modul atac la persoana,mai ales ca nici una nu s-a adresat in mod special tie,io zic mai bine noi sa gresim acum la gramatica si sa avem dreptate in alte probleme mai esentiale despre viata,asa ca treci unde ti-e locu'[la fenomene o.z.n. si paranormale],and don't forget,you are the best,understand?
|
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:21
De la: aadnanaaa, la data 2009-05-18 11:52:23De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-05-18 11:40:22ai dreptate,dar numai intr-un singur picior,mai corect era sa deschizi o polemica de bun simt cu argumente solide ,gramaticale si stiintifice decat sa-l educi cu forta Adnana, Rãdiþã îºi permite sã facã greºeli, el este plecat de peste 20 de ani din România! Nu prea este "informat" despre schimbãrile care au avut loc în limba ºi literatura românã! Era mai simplu sã-i fi spus clar cã acum în ineriorul unui cuvânt de ex. "când" se scrie cu "â" ºi nu cu "î". Da, se poate învãþa gramaticã ºi pe forum....dar nu vã plãteºte nimeni pentru asta!
Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:23
de altruism nu ai auzit? :) adana e o altruista, foarte frumos din partea ei |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:27
De la: amade, la data 2009-05-18 12:23:50
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:28
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-05-18 11:58:17emile,te rog frumos,hai sa facem greseli impreuna[sa aiba domnitele motiv sa ne critice],dar nu te lua de ele la modul atac la persoana,mai ales ca nici una nu s-a adresat in mod special tie,io zic mai bine noi sa gresim acum la gramatica si sa avem dreptate in alte probleme mai esentiale despre viata,asa ca treci unde ti-e locu'[la fenomene o.z.n. si paranormale],and don't forget,you are the best,understand? ehei florinele, ce ai scris tu acolo, soarele meu? "mai esentiale"? pe topicul asta??? cuvantul "esential" nu are grad de comparatie!
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:29
De la: Dorulet, la data 2009-05-18 12:27:41De la: amade, la data 2009-05-18 12:23:50 |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:30
De la: amade, la data 2009-05-18 12:29:11De la: Dorulet, la data 2009-05-18 12:27:41De la: amade, la data 2009-05-18 12:23:50
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:32
De la: Dorulet, la data 2009-05-18 12:21:46De la: aadnanaaa, la data 2009-05-18 11:52:23De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-05-18 11:40:22ai dreptate,dar numai intr-un singur picior,mai corect era sa deschizi o polemica de bun simt cu argumente solide ,gramaticale si stiintifice decat sa-l educi cu forta Olala pai da eu le zic, dar nu vreau sa se supere ca ii corectez nu am niciun fel de intentie de a " ma da rotunda" sau mai stiu eu...pur si simplu sunt lucruri folositoare, esentiale si se pot invata gratis
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:33
De la: aadnanaaa, la data 2009-05-18 12:28:22si de ce crezi tu ca eu nu pot gresi,ba gresesc si inca cum,asta nu inseamna ca sunt bun de criticat sau aruncat,ok?De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-05-18 11:58:17emile,te rog frumos,hai sa facem greseli impreuna[sa aiba domnitele motiv sa ne critice],dar nu te lua de ele la modul atac la persoana,mai ales ca nici una nu s-a adresat in mod special tie,io zic mai bine noi sa gresim acum la gramatica si sa avem dreptate in alte probleme mai esentiale despre viata,asa ca treci unde ti-e locu'[la fenomene o.z.n. si paranormale],and don't forget,you are the best,understand?
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:35
De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-05-18 12:33:02De la: aadnanaaa, la data 2009-05-18 12:28:22si de ce crezi tu ca eu nu pot gresi,ba gresesc si inca cum,asta nu inseamna ca sunt bun de criticat sau aruncat,ok?De la: ADERP_NIROLF_ERTEP999, la data 2009-05-18 11:58:17emile,te rog frumos,hai sa facem greseli impreuna[sa aiba domnitele motiv sa ne critice],dar nu te lua de ele la modul atac la persoana,mai ales ca nici una nu s-a adresat in mod special tie,io zic mai bine noi sa gresim acum la gramatica si sa avem dreptate in alte probleme mai esentiale despre viata,asa ca treci unde ti-e locu'[la fenomene o.z.n. si paranormale],and don't forget,you are the best,understand? Nu te arunc Florinele Doamne fereste, doar invatam impreuna, in niciun caz nu criticam
|
|
Fosta membra 9am.ro 1639 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: Mangalia |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:36
De la: sybeel, la data 2009-05-17 23:42:17cu scopul clar,de-a deturna tema abrdata aici (imi pare fortata si nepotrivita acestui forum, desi pe alocuri necesara) hai sa va arat niste perle din lucrarile elevilor: Aceste perle ale elevilor nu au nici o legatura cu gramatica .Una e sa te exprimi corect gramatical...si alta e sa nu ai cunostinte minime generale .
|
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:39
De la: CAMELYA_, la data 2009-05-18 12:36:34exactDe la: sybeel, la data 2009-05-17 23:42:17cu scopul clar,de-a deturna tema abrdata aici (imi pare fortata si nepotrivita acestui forum, desi pe alocuri necesara) hai sa va arat niste perle din lucrarile elevilor: una e gramatica si alta e literatura
|
|
Fosta membra 9am.ro 311 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:41
Mi se pare foarte buna ideea de a deschide acest topic! Ma gandeam si eu sa deschid un astfel de topic, doar ca nu stiam cum sa o fac incat sa nu se simta nimeni jignit.
E regretabil ca unii sar asa... aiurea. Consider ca omul ar trebui sa invete toata viata; nu e nicio rusine sa nu stii sa scrii corect, dat este rusinos totusi sa nu vrei sa inveti sa scrii corect. Mai ales ca noi romanii, scriem cum vorbim ( fonetic) Chiar ma intrebam daca nu cumva oamenii astia au inceput sa vorbeasca asa cum scriu si, facand eu un exercitiu sa vad cum ar suna "stii" scris cu un singur "i" atunci cand trebuie scris cu doi "i", am ajuns la concluzia ca e posibil ca acesti oameni sa vorbeasca precum manelistii. Nu e gluma si nici ironie. Asa cum daca incerci sa citesti " sa fi bun" (scris incorect cu un singur "i" !!!) ajungi clar la concluzia ca influenta este de sorginte " manelista" . In concluzie, cred ca ar trebui scrise cateva reguli elementare peste care cine vrea sa se uite, bine, cine nu, nu! Inainte de a le scrie, as vrea sa mai spun ceva: este IMPRESIONANT cum oameni cu facultate sau studenti, scriu atat de gresit din punct de vedere gramatical. Ma intreb cum rezista profesorii sa nu ii pice la examene, iar pentru cei care au terminat o facultate, cum, Doamne, au putut sa isi ia diploma acesti insi? Iata cateva reguli: sa Fi fost aadnaana vinovata ca a deschis topicul ?( UN SINGUR "i") sa FI vazut ce raspunsuri au scris astia pe forum... ( Un singur "i") sa FII linistit, nimeni nu iti vrea raul! ( Doi "i" ) sa nu FII amarat daca vei descoperi ca si tu faci greseli gramaticale. ( DOI "i") FII rezonabil. ( Doi "i" ) Daca vei REUSI, vei FI mandru de tine. ( UN SINGUR "i") REUSII sa scriu ceva corect ( Doi "i" pentru ca e vorba de perfectul simplu- cum vorbesc oltenii spre exemplu; Reusisi sa SCRII corect? Sa STII: ca sa FII un om care scrie corect, sa SCRII ca la carte adica, va TREBUI un mic efort, dar va DEVENI o placere, atat pentru tine, cat si pentru COPIII (trei "i") tai, pentru NEPOTII (doi "i") si ALTII. ALTI oameni te VOR PRIVI chioras, dar tu SA NU UITI : CAINII latra, caravana trece. UNII ( doi "i") vor sa ramana COPII (doi "i", nu trei) nestiutori toata viata. SARACII ( doi "i") de ei ! Dar tu nu trebuie sa FII ca ei! STII acum mai multe lucruri? A STI ca gresesti, a MULTUMI celui care iti atrage atentia ca NU STII unele lucruri, ambele fac onoare ORICAREI FIINTE umane, desi nu ORICARUI om, ii convine sa i se spuna adevarul. In concluzie: Sa STII ca nu STII dovedeste ca STII deja ceva. A STI ceva e bine atata timp cat ceea ce STII este corect! Si va rog mult sa nu va simtiti JIGNITI ( cu "g"). Nimeni nu vrea sa va jiGneasca; stiu ca a jiGni pe cineva nu aduce folos nimanui. |
|
Postat pe: 18 Mai 2009, ora 12:44
cu scopul clar,de-a deturna tema abrdata aici (imi pare fortata si nepotrivita acestui forum, desi pe alocuri necesara) hai sa va arat niste perle din lucrarile elevilor de ce sunteti rautacioase,fata a fost destul de clara si concisa in exprimare,nu a vrut decat sa incerce sa va deturneze oleaca atentia,nicidecum sa fie exemplu de asa nu
|
|
|
|

.
Eu nu prea ma inteleg cu Radita, ca are preconceptii, asa ca astept rezultate din partea ta.
nu am niciun fel de intentie de a " ma da rotunda" sau mai stiu eu...pur si simplu sunt lucruri folositoare, esentiale si se pot invata gratis
Doamne fereste, doar invatam impreuna, in niciun caz nu criticam