back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Despre gelozie

Fosta membra 9am.ro

18 mesaje
Postat pe: 21 Februarie 2009, ora 11:46

Ce credeti, gelozia este un comportament innascut sau dobandit?
Pentru ca parerile psihologilor sunt divergente...
Daca este dobandit, atunci se poate vindeca, daca e innascut...
Ce NU trebuie sa faca parteneru/partenera unei geloase/unui gelos ca sa nu ii trezeasca gelozia latenta?
OARE GELOSUL/GELOASA SE COMPORTA IDENTIC IN FIECARE RELATIE, SAU DEPINDE SI DE PARTENER (IN SENSUL CA II DA DE LA INCEPUT TOATE ASIGURARILE SI ATUNCI GELOZIA NU SE MAI MANIFESTA?).
Si poate exista "inselat emotional" -adica fara a exista o relatie fizica?
Si cum ar trebui sa se poarte partenerul/partenera unei/unui geloase/unui gelos?
Pentru ca daca ii spune totul , poate exista riscul unor interpretari in sensul geloziei, iar daca nu ii spune, in momentul in care gelosul/geloasa descopera ca nu i s-a spus totul va interpreta ca celalat are ceva de ascuns...
IN GENERAL, CUM POTI CONVIETUI CU UN GELOS/O GELOASA SI CUM IL/O POTI EVENTUAL VINDECA?

Raporteaza abuz de limbaj
Fosta membra 9am.ro

2192 mesaje
Postat pe: 21 Februarie 2009, ora 22:25

Gelozia...e o lepra a sufletului celui care nu stie sa iubeasca. Se vindeca..dar greu!

Fosta membra 9am.ro

1639 mesaje
Oras: Mangalia

Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 13:29

Culmi ale geloziei:

- sa fii gelos pe soare ca iti arde nevasta

- sa te desparti de sotie pentru ca s-a indragostit de tine

- Sa fii gelos pe mana cealalta!

Concluzie : Gelozia fara motivatie e o mare prostie.

nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 22 Februarie 2009, ora 13:34

De la: cretutd, la data 2009-02-21 11:46:01Ce credeti, gelozia este un comportament innascut sau dobandit?
Pentru ca parerile psihologilor sunt divergente...
Daca este dobandit, atunci se poate vindeca, daca e innascut...
Ce NU trebuie sa faca parteneru/partenera unei geloase/unui gelos ca sa nu ii trezeasca gelozia latenta?
OARE GELOSUL/GELOASA SE COMPORTA IDENTIC IN FIECARE RELATIE, SAU DEPINDE SI DE PARTENER (IN SENSUL CA II DA DE LA INCEPUT TOATE ASIGURARILE SI ATUNCI GELOZIA NU SE MAI MANIFESTA?).
Si poate exista "inselat emotional" -adica fara a exista o relatie fizica?
Si cum ar trebui sa se poarte partenerul/partenera unei/unui geloase/unui gelos?
Pentru ca daca ii spune totul , poate exista riscul unor interpretari in sensul geloziei, iar daca nu ii spune, in momentul in care gelosul/geloasa descopera ca nu i s-a spus totul va interpreta ca celalat are ceva de ascuns...
IN GENERAL, CUM POTI CONVIETUI CU UN GELOS/O GELOASA SI CUM IL/O POTI EVENTUAL VINDECA?

Apare prima data de la biberon.
Continua cind afli ca nu esti singur.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
AdrianaAriadna

46 mesaje
Oras: Iasi

Postat pe: 2 Iulie 2009, ora 01:02

"Cand amorul propriu domina gelozia, dragostea si-a pierdut puterea" afirma Lengret

Spinoza spunea ca :"Dragostea tinde spre reciprocitate, mai mult, spre reciprocitate perfecta.
Orice diminuare si orice prejudiciu resimtite de noi in aceasta privinta le resimtim ca o injosire a noastra, adica ne provoaca cea mai mare durere. O dragoste perfect reciproca este una care ne absoarbe cu totul; vrem s-o posedam din plin, ea e fericirea noastra suprema, pe care nu vrem s-o impartim cu nimeni si nu vrem sa-i dam nimanui din ea. Daca fiinta iubita iubeste pe altcineva mai mult decat pe noi, atunci ne simtim infinit de nefericiti. Cauza nefericirii noastre este obiectul urii noastre; prin urmare, il vom uri pe cel iubit pentru ca ne frustreaza de reciprocitatea sa, si il vom invidia pe cel care se bucura de aceasta reciprocitate. Asa apare dragostea care uraste si invidiaza concomitent, gelozia. Aceasta pasiune este deosebit de puternica daca pe fericirea noastra a pus stapanire altcineva; si cu cat mai mare a fost fericirea, cum atat mai tare se va aprinde gelozia, incat, daca nu o va potoli o alta forta, va face intuneric in tot sufletul nostru: ura pentru obiectul iubit este cu atat mai puternica cu cat dragostea initiala a fost mai mare.

Conform intelegerii curente, gelozia este o diforma tumoare daunatoare pentru dragoste; cauzele geloziei sunt straine de esenta dragostei si de aceea gelozia este de regula recunoscuta drept ceva ce trebuie eliminat din dragoste. Spinoza stabileste o legatura mai intima intre dragoste si gelozie; pentru el, gelozia nu este un companion intamplator al iubirii, ci este umbra ei fidela, care apare pe ecranul vietii sufletesti de fiecare data cand dragostea este iluminata de tradarea celui iubit; sau, mai exact, gelozia este, dupa Spinoza, echivalentul necesar al dragostei, care apare atunci cand relatiile se deterioreaza. Dragostea nu dispare, ci se transforma in gelozie. Totusi si aici, pe terenul analizei lui Spinoza, poate fi conceputa o dragoste fara gelozie, in cazul reciprocitatii depline, asa ca gelozia, desi psihologic necesara in anumite conditii, primeste din punctul de vedere al lui Spinoza o apreciere negativa, ca animi fluctuatio, ca intunecare a constiintei, ca pasiune nepotolita. Pentru Spinoza, gelozia in dragoste nu este dragoste; si de aceea, ca eterogena dragostei, ca ne-dragoste, intr-un raport de cauzalitate, intr-un raport de echivalenta, gelozia este condamnabila. Astfel, si Spinoza, in concluzie, ramane la acceptiunea comuna a geloziei. De ce s-a intamplat asa?

Dar gelozia este mai mult decat un element necesar al dragostei. Conform interpretarii generalizate a cuviosului Isaac Sirul, ea este un aspect indispensabil a tot ce are bun omul in el. in general, ea este o forta ce realizeaza bunele intentii. "Pe cel care are bune intentii, un obstacol nu-l poate impiedica sa le duca la bun sfarsit... Asta se intampla din urmatoarea pricina. Gandul de buna intentie, la inceputul miscarii sale, este urmat de un fel de gelozie, care, prin ardoarea ei, seamana cu jarul; si ta.protejeaza de regula acest gand si nu permite sa se apropie de el vreo impotrivire, vreun obstacol sau vreo piedica, pentru ca gelozia aceasta capata tarie mare si puterea negraita de a proteja ceas de ceas sufletul de slabire sau de teama, atunci cand asupra lui se reped felurite circumstante presante. Si asa cum primul gand este forta unei dorinte bune, sadita de natura in esenta sufletului, asa si aceasta gelozie este un gand pus in miscare in inima de o forta iritanta, pe care Dumnezeu ne-a dat-o ca s-o folosim, pentru a respecta o limita naturala, pentru a exprima notiunea de libertate a noastra prin indeplinirea dorintei naturale ce se afla in suflet. Aceasta este o virtute, fara de care binele nu se face, si ea se numeste gelozie, pentru ca de la un timp la altul il pune pe om in miscare, il imboldeste, il inflacareaza si-l intareste... Cineva... cu cuvintele sale, aceasta gelozie a numit-o "caine si pazitor al legii lui Dumnezeu", adica al virtutii...

In continuare, sfantul parinte da explicatia ca gelozia se compune din frica de a nu pierde un bun si dorinta de a-l pastra; iata de ce slabirea geloziei este un semn rau, provocat sau de o raceala spirituala, sau de infumurare si mandrie, adica daca un bun spiritual nu mai este considerat viu si personal, ci patrimonial si carnal, un lucru care poate fi tinut sub cheie si posedat totusi, fara a fi trait.

Astfel, nazuinta spre Stalpul si Temelia Adevarului se realizeaza si se intretine prin gelozie, prin aceasta forta a duhului nostru, oprimata si dispretuita de constiinta moderna.

Pavel Florenski

Adriana
Castelana

59 mesaje
Oras: Constanta

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 15:06

Dragutule, gelozia - in my opinion ! - este arma prostului...Am
domiciliul stabil in Constanta si lucrez in Bucuresti ( am intrat
in al 3-lea an de activitate ) si ce ar fi insemnat daca eu sau el,
am fi ,, suferit" de aceasta boala ? Care, sa fim sinceri, chiar daca ma repet
nu este o boala, nici macar o fita !
Poate am mostenit ceva de la Toma Necredinciosul, nu cred decat ceea ce vad.
Mai cred ca de gelozie esti atins in anii tineretii, mai tarziu este o dovada de
mare, mare neghiobie...a nu se confunda gelozia cu infidelitatea : atata timp cat
fiecare isi vede de treaba lui, totul este Ok ! Si chiar daca o veni de pe la vre-o fustita,
dar ajuns acasa nu se vede si nu se simpte, spune saru'mana ca de obicei si este atent,
ce-i pot REPROSA ?Important este sa ne lasam angrenati in tot felul de legaturi fara rost, nu se merita sa dai la spate anii de casnicie sau prietenie pentru o...noutate ! Cand vei cunoaste respectiva ,,noutate " va fi la fel ca cea la care ai renuntat . Depinde de fiecare in parte cum sa-si mentina partenerul intr-o permanenta atractie : sa aduca cat mai des un aer proaspat in relatie, sa fie ascultator, conciliant, respectuos, amabil, sa-ti tratezi INTOTDEAUNA sotul/sotia sau prietenul/prietena ca si cum ar fi amant/amanta si cred ca am spus aproate tot !
Ciao

Castelana
nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 3 Iulie 2009, ora 15:17

De la: tongue_in_cheek, la data 2009-07-03 15:06:52Dragutule, gelozia - in my opinion ! - este arma prostului...Am
domiciliul stabil in Constanta si lucrez in Bucuresti ( am intrat
in al 3-lea an de activitate ) si ce ar fi insemnat daca eu sau el,
am fi ,, suferit" de aceasta boala ? Care, sa fim sinceri, chiar daca ma repet
nu este o boala, nici macar o fita !
Poate am mostenit ceva de la Toma Necredinciosul, nu cred decat ceea ce vad.
Mai cred ca de gelozie esti atins in anii tineretii, mai tarziu este o dovada de
mare, mare neghiobie...a nu se confunda gelozia cu infidelitatea : atata timp cat
fiecare isi vede de treaba lui, totul este Ok ! Si chiar daca o veni de pe la vre-o fustita,
dar ajuns acasa nu se vede si nu se simpte, spune saru'mana ca de obicei si este atent,
ce-i pot REPROSA ?Important este sa ne lasam angrenati in tot felul de legaturi fara rost, nu se merita sa dai la spate anii de casnicie sau prietenie pentru o...noutate ! Cand vei cunoaste respectiva ,,noutate " va fi la fel ca cea la care ai renuntat . Depinde de fiecare in parte cum sa-si mentina partenerul intr-o permanenta atractie : sa aduca cat mai des un aer proaspat in relatie, sa fie ascultator, conciliant, respectuos, amabil, sa-ti tratezi INTOTDEAUNA sotul/sotia sau prietenul/prietena ca si cum ar fi amant/amanta si cred ca am spus aproate tot !
Ciao

Zi mai departe nr de telefon,....tot

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
| Varianta pentru tiparire a topicului DESPRE GELOZIE
Mergi la: