Info
x
Respectul conversational si /sau beeecalizarea limbii romane
|
gabriel_fratila 411 mesaje Membru din: 30/11/-0001 |
Postat pe: 23 Iunie 2010, ora 17:48
Masacre colective online se-ntampla tot timpul si nu e nici o coincidenta ca site-urile dedicate exclusiv acestori activitati, pitzipoanca.org si cocalari.com, se afla in mod constant in top, atat la trafic cat si la comentarii. Exista in noi toti un puternic instinct de haita si indeobste il indreptam asupra celor mai neajutorati. Este firesc sa fie asa si -cine stie?!- poate chiar bine ca milenii de evolutie si cilivizare (sic) n-au schimbat asta. Cei altfel, cei diferiti, cu accent sau limbaj aparte, dar si emo, LGBT, goti, handicapati, tigani, sau din alte minoritati, sunt instinctiv asupriti de majoritate si sil(u)iti in patul lu' Procust.
Limba si gramatica sunt pentru mai toate popoarele trasatura definitorie; pentru romani, intr-o masura mai mare decat pentru altii. Cata vreme teritoriul era impartit intre cateva imperii cu limbi, culturi si religii complet diferite, limba romana a fost singura noastra comonalitate. Traditional, comunicarea scrisa a fost tinuta la un standard mai inalt de cat cea orala (colocviala, mai exact). SMS-ul, Internetul (IRC + IM) a schimbat insa asta. Comunicarea scrisa a devenit aproape echivalenta cu cea verbala, intai ca timp si simplicitate si apoi ca prescurtari, "scurtaturi" si logica a frazei. Initial, greselile gramaticale starneau asa-numitele flame wars (wikipedia:Flame_war), care urmau intotdeauna o traiectorie simpla si clara: Cineva face una sau mai multe greseli de exprimare, iar un grammar nazi se trezeste sa le corecteze, mai mult sau mai putin ironic, facand sau nu el insusi o astfel de greseala. Cel corectat se simte atacat personal si raspunde eventual printr-un alt atac personal. Eventual, fiecare isi aducea prietenii sa participe si ei in razbel, discutia originara fiind complet uitata/abandonata. Treptat, cei cu state mai vechi intr-ale Internetului au inceput sa onoreze un armistitiu neoficial (sau oficializat in regulile de netiquette): greselile gramaticale sau de expresie sunt ignorate, raspunsurile fiind date numai la fond, nu si la forma. A te lega de astfel de greseli este o dovada de prost gust sau bobocenie. Si totusi, nu-i chiar asa de simplu. Limbajul este probabil cel mai important factor in crearea primei impresii. (Infatisarea si pantofii sunt mai importante la femei, zice-se, dar oricum pe Internet nu prea se vad sau pot fi usor trucate.) Greselile gramaticale, de exprimare sau de logica a frazei, in special in scris, denota in general o educatie deficitara si, prin extensie, un om de valoare redusa. La polul opus sunt grammar nazis, cei care corecteaza incontinuu, fie ca au sau nu dreptate, fie ca greseala este sau nu scapare din condei, si pe a caror carte de vizita ar trebui scris know-it-all sau om de luat la palme. Flame wars centrate pe limbaj (forma) nu vor dispare niciodata, pentru ca pe cat e de greu sa nu interpretezi o critica indreptatita ca atac la persoana si sa ti-o insusesti, pe atat de greu este sa ignori greseli gramaticale multiple si repetate. Este normal sa ne-asteptam ca cineva sa-si insuseasca o critica ce-i semnaleaza numai greselile, fara a-i explica de ce este o greseala? Este treaba lui sa incerce sa afle ceea ce nu stie - si este acest lucru posibil (cu alte cuvinte, daca regina vreunui imperiu maritim l-ar fi trimis pe Cristobal Colon sa gaseasca America, in conditiile in care nimeni nu stia inca ce-i aia, ar fi stiut acesta ce sa faca)? Sunt greselile gramaticale un motiv de ban pe forumuri? Raporteaza abuz de limbaj
Nu ma duce in ispita, gasesc drumul singur. Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj! Pierdut ani, ofer recompensa!
|
|
Fosta membra 9am.ro 1281 mesaje Membru din: 20/05/2010 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 23 Iunie 2010, ora 17:51
BRAVOOOOOOOOOOOOOOO Raporteaza abuz de limbaj |
|
Oksana_ 1552 mesaje Membru din: 13/06/2010 |
Postat pe: 23 Iunie 2010, ora 21:13
De la: Cornel34, la data 2010-06-23 17:48:48Masacre colective online se-ntampla tot timpul si nu e nici o coincidenta ca site-urile dedicate exclusiv acestori activitati yuppy.ro, pitzipoanca.org si cocalari.com ai vazut tu vre'un emoticon care sa dea palme?
|
|
ella_11 25 mesaje Membru din: 20/05/2010 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 23 Iunie 2010, ora 21:19
De la: Cornel34, la data 2010-06-23 17:48:48Masacre colective online se-ntampla tot timpul si nu e nici o coincidenta ca site-urile dedicate exclusiv acestori activitati, pitzipoanca.org si cocalari.com, se afla in mod constant in top, atat la trafic cat si la comentarii. Exista in noi toti un puternic instinct de haita si indeobste il indreptam asupra celor mai neajutorati. Este firesc sa fie asa si -cine stie?!- poate chiar bine ca milenii de evolutie si cilivizare (sic) n-au schimbat asta. Cei altfel, cei diferiti, cu accent sau limbaj aparte, dar si emo, LGBT, goti, handicapati, tigani, sau din alte minoritati, sunt instinctiv asupriti de majoritate si sil(u)iti in patul lu' Procust. e tare greu cu gramatica asta
|
|
Fosta membra 9am.ro 22546 mesaje Membru din: 8/10/2008 Oras: Craiova |
Postat pe: 23 Iunie 2010, ora 21:33
De la: voirel_viorea, la data 2010-06-23 17:51:13 Esti sigur tu?!
Raporteaza abuz de limbaj
www.nixservers.ro - Gazduire web / VPS / servere dedicate
|
|
Postat pe: 23 Iunie 2010, ora 21:43
De la: yuppy013293, la data 2010-06-23 21:13:03De la: Cornel34, la data 2010-06-23 17:48:48Masacre colective online se-ntampla tot timpul si nu e nici o coincidenta ca site-urile dedicate exclusiv acestori activitati yuppy.ro, pitzipoanca.org si cocalari.com e necesar?
Nu ma duce in ispita, gasesc drumul singur. Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj! Pierdut ani, ofer recompensa!
|
|
Postat pe: 24 Iunie 2010, ora 07:53
[/quote] ai vazut tu vre'un emoticon care sa dea palme? [/quote]e necesar? [/quote] nu cordelush, nu e necesar. in schimb e necesar unul care sa traga apa.....
Raporteaza abuz de limbaj |
|
Saxon1 850 mesaje Membru din: 18/03/2014 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 24 Iunie 2010, ora 11:28
Cornel...mi-ai spus ca unele din povestile mele iti plac dar ca sint mai lungi ca ale tale.Pe jumatate adevarat,povestile mele sint mai lungi.Ale tale nu sint scrise de tine.Chiar daca sintem prieteni,te sfatuiesc sa dai copy-paste si la sursa de inspiratie.Asa e cinstit si elegant.Cine aplauda aiurea un subiect propus de tine,o face din lene.Daca l-ar fii interesat acel subiect l-ar fii gasit exact in forma in care-l pui tu pe Yuppy,bineinteles pe internet si bineinteles scris de altcineva.Numai ca si acolo,daca nu exista un anume autor,in josul paginii vei gasi sursa de inspiratie,pentru ca asa e etic,cind cineva se strofoaca sa produca ceva,nu e normal ca oricine altcineva sa-si asume acest drept doar pentru ca tine un mouse in mina.Faceam chestia asta cu oricine din lista mea de prieteni oricit de apropiat mi-ar fii fost.Prin prietenie nu inteleg linguseala si capul jos.Si pe mine m-au criticat prietenii,desi nu pentru plagiat,dar pentru limbajul violent si oarecum vulgar cu care nu se obisnuisera inca.Acum se amuza.Dar sint obisnuit sa raspund pentru prostiile scrise de mine si nu de altii iar prietenii mei imi suporta becalismele din limbaj dar nu mi-ar ierta in veci un text plagiat.Si de aia ii iubesc eu!Pe viitor,asuma-ti riscul unor comentarii nu tocmai pe placul tau dar anunta undeva vizibil si cu majuscule ca tu doar ai copiat textul de undeva.Eventual ataseaza si un link.Oamenii vor intelege ca vrei sa ajuti,scutindu-i de cautari dar un ochi expert ca al meu,va stii ca-n vecii vecilor Amin in vocabularul tau nu este si nu va exista vreodata expresia grammar nazi.E prea pretentioasa fratioare!Fara suparare si caterinca la maxim...
www.alsosprachzamolxis.com/2008/10/becalizarea-limbii-romane-si-...
Ma consider exact visul unei nopti de vara al oricarei femei care sta la bloc. Adica RAID, contro mosche e zanzare.
|
|
|
|
|
Postat pe: 24 Iunie 2010, ora 11:31
Am scris asta nu ca as avea ceva cu tine dar pe un topic deschis de mine si unde nu mi-a aparut moaca in avatar din cauza logarii, cineva a grait intelept de prost:oooo,avem un nou Cornel? Scuza-ma Cornele dar m-am simtit ca o pla beata atunci!Sper ca intelegi!
Ma consider exact visul unei nopti de vara al oricarei femei care sta la bloc. Adica RAID, contro mosche e zanzare.
|
|
Postat pe: 24 Iunie 2010, ora 11:38
De la: Saxon, la data 2010-06-24 11:31:58Am scris asta nu ca as avea ceva cu tine dar pe un topic deschis de mine si unde nu mi-a aparut moaca in avatar din cauza logarii, cineva a grait intelept de prost:oooo,avem un nou Cornel? Scuza-ma Cornele dar m-am simtit ca o pla beata atunci!Sper ca intelegi! si dupa mi-am cerut in sec 2 scuze. apoi am citit textul tau si te-am si felicitat... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Fosta membra 9am.ro 654 mesaje Membru din: 21/05/2010 Oras: Buzau |
Postat pe: 24 Iunie 2010, ora 11:43
greseli gramaticale......daca sunt grave si nu exista o logica solida in fraze e nasol. daca sunt doar greseli de tipar cand mai sunt omise litere, nu e grav.asta tine si de cultura proprie a fiecaruia. si oricine isi da cu parerea, de fapt indirect isi arata o parte daca nu mare parte din cultura sau incultura sa. nu cred ca ar trebui sa fie motiv de ban. e absurd totusi sa dai ban pentru un astfel de motiv.parerea mea cel putin.
|
Postat pe: 24 Iunie 2010, ora 11:51
De la: voirel_viorea, la data 2010-06-24 11:38:47De la: Saxon, la data 2010-06-24 11:31:58Am scris asta nu ca as avea ceva cu tine dar pe un topic deschis de mine si unde nu mi-a aparut moaca in avatar din cauza logarii, cineva a grait intelept de prost:oooo,avem un nou Cornel? Scuza-ma Cornele dar m-am simtit ca o pla beata atunci!Sper ca intelegi! e ok acum,nu sint ranchiunos
|
|
Fosta membra 9am.ro 815 mesaje Membru din: 1/05/2010 |
Postat pe: 24 Iunie 2010, ora 15:27
De la: Saxon, la data 2010-06-24 11:28:37Cornel...mi-ai spus ca unele din povestile mele iti plac dar ca sint mai lungi ca ale tale.Pe jumatate adevarat,povestile mele sint mai lungi.Ale tale nu sint scrise de tine.Chiar daca sintem prieteni,te sfatuiesc sa dai copy-paste si la sursa de inspiratie.Asa e cinstit si elegant.Cine aplauda aiurea un subiect propus de tine,o face din lene.Daca l-ar fii interesat acel subiect l-ar fii gasit exact in forma in care-l pui tu pe Yuppy,bineinteles pe internet si bineinteles scris de altcineva.Numai ca si acolo,daca nu exista un anume autor,in josul paginii vei gasi sursa de inspiratie,pentru ca asa e etic,cind cineva se strofoaca sa produca ceva,nu e normal ca oricine altcineva sa-si asume acest drept doar pentru ca tine un mouse in mina.Faceam chestia asta cu oricine din lista mea de prieteni oricit de apropiat mi-ar fii fost.Prin prietenie nu inteleg linguseala si capul jos.Si pe mine m-au criticat prietenii,desi nu pentru plagiat,dar pentru limbajul violent si oarecum vulgar cu care nu se obisnuisera inca.Acum se amuza.Dar sint obisnuit sa raspund pentru prostiile scrise de mine si nu de altii iar prietenii mei imi suporta becalismele din limbaj dar nu mi-ar ierta in veci un text plagiat.Si de aia ii iubesc eu!Pe viitor,asuma-ti riscul unor comentarii nu tocmai pe placul tau dar anunta undeva vizibil si cu majuscule ca tu doar ai copiat textul de undeva.Eventual ataseaza si un link.Oamenii vor intelege ca vrei sa ajuti,scutindu-i de cautari dar un ochi expert ca al meu,va stii ca-n vecii vecilor Amin in vocabularul tau nu este si nu va exista vreodata expresia grammar nazi.E prea pretentioasa fratioare!Fara suparare si caterinca la maxim... |
|
Fosta membra 9am.ro 815 mesaje Membru din: 1/05/2010 |
Postat pe: 24 Iunie 2010, ora 15:33
De la: Cornel34, la data 2010-06-23 17:48:48Masac NU! de ce ar fi?cand sunt altele mult mai grave(greseli) ca de exemplu: plagiatul,instigarea la violenta, limbajul sexual explicit.... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 24 Iunie 2010, ora 16:48
Daca calc pe bec inseamna ca merg pe tavan.
Daca nu risti nu castigi, daca risti pierzi,... sau poti sa stai ca planta. "Nu ne plac muraturile pentru ca-s prea acre, nici mierea pentru ca-i prea dulce". Carcotasii gasesc intotdeauna cate ceva care nu-i la locul lui. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 25 Iunie 2010, ora 07:57
De la: Cornel34, la data 2010-06-24 16:48:00Daca calc pe bec inseamna ca merg pe tavan. ba cordelush, tu esti prost rau ma.... esti un monument de prostie.....
|
|
|

e ok acum,nu sint ranchiunos