Info
x
Principiul pareto
|
GabrielVoicu 10 mesaje Membru din: 9/10/2013 |
Postat pe: 10 Octombrie 2013, ora 19:17
Principiului Pareto, ne spune sa ne concentram asupra celor 20% care conteaza. Din toate lucrurile pe care le realiziam intr-o zi, doar 20% conteaza intr-adevar. Acele 20% produc 80% din rezultatele noastre. Cand suntem presati de timp sau de probleme, trebuie sa ne amintim de cele 20% asupra carora trebuie sa ne concentram atentia. Daca intr-o zi ai o singura scrisoare de scris, aceea scrisoare iti va lua o zi intreaga, dar daca intr-o zi, ai 20 de scrisori de scris, la sfarsitul zilei v-or fi gata. E o teorie intreaga, mie unul m-ia luat mult timp sa o inteleg. Pe scurt, Pareto ne spune intot-deauna sa ne concentram doar activitatilor cu adevarat importante pentru noi. "Nu trebuie doar sa lucrezi inteligent, ci sa lucrezi inteligent la lucruri cu adevarat importante.
Prioritatile nu sunt fixe. Prioritatile sunt intr-o perpetua miscare si cer atentie. H. Ross Perot a spus ca orice lucru excelent sau demn de lauda sta in permanenta pe muchie de cutit si trebuie luptat mereu pentru el. Prioritatile bine alese stau intotdeauna “pe muchie de cutit”. Pentru a sti mereu care iti sunt prioritatile: •Evalueaza: Trebuie sa-ti treci in revista lunar factorii C,P,R (Cerinte, Profit si Recompense). •Elimina: Intreaba-te: ”Ce anume din ceea ce fac poate fi rezolvat de altcineva?”. •Estimeaza: Care sunt proiectele cele mai importante pe care le desfasori in aceasta luna si care este termenul de rezolvare a lor? Principiu: Nu abuza de ideea ca practic totul este lipsit de importanta. Ador acest principiu. Este putin exagerat, dar trebuie enuntat. William James a spus ca arta de a fi intelept este “arta de a sti ce sa treci cu vederea”. Lucrurile marunte si neinteresante ne “mananca” mult timp. Prea multi sunt oamenii care traiesc pentru idealuri gresite. Dr.Anthony Campolo mentioneaza un studiu sociologic in care cincizeci de oameni trecuti de nouazeci si cinci de ani au avut de raspuns la urmatoarea intrebare: ”Daca ati putea sa va traiti din nou viata, ce ati face altfel decat ati facut?”. Era o intrebare care lasa loc la multe discutii si intervievatii, oameni care depaseau varsta senectutii au dat o multitudine de raspunsuri. Dintre acestea, totusi, trei au revenit cu o oarecare frecventa, predominand intre rezultatele studiului. Aceste trei raspunsuri au fost: Daca ar fi s-o iau de la capat, as reflecta mai mult. Daca ar fi s-o iau de la capat, as risca mai mult. Daca ar fi s-o iau de la capat, as face mai multe lucruri care ar ramane si dupa moartea mea. O tanara violonista a fost intrebata care este secretul succesului ei. Ea a raspuns: “Neglijarea planificata”. Apoi a explicat: “Cand eram eleva, existau multe lucruri care imi ocupau timpul. Cand ma duceam in camera mea dupa micul dejun, imi faceam patul, stergeam praful si faceam tot felul de lucruri care imi cadeau sub ochi. Apoi, ma grabeam sa incep sa exersez la vioara. Am constatat ca nu progresam deloc asa cum as fi dorit, asa ca am inversat ordinea activitatilor. Pana la incheierea perioadei de exersat si am neglijat orice altceva. Majoritatea oamenilor sunt capabili sa stabileasca o ordine a prioritatilor atunci cand trebuie sa aleaga intre lucruri bune sau rele. Consider ca o lista de prioritati foarte bine organizata, ne poate schimba viata. Raporteaza abuz de limbaj
GabrielVoicu
|
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 12 Octombrie 2013, ora 02:58
Tot elimini cele 80 %, pina te apuca de nas.
Toate sint ciclice. Ceea ce acum nu e important, miine e important. De exemplu....un copil mic. Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|