back to top ∧

Info
x
info

OK

Info
x
info

Cum ne este incalcat dreptul la intimitate de catre companiile internationale

Fosta membra 9am.ro

10 mesaje
Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 12:22

De curand am vrut sa aplic on-line la o companie multinationala pentru un post vacant fiind singura optiune oferita de companie atat in anunturile publicate in presa scrisa cat si pe net - "Apply now on www.....!". Toate bune si frumoase pana cand dupa inregistrarea cu nume utilizator si parola mi-au oferit optiunea de a accepta sau nu termenii si conditiile de aplicare pentru orice post in cadrul companiei. In fereastra deschisa erau cateva conditii sumare, parte din ele OK, dar erau unele care mi-au sunat cam urat si anume cele vizavi de culegerea de informatii despre persoana mea de catre companie, prin metode directe sau indirecte asa ca am accesat sectiunea termene si conditii. Am ramas stupefiat. Cred ca este o incalcare crasa a dreptului la intimitate pentru orice persoana. Practic ti se cere sa-ti dai consimtamantul pentru ca in urma unei simple aplicari pentru un post, compania sa culeaga direct sau prin terte persoane o serie de informatii, cu caracter personal si chiar intim, de la verificarea datelor furnizate de tine (ceea ce zic eu e OK), pana la informatii legate de activitatea ta financiara (modalitati de plata, carti de credit folosite etc) si chiar activitatea ta pe net (fiind monitorizat inclusiv on-line atunci cand accesezi site-ul societatii, colectand date din istoricul bowserului tau pana la si dupa accesarea site-ului societatii), pe care sa le inscrie intr-un fisier ramas la dispozitia societatii si utilizat spun ei in conditiile legii (!??) o perioada de minim trei ani, cred. Desigur ca am dat "Cancel."Nu vreau sa trec aici intreaga lista, mi-ar lua cel putin o zi. Cer totusi celor care au vizitat astfel de pagini de cariera, cu astfel de termeni si conditii, parerea lor vizavi de acest mod de abordare. Cat de legale dar si corecte vi se par conditiile impuse.

Raporteaza abuz de limbaj
Dorulet

7896 mesaje
Oras: ALTA LOCALITATE

Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 12:32

well, depinde ce ai de ascuns!!!

Când toatã lumea gândeºte la fel înseamnã cã nimeni nu gândeºte.
Fosta membra 9am.ro

10 mesaje
Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 14:39

De la: Dorulet, la data 2010-02-03 12:32:23well, depinde ce ai de ascuns!!!

Nu cred ca asa se pune problema. Chiar daca esti sau nu o persoana "curata" sant anumite date cu caracter personal pe care nu doresti sa le faci publice, sau ma rog, sa lasi pe cineva sa le acceseze asa doar pentru ca vor sa te aiba "indosariat" Chiar am avut sentimentul ca vor sa intre cu bocancii in viata privata a oamenilor care le calca pragul. Repet faptul ca mi se pare OK verificarea datelor personale prezentate sau solicitarea si verificare de date suplimentare, cu acordul aplicantului, este perfect OK. Dar de aici si pana la lista lunga de date personale mentionate si mai ales metodele de verificare si monitorizare enumerate pentru care trebuia sa-ti dai consimtamantul,si care reprezentau, parerea mea, o invadare agresiva a intimitatii, a vietii personale, este cale lunga.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 14:46

De la: oliviu_mereuta, la data 2010-02-03 14:39:08

Nu cred ca asa se pune problema. Chiar daca esti sau nu o persoana "curata" sant anumite date cu caracter personal pe care nu doresti sa le faci publice, sau ma rog, sa lasi pe cineva sa le acceseze asa doar pentru ca vor sa te aiba "indosariat" Chiar am avut sentimentul ca vor sa intre cu bocancii in viata privata a oamenilor care le calca pragul. Repet faptul ca mi se pare OK verificarea datelor personale prezentate sau solicitarea si verificare de date suplimentare, cu acordul aplicantului, este perfect OK. Dar de aici si pana la lista lunga de date personale mentionate si mai ales metodele de verificare si monitorizare enumerate pentru care trebuia sa-ti dai consimtamantul,si care reprezentau, parerea mea, o invadare agresiva a intimitatii, a vietii personale, este cale lunga.

Well, mã îndoiesc de faptul cã te întrebau de câte ori faci sex...sau cum îþi faci siesta ori de câte ori mergi la toaletã...astea sunt intimitãþi, din punctul meu de vedere!
Poate cã sunt eu mai deschisã...ºi chiar nu mã deranjeazã ce ºtiu sau nu ºtiu alþii despre persoana mea...

Fosta membra 9am.ro

2700 mesaje
Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 14:56

Doar nu esti copil sa-ti dai datele despre conturi sau chestii asemanatoare ???
Cand ti se cer explicit date despre asa ceva , sunt sigur facaturi !!
Nu le-ai dat si CNP-ul cumva , ca sa fie bine , sa nu fie rau ... ca sa zic asa !!!

Fosta membra 9am.ro

10 mesaje
Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 14:57

De la: Dorulet, la data 2010-02-03 14:46:20
De la: oliviu_mereuta, la data 2010-02-03 14:39:08

Well, mã îndoiesc de faptul cã te întrebau de câte ori faci sex...sau cum îþi faci siesta ori de câte ori mergi la toaletã...astea sunt intimitãþi, din punctul meu de vedere!
Poate cã sunt eu mai deschisã...ºi chiar nu mã deranjeazã ce ºtiu sau nu ºtiu alþii despre persoana mea...

Daca doar atat doreau sa stie de ce n-au intrebat asa. Le-as fi raspuns direct si n-ar mai fi trebuit sa se oboseasca cautand prin cosul de gunoi. Ma rog sa nu fie caz de paranoia dar chiar nu mi-a placut ideea.

Fosta membra 9am.ro

10 mesaje
Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 15:18

De la: camioneros70, la data 2010-02-03 14:56:05Doar nu esti copil sa-ti dai datele despre conturi sau chestii asemanatoare ???
Nu le-ai dat si CNP-ul cumva , ca sa fie bine , sa nu fie rau ... ca sa zic asa !!!

In nici un caz. Si nu este vorba de o firmulita oarecare ci de o multinationala. Poate ca, asa cum remarca Dorulet, incalcarea dreptului la intimitate nu este chiar titlul corect pentru acest topic (desi unele date puteau avea caracter intim) dar cu siguranta este vorba de o colectare excesiva si chiar abuziva de date cu caracter personal despre o anumita persoana, cu care cel putin pana la acel moment nu ai nici un fel de raporturi (contractuale sau de alta natura) in afara unei simple declaratii de intentie.

nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 15:22

In mod normal cei care cer aiurea datele ar trebui verificati. Verificarea datelor personale se face pe loc, cu luare la cunostinta si fara sa fie copiate. Dar toti care iti dau ceva cu acte iti cer datele personale.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 15:48

De la: oliviu_mereuta, la data 2010-02-03 15:18:24
De la: camioneros70, la data 2010-02-03 14:56:05Doar nu esti copil sa-ti dai datele despre conturi sau chestii asemanatoare ???

In nici un caz. Si nu este vorba de o firmulita oarecare ci de o multinationala. Poate ca, asa cum remarca Dorulet, incalcarea dreptului la intimitate nu este chiar titlul corect pentru acest topic (desi unele date puteau avea caracter intim) dar cu siguranta este vorba de o colectare excesiva si chiar abuziva de date cu caracter personal despre o anumita persoana, cu care cel putin pana la acel moment nu ai nici un fel de raporturi (contractuale sau de alta natura) in afara unei simple declaratii de intentie.

Hai sã-þi exlic!
Este vorba despre politica firmei...bãnuiesc, cã este vorba de colectarea de date statistice...sau ar mai putea fi colectare de date în scop publicitar, altfel, chiar nu vãd rostul!
Este o practicã destul de des întâlnitã, mai ales pentru firmele care au prezentare în spaþiul virtual. Acelaºi lucru se întâmplã de exemplu la cazarea într-un hotel, unde primeºti un formular în care rãspunzi la diferite rubrici, ori la cumpãrarea unui produs de folosinþã îndelungatã ºi exemplele pot continua!

Fosta membra 9am.ro

10 mesaje
Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 16:29

Pentru Dorulet:
Recunosti usor intrebarile cu caracter statistic sau cele cu scop de matketing si nu ma deranjeaza sa spun cu ce sapun ma spal, ce apa de colonie folosesc...daca folosesc sau cu ce detergent imi spal rufele (in familie...Sic!). Eu vorbesc despre abordari de genul "recurgere la terte surse", "contactare prieteni sau cunostinte" (sper ca se refereau la site-urile de socializare la care sant abonat) si "inregistrare, memorare IP si monitorizarea istoricului traficului pe net" (nu au folosit cuvantul monitorizare dar asta spuneau de fapt) s.a.m.d. Eu despre asta vorbesc. Imi pare prea mult in cazul aplicarii la un post in cadrul companiei la care este posibil sa nu accezi niciodata. Si chiar daca ai fi angajatul firmei respective, prea seamana cu apucaturile securiste (na ca am pronuntat cuvantul, dar chiar nu vreau sa ma lansez in discutii politice sau de cu totul alta natura decat cea enuntata) pe care toata lumea le-a condamnat dar care acum sant preluate sub o noua forma: informare in scopuri statistice, de marketing etc. Cum spuneam, pana la un anumit punct e OK, dar unii sar calul.

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 3 Februarie 2010, ora 21:18

De la: oliviu_mereuta, la data 2010-02-03 16:29:25Pentru Dorulet:
Recunosti usor intrebarile cu caracter statistic sau cele cu scop de matketing si nu ma deranjeaza sa spun cu ce sapun ma spal, ce apa de colonie folosesc...daca folosesc sau cu ce detergent imi spal rufele (in familie...Sic!). Eu vorbesc despre abordari de genul "recurgere la terte surse", "contactare prieteni sau cunostinte" (sper ca se refereau la site-urile de socializare la care sant abonat) si "inregistrare, memorare IP si monitorizarea istoricului traficului pe net" (nu au folosit cuvantul monitorizare dar asta spuneau de fapt) s.a.m.d. Eu despre asta vorbesc. Imi pare prea mult in cazul aplicarii la un post in cadrul companiei la care este posibil sa nu accezi niciodata. Si chiar daca ai fi angajatul firmei respective, prea seamana cu apucaturile securiste (na ca am pronuntat cuvantul, dar chiar nu vreau sa ma lansez in discutii politice sau de cu totul alta natura decat cea enuntata) pe care toata lumea le-a condamnat dar care acum sant preluate sub o noua forma: informare in scopuri statistice, de marketing etc. Cum spuneam, pana la un anumit punct e OK, dar unii sar calul.

ªi asta te mirã???? Pfff, în SUA, nu te poþi angaja nicãieri fãrã sã dai astfel de informaþii. Inclusiv numere de telefoane ºi adrese de terþe persoane pe care le cunoºti ºi care te pot recomanda...
Ca sã nu mai vorbim de faptul cã eºti monitorizat din 15 în 15 secunde din clipa în care ai pus piciorul în stradã, peste tot pe unde mergi!
...ºi crede-mã, nu glumesc absolut deloc...este cât se poate de real ceea ce am scris!!!

Fosta membra 9am.ro

10 mesaje
Postat pe: 4 Februarie 2010, ora 09:57

Pentru Dorulet:
Ma bucur ca nu ai insistat pe argumentele de genul politica de marketing a firmei sau poate stabilirea profilului candidatului ... si ai fost directa, la obiect.
Cu alte cuvinte este ceva normal sa fii sub lupa si trebuie sa ne obisnuim cu ideea. Adica vrei sa spui ca daca se intampla e real si trebuie sa percepem realitatea ca pe o stare de normalitate iar anormal este sa gandesti ca ar fi ceva in neregula cu realitatea. Asta pana cand realitatea se schimba, pentru ca sunt suficient de multi care gandesc diferit reusind sa modifice perceptia si asfel starea de anormalitate devine normalitate (si aici si media are un rol important). Este oricum prea filozofica abordarea asa ca ma multumesc cu " - Trezeste-te! Pe ce lume traiesti? Maturizeaza-te! E normal sa fie asa. Se intampla!"
So, don't worry. Be happy!

nastasemihail

47672 mesaje
Oras: BUCURESTI

Postat pe: 4 Februarie 2010, ora 16:55

Asa cum persoanele publice nu dau voie sa li se foloseasca numele, date personale in alte scopuri decit ce considera ele. Tot asa un om obisnuit are dreptul sa i se folosesca datele personale numai in scopuri stiute de el f bine. ceea ce nu se prea intimpla. Se fac abuzuri peste tot. Se stocheaza in multe baze de date, date personale, in scopuri neclare. Peste tot se cer astfel de date, fara sa mai ai controlul asupra folosirii lor. E clar ca nu ne cunoastem drepturile.
In mod normal datele se vizualizeaza si se sterg. Atit.

Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
Fosta membra 9am.ro

10 mesaje
Postat pe: 4 Februarie 2010, ora 20:42

De la: nastasemihail, la data 2010-02-04 16:55:18Asa cum persoanele publice nu dau voie sa li se foloseasca numele, date personale in alte scopuri decit ce considera ele. Tot asa un om obisnuit are dreptul sa i se folosesca datele personale numai in scopuri stiute de el f bine. ceea ce nu se prea intimpla. Se fac abuzuri peste tot. Se stocheaza in multe baze de date, date personale, in scopuri neclare. Peste tot se cer astfel de date, fara sa mai ai controlul asupra folosirii lor. E clar ca nu ne cunoastem drepturile.
In mod normal datele se vizualizeaza si se sterg. Atit.

Ai mare dreptate in ceea ce spui. Nu ne cunoastem drepturile si cu siguranta abuzurile sant de tot felul si in toate domeniile. Ce ma mahneste cel mai mult este faptul ca ne comportam de parca am fi anesteziati. Am devenit nepasatori fata de ce se intampla in jurul nostru, cu noi insine, sau am fost atat de mult bombardati media cu tot felul de intamplari si stari de fapt bizare, iesite din comun, incat am ajuns sa credem ca asa este normal. Nu mai reactionam la stimili externi, de o anumita factura, pentru ca ne-am "obisnuit". Neurologic santem morti. E intr-adevar trist ca este asa. Ma intreb daca nu cumva eu sant demodat, ca n-am reusit in toti acesti ani sa tin pasul cu realitatea, cu "mondenitatile". Da, cred ca trebuie sa-mi revizuiesc perceptia asupra realitatii. Probabil ar trebui sa-i las sa-si ia ce au nevoie si sa nu-mi mai fac griji. Sant comtemporan cu realitatea actuala. Sa bem pentru asta...

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2010, ora 02:02

Pãi nu se zice despre SUA cã este cea mai democraticã þarã, cã ai acolo toate libertãþile??!!!
Eu sincer, cred cã majoritatea, ne cunoaºtem foarte bine drepturile, obligaþiile º.a.m.d. Oricum, libertatea de exprimare ºi tehnologia ne ajutã foarte mult, dacã vrem sã aflãm ceva, dar aºa este, nu prea ne pasã. Suntem mult prea comozi sã ne pese dar în nici un caz "morþi din p.de v. neurologic".
Eu de exemplu, nu m-am mai uitat la un program TV...de nici nu mai þin minte, iar ºtiirile le iau doar de pe internet. Habar n-am de "mondenitãþi" ºi chiar nu sunt interesatã de toate fufele sau toþi idioþii care "dau bine pe sticlã". T.V-ul meu funcþioneazã doar pe desene animate ºi alea, alese cu grijã pentru fi-miu!
Nu ºtiu cât eºti de demodat...nu-i problema mea...eºti exact aºa cum vrei tu sã fii ºi dai de la tine exact atât cât vrei ºi eºti dispus sã dai. E democraþie ºi nimeni nu te poate obliga sã faci ceva atât timp cât nu doreºti asta!!!
...ºi da, pentru asta chiar meritã sã bem!!!

Fosta membra 9am.ro

10 mesaje
Postat pe: 5 Februarie 2010, ora 14:36

Vreau sa spun ca in Canada (si stiu asta din sursa sigura) se considera o discriminare si daca ti se cere sa-ti scrii in CV varsta pe care o ai, sau religia. Datele pe care un angajator ti le solicita sant doar date strict legate de experienta ta profesionala, competente si educatie profesionala. Nu se exagereaza cu nimic si sant atenti sa nu sara calul, ca sa nu poti sa-i dai in judecata pentru discriminare, desi ea exista si este acceptata in mod tacit de catre autoritati, mai ales cand este vorba de imigranti. Totusi lucrurile nu o iau razna si se pastreaza o oarecare masura in acest sens.
N-am vrut sa generalizez atunci cand am afirmat ca nu ne cunoastem drepturile, dar cred ca cei care nu isi cunosc cu adevarat toate drepturile si obligatiile pot forma, la un moment dat, o majoritate in aceasta tara. Fara sa vreau sa ofensez pe cineva, dar daca se simte...
Este democratie, chiar daca multi nu stiu ce inseamna sau cum sa se foloseasca de ea, si avem intr-adevar libertatea de a alege atata timp cat ai din ce alege. Mai grav este atunci cand variantele se imputineaza si constati ca, din nepasare sau comoditate, ai contribuit si tu la crearea unei noi ordini sociale. Sant convins ca sant multi care ar avea ceva de spus dar santem prea comozi, nu ne pasa sau pur si simplu ne-am saturat sa mai fim prezenti.
In privinta dreptului de a alege, l-am avut intotdeauna, indiferent daca a fost vorba de democratie sau de comunism. E doar o chestiune de perceptie, problema cred eu este aceea a numarului de variante posibile si a calitatii lor, iar pentru asigurarea diversitatii lor ar trebui sa ne pese. Si-am sa argumentez din experienta proprie.
Acum 20 de ani am avut posibilitatea de a alege intre a participa la Revolutia din Decembrie '89 sau de a sta linistit acasa la adapostul caldurii caminului. Am ales sa particip pe intrega durata a desfasurarii evenimentelor, in cadrul patrulelor, si chiar am primit o arma pe care am folosit-o intr-o actiune nocturna de aparare a unei unitati militare din orasul meu natal. A fost o noapte cumplita si au murit doi soldati in aceea confruntare. Dar in dimineata urmatoare s-au petrecut cateva lucruri in unitate si pe drumul de intoarcere care m-au facut sa ma indoiesc de corectitudinea comportamentului partenerilor nostrii (adica Armata). Asa ca am decis sa predau arma pe care o luasem, cu semnatura pe baza buletinului, de la sediul Garzilor patriotice. Din nou am ales sa merg pe o alta cale. Cand multi s-au inghesuit sa-si ridice certificatul de revolutionar (si unii chiar pe bune - am avut un fost elev care a fost ranit in picior, si care apoi a ales sa plece in Canada dupa terminarea facultatii), fiind destui, din cate se discuta, care l-au obtinut si fara a-si aduce un aport deosebit sau chiar nu au participat activ, spun, ca am ales sa renunt la avantajele materiale pe care ti le confera posesia unui astfel de document, in schimbul confortului meu psihic si emotional dar si al multumirii de sine ca mi-am pastrat libertatea de a alege. Si exemplele ar putea fi multe.
Ca sa revin la intamplarea de la care am deschis acest subiect vreau sa spun ca si atunci am fost liber sa aleg si am ales - am renuntat sa-mi depun candidatura la aceea companie desi m-ar fi incantat ideea de a lucra in cadrul companiei, si am procedat asa deoarece conditia imperioasa pentru a aplica era aceea de a accepta conditiile impuse. Ce te faci insa cand tot mai multe companii vor proceda la fel si vor avea aceleasi pretentii, pentru ca este normal, este democratie si nu te poate obliga nimeni sa accepti ceva ce nu vrei sa accepti. Dar care sant celelalte variante?
Da, fie ca traim in democratie sau orice alta forma de organizare, avem mereu posibilitatea (dreptul, daca suna mai confortabil) de a alege. Intre ce si ce?.....

Dorulet

7896 mesaje

Postat pe: 5 Februarie 2010, ora 15:06

Doh, singura frazã interesantã din toatã polologhia pe care ai expus-o, a fost ultima!
Chiar aºa, ce faci atunci când nu ai de ales?! Îþi pãstrezi principiile ºi rabzi foame, adicã neglijezi nevoile fiziologice sau te conformezi?!
Well, mai este o posibilitate...apelezi la "justiþie"...dar cum doamna cu balanþa este mai tot timpul oarbã...rãmâi "flãmând ºi gol"...ºi atunci sã te vãd!!!

Fosta membra 9am.ro

10 mesaje
Postat pe: 6 Februarie 2010, ora 15:21

In orice moment al vietii avem posibilitatea de a alege, Chiar si posibilitatea de a rabda de foame pentru ca nu accepti niste abuzuri este tot o optiune pe care poti sa o alegi. Mi-am exercitat permanent acest "drept" (mai degraba i-as spune posibilitate) si cel putin pana acum mi-a mers bine. Poate ca am avut si mult noroc. Eu cred in aceast aspect al existentei noastre si anume ca in paralel cu actiunile pe care le intreprindem, in viata mai trebuie sa ai si noroc, sa ai sortii de partea ta. Dar nu intotdeauna e asa si cum ei nu reprezinta o certitudine, nu te poti baza numai pe noroc. Deci mult mai palpabil, controlabil, este ceea ce faci. Iar daca este sa vorbim despre libertatile de care ne bucuram acum, in democratie, inclusiv dreptul de alege liberi si nestingheriti, ele se datoreaza intr-o oarecare masura si a celor care au crezut ca poate fi si altfel si care nu au mai rabdat abuzurile regimului trecut. De-a lungul istoriei, marile transformari sociale au fost realizate de catre oameni care s-au impotrivit in general abuzurilor existente, libertatile capatate au fost obtinute de catre cei care au avut puterea sa spuna "NU". Iar daca vrem sa dam exemple de tari democratice, in care drepturile oamenilor sant cu adevarat respectate, poate ca SUA nu este chiar cel mai bun exemplu. Sant destule tari din Europa, in special tarile nordice care ar putea oferi un model mult mai adecvat in acest sens. Oricum, Romania este departe de a fi o tara democratica, chiar daca consideram asta pentru ca putem injura liberi la televizor (in alte tari ar suporta consecintele unui astfel de comportament) iar lipsa de reactiune nu ne ajuta decat pe moment. Pe termen lung insa ea duce la ingradirea multor libertati.

adyhd1969

773 mesaje
Postat pe: 3 Martie 2010, ora 11:53

20 000 EURO pt FIECARE ROMAN MAJOR www.variantacojocaru.ro scoate tabelul , aduna semnaturi de la vecinii tai , apoi trimite lista cu semnaturi la OTV urmareste in fiecare dupaamiaza OTV daca NOI nu ne SALVAM NIMENI NU O VA FACE

| Varianta pentru tiparire a topicului Cum ne este incalcat dreptul la intimitate de catre companiile internationale
Mergi la: