Info
x
Indemnizatia persoanelor cu handicap de gradul 1
|
9am210078 2 mesaje Membru din: 10/08/2010 |
Postat pe: 10 August 2010, ora 15:38
nu mai e considerat handicap accidentul vascular,matusa mea este paralizata in urma unui accident vascular in 1989 iunie,are pareza pe partea stanga ,in ianuarie i-a venit o decizie de la guvern cum ca din 9mil(vechi)va ramane cu vreo 5 mil(vechi)pt ca i se va lua pensia de handicap pt ca GUVERNUL BOC ESTE EL HANDICAPAT si nu mai considera handicap accidentul vascular,si vreau sa zic ca saraca are nevoie de asistent a avut vreo 3 ani dupa care nu a mai dat spaga pe la spitalul judetean buzau unde mergea la comisie si i-a luat gradul
,acum e mai bine ,dar se tara in genunchi sa mearga singura la baie ,si acum daca nu-i deschide vecina usa nu mananca ,noroc cu baiatul ei ca o mai ajuta ,si de un an face majaj a gasit pe cinecva care-i face de mila cu 20ron 2 oere si-si mai pune muschii in miscare si asa se mairidica sarac din pat si ea,eu cunosc persoana care nu are un deget de la picor si i-a pensie de handicap vreo 11mil(vechi)si are pensiune si 3 masini in curte ,de ce ma intreb?pt ca a dat spaga si acu sta linistit nu? |
|
eugenb 1794 mesaje Membru din: 8/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 10 August 2010, ora 21:42
Poate vreti sa aflati ce se intampla in Jud. Mures cu Asistentii Medicali
www.realitatea.net/asistentii-medicali-se-recalifica-pentru-alte... Asisten�ii medicali se recalific� pentru alte meserii 10 aug 2010, 19:33 | REALITATEA.NET S�r�cia a alungat numero�i medici din �ar�. Multe dintre cadrele medicale care nu au plecat �ns� peste hotare, ci �i caut� alte slujbe la noi �n �ar�. La T�rgu-Mure�, asisten�ii medicali s-au �nscris la cursuri de recalificare �i se �ndreapt� spre domenii precum �ngrjitor la domiciliu, �ngrijitor b�tr�ni sau baby-sitter. Asistentele medicale se calific� �n alte meserii / FOTO: Grup RC Imaginea 1/1.Mihaela C�m�r�an are 38 de ani �i este asistent medical de aproape dou� decenii. A hot�r�t s� se recalifice, cu g�ndul la ziua de m�ine �i a ales s� �nve�e �i altceva. "Am ales s� fac un curs de recalificare pentru a avea o alt� profesie, o slujb� suplimentar� sau, dac� am oportunitatea, s� plec �n str�in�tate s� lucrez ca baby-sitter", a declarat Mihaela C�m�r�an, asistent medical. Al�i zeci de asisten�i medicali din jude�ul Mure� s-au specializat �ntr-un nou domeniu, care ar putea s� le fie de folos �n viitor. "Am optat pentru un curs de �ngrijire b�tr�ni din cauza crizei �i a nesiguran�ei pentru a ne descurca pe viitor", spune un asistent "E o perioad� grea �n care criza �i face sim�it� prezen�a �i �n sistemul sanitar. Este un certificat european valabil pe plan european", a declarat Ioan Pop�ar, vicepre�edinte Sanitas Mure�. Luna trecut�, au terminat cursurile de recalificare 50 de persoane, iar la sf�r�itul lui august al�i 50 de asisten�i medicali vor termina cursurile. �n total, 500 de angaja�i din sistemul sanitar mure�ean au ales calea reconversiei profesionale. Cursurile de recalificare sunt organizate de sindicate �i finan�ate din fonduri europene, iar certificate sunt recunoscute �n toate ��rile Uniunii Europene. Asa ca nu prea vad ce "ajutor" o sa mai primeasca de acum cei handicapati cu nevoie de ajutor din partea unei "persoane de insotire". Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 10 August 2010, ora 22:01
De la: 9am210078, la data 2010-08-10 15:38:00nu mai e considerat handicap accidentul vascular,matusa mea este paralizata in urma unui accident vascular in 1989 iunie,are pareza pe partea stanga ,in ianuarie i-a venit o decizie de la guvern cum ca din 9mil(vechi)va ramane cu vreo 5 mil(vechi)pt ca i se va lua pensia de handicap pt ca GUVERNUL BOC ESTE EL HANDICAPAT si nu mai considera handicap accidentul vascular,si vreau sa zic ca saraca are nevoie de asistent a avut vreo 3 ani dupa care nu a mai dat spaga pe la spitalul judetean buzau unde mergea la comisie si i-a luat gradulDe trei ani AVC -ul este recunoscut numai cel "HEMORAGIC. Cel "ischemic" nu este recunoscut. Daca vedeti anterior am postat unde gasiti "Criteriile de incadrare in Invaliditate" - ord.1992/2007 publicat in MO nr. 855 Bis din Decembrie 2007. Daca nu este un accident vascular cerebral hemoragic nu are nici o sansa. Eu ma lupt cu Comisia de evaluare si de trei ani am un AVC hemoragic si ma minteau in fata ca n-am dreptul asa ca nu-mi ramane decat Tribunalul. Ei se bazeaza ca cei care sunt in situatia mea nu mai pot sa lupte" pentru dreptul lor. Dar se inseala ! |
|
Fosta membra 9am.ro 10086 mesaje Membru din: 11/06/2010 |
Postat pe: 11 August 2010, ora 15:51
De la: 9am210078, la data 2010-08-10 15:38:00nu mai e considerat handicap accidentul vascular,matusa mea este paralizata in urma unui accident vascular in 1989 iunie,are pareza pe partea stanga ,in ianuarie i-a venit o decizie de la guvern cum ca din 9mil(vechi)va ramane cu vreo 5 mil(vechi)pt ca i se va lua pensia de handicap pt ca GUVERNUL BOC ESTE EL HANDICAPAT si nu mai considera handicap accidentul vascular,si vreau sa zic ca saraca are nevoie de asistent a avut vreo 3 ani dupa care nu a mai dat spaga pe la spitalul judetean buzau unde mergea la comisie si i-a luat gradul De la varsta de 60 de ani matusa beneficiaza de legea urmatoare : Legea nr. 17/2000, lege privind asistenta sociala a persoanelor varstnice , republicata in 2007 ! Republicat in Monitorul Oficial , Partea I nr. 157 din 06/03/2007 |
|
SEBI_IULI 7 mesaje Membru din: 16/12/2009 |
Postat pe: 11 August 2010, ora 16:22
Ma intreb oare domnul Basescu,ori Boc ar ingriji un copil cu handicap gradul I pentru 100 de euro pe luna.?Si de-acolo s-au uitat sa ciupeasca 25% pentru bunastarea Romaniei.Cum oare ii mai rabda nu poporul acesta,ci insusi Dumnezeu?Sunt niste criminali cu niste nevoi speciale net superioare celor carora soarta nu le-a dat prea mult noroc.Rusine voua!Sunteti niste nulitati ,niste uitati de Dumnezeu.
|
|
Fosta membra 9am.ro 10086 mesaje Membru din: 11/06/2010 |
Postat pe: 11 August 2010, ora 17:14
De la: SEBI_IULI, la data 2010-08-11 16:22:43Ma intreb oare domnul Basescu,ori Boc ar ingriji un copil cu handicap gradul I pentru 100 de euro pe luna.?Si de-acolo s-au uitat sa ciupeasca 25% pentru bunastarea Romaniei.Cum oare ii mai rabda nu poporul acesta,ci insusi Dumnezeu?Sunt niste criminali cu niste nevoi speciale net superioare celor carora soarta nu le-a dat prea mult noroc.Rusine voua!Sunteti niste nulitati ,niste uitati de Dumnezeu. Lasa-i , in pace, ce ai cu ei ?
|
|
9am210078 2 mesaje Membru din: 10/08/2010 |
Postat pe: 11 August 2010, ora 17:35
da are AVC hemoragic,doar ca in ianuarie cand a afcut 58ani i-a venit decizie de la guvern ca nu mai este recunoscut si iesi cu pensie de drept pt ani munciti
|
|
Postat pe: 12 August 2010, ora 12:03
Va inteleg ca nu mai vor sa va recunoasca aceasta suferinta ! Numai pe cale Judecatoreasca se mai poate obtine DREPTUL pe care tot Ministerul Sanatatii ("Alegerile" batele vina) vi l-a acordat acum 3 ani. In ordin se precizeaza ca are dreptul acesta si nu a fost abrogat (inca). Succes !
Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|
|
Postat pe: 12 August 2010, ora 16:18
Multumesc ca mi-ati sters mesajul!A deranjat limbajul meu sau adevarul despre cei care calca in picioare cu legile lor tot ce se poate?Ramane valabil ce va spuneam ieri.Este nedrept si crud faptul ca Primariile au decis ca printre bugetari sa introduca si asistentii copiilor cu handicap.Cu amaratii acestia de bani va iesi Romania din criza.Fara doar si poate.Sunt un maruntis la cei 4500E ce vor fi impozitati anual posesorilor de iahturi si nu numai.Iahturi si carucioare impozitate.Asa se vor strange banii pentru visteria tarii.Deschideti-va ochii mari si vedeti cine a golit-o?Niciodata cei pe care i-ati aruncat dintr-o saracie si neputinta intr-o alta si mai cruda.Va multumesc ca n-o sa-mi mai stergeti mesajul!
|
Postat pe: 12 August 2010, ora 16:22
Eu n-am nimic,chiar nu mai am nimic cu ei,dar vad ca le-ai trantit emoticoanele asa cum trebuie.La subiect.O....multumesc!
|
super_green_frog 1358 mesaje Membru din: 12/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 12 August 2010, ora 21:51
Administratiile fiscale ar fi trebuit sa se doteze cu un soft cumsecade si cinstit. El ar calcula automat valoarea la zi a oricarei proprietati, masina, iaht,teren, casa in functie de un indicator corect "pretul pietei", pretul zonei. Un indicator care ar urma sa fie introdus periodic trimestrial, semestrial sau anual dupa cum se considera oportun. Daca te duci la notar acesta iti evalueaza proprietatea la pretul zonei desi valoarea declarat este cea din acte, valabila la data achizitiei. Piata este extrem de variabila in sus sau in jos. De exemplu, dupa divortul meu, s-a vandut apartamentul cu 3 camere la 13 mii dolari. Dupa doi ani preturile au explodat ajungand pana la 170 mii de dolari acelasi apartament. Un soft adaptat realitatii ar fi fost absolut necesar. La fel de necesar ar fi fost ca incasarea sumelor platite la fisc sa fie incasate corect. Daca platesc 200 ron dintr-o datorie de 1000 de ron sa-mi debiteze datoria la 800 de ron si nu cu mai nimic restul incasarii reprezentand penalitati si dobanzi iar datoria ramane aproape neatinsa producand in continuare penalitati si dobanzi in sistem tavalug. De asta ne-a luat michidutza pe toti, din cauza unui stat hot, prost sin hulpav. Isi fura singur palaria si da in cap cui nu trebuie. Nimic nu e cinstit si se mai mira de ce nu merge treaba cand ne casapesc aiurea si nefondat. Minti crete.
Raporteaza abuz de limbaj
All Things Grow With Love
|
|
Postat pe: 18 August 2010, ora 12:33
Poate va intereseaza ultimile prevederi legislative aparute in Monitorul Oficial (retranscrise dupa "euroavocatura.ro" :
Monitorul Oficial nr. 0575 din 13 August 2010 Actul nr. 658 din 29 Iulie 2010 Emitent: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate Ordin pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2010, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 265/408/2010 Monitorul Oficial nr. 0575 din 13 August 2010 Actul nr. 1104 din 10 August 2010 Emitent: Ministerul Sanatatii Ordin pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2010, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 265/408/2010 www.euroavocatura.ro/stiri/5287/Noutati_legislative__Monitorul_O... In completare : Eliberarea de Certificate pentru incapacitate temporara de munca - se refera si la Certificatele de Boala (de pana la 1 an - 3, 6, sau 12 luni) : www.euroavocatura.ro/legislatie/687/Ordinul_470_2010_pentru_modi... Sursa : EuroAvocatura.ro Monitorul Oficial nr. 0578 din 16 August 2010 Actul nr. 631 din 30 Iunie 2010 Emitent: Guvernul Romaniei Hotarare privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 749/2009 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor, a structurilor institutiilor de invatamant superior si a specializarilor/programelor de studii universitare de licenta acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu organizate de acestea www.euroavocatura.ro/stiri/5296/Noutati_legislative__Monitorul_O... Sursa : EuroAvocatura.ro Citeste mai mult despre: Noutati legislative 2010, Monitorul Oficial 2010, Monitorul Oficial al Romaniei Am trecut si paginile de "site" de unde le-am copiat (impreuna cu ... reclama lor) pentru a nu fi acuzat ca ... incalc "drepturile de autor", binentreles. Mentiune : Daca vreti sa copiati actele respective (chiar daca cei de la EuroAvocatura.ro pretind ca ei ar fi "dat dreptul" celor de la Monitorul Oficial, pentru a le folosi este o "gogorita" pentru fraieri - ei le folosesc in FOLOSUL PERSONAL CA AVOCATI nu ca ar fi CUMPARAT DREPTUL DE AUTOR, CE INSEAMNA CU TOTUL SI CU TOTUL ALTCEVA) ... se poate, daca sunteti cat de cat familiarizati cu IT-ul. Si daca totusi sunt prea "magari" sa va ceara "despagubiri", le veti raspunde ca aceste acte puteau sa fie "copiate" direct de la cei de la MO in ziua cand s-au publicat FARA NICI UN BAN - GRATIS, singura obligatie a dumneavoastra era sa subliniati cine le-a publicat (adica Monitorul Oficial, partea I-a - adica ce fac si eu acuma). Sunt "site" -uri care va pun GRATIS un act normativ, fara sa va mai impiedica sa ajungeti la ele, trebuie sa "butonati" pe NET daca vreti sa le aveti fara greutate (eu v-am oferit acest "site" pentru ca a fost primul pe care l-am gasit - initial), dar daca va vine greu puteti sa aflati alt "site" mai "prietenos" pe NET. Succes ! |
|
Dorulet 7896 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 18 August 2010, ora 17:20
De la: cornelius55, la data 2010-08-09 18:04:48aceasta indemnizatie va fi redusa cu 25%????? Nu...�ndemniza�ia persoanelor cu dizabilit��i NU VA FI REDUS� !!! Este redus cu 25% salariul asistentului personal (cel care �ngrije�te bolnavul)...sau dac� persoana cu dizabilit��i are dreptul la asistent personal �ns� prefer� s� se descurce singur...acei bani pe care-i prime�te de la prim�rie �n contul unui asistent personal...deasemenea, se reduc cu 25 %. Sper c� acum s� priceap� tot poporul!!!!
Raporteaza abuz de limbaj
C�nd toat� lumea g�nde�te la fel �nseamn� c� nimeni nu g�nde�te.
|
|
anca_relu_upcmail_ro 477 mesaje Membru din: 18/12/2009 |
Postat pe: 28 Octombrie 2010, ora 13:20
De la: balaban, la data 2010-07-29 12:48:52mentionez k am o bunica care este paralizata de 17 ani a avut un asistent personal dar care si-a datdemisia . acuma am incercat sa primeasca indemnizatia lunara de handicap de la primarie , in urma careia am primit raspunsul k nu ne poate face deoarece nu au fonduri. intrebarea mea este sunt obligate primariile sa acorde indemnizatia de handicap sau nu . Conform legilor ....DA... Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 29 Octombrie 2010, ora 22:03
Pentru ca au aparut modificari in Legislatie ("de la Boc citire") va dau una din ele :
1 HOT�R�RE pentru modificarea �i completarea Regulamentului de organizare �i func�ionare a Institutului Na�ional de Expertiz� Medical� �i Recuperare a Capacit��ii de Munc� �i a serviciilor teritoriale de expertiz� medical� a capacit��ii de munc�, aprobat prin Hot�r�rea Guvernului nr. 1.229/2005 �n temeiul art. 108 din Constitu�ia Rom�niei, republicat�, Guvernul Rom�niei adopt� prezenta hot�r�re. Articol unic - Regulamentul de organizare �i func�ionare a Institutului Na�ional de Expertiz� Medical� �i Recuperare a Capacit��ii de Munc� �i a serviciilor teritoriale de expertiz� medical� a capacit��ii de munc�, aprobat prin Hot�r�rea Guvernului nr. 1.229/2005, publicat� �n Monitorul Oficial al Rom�niei, Partea I, nr. 940 din 21 octombrie 2005, cu modific�rile �i complet�rile ulterioare, se modific� �i se completeaz� dup� cum urmeaz�: 1. Articolul 4 se modific� �i va avea urm�torul cuprins: ,,(1) � Activitatea de expertiz� medical� a capacit��ii de munc� se desf�oar� �n cadrul cabinetelor teritoriale de expertiz� medical� �i serviciilor de expertiz� medical� jude�ene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucure�ti, care func�ioneaz� �n cadrul caselor teritoriale de pensii, precum �i �n cadrul Institutului Na�ional de Expertiz� Medical� �i Recuperare a Capacit��ii de Munc�, denumit �n continuare INEMRCM. Acestea sunt singurele unit��i de profil abilitate s� efectueze evaluarea capacit��ii de munc�, revizuirea medical�, stabilirea incapacit��ii adaptative �i, dup� caz, �ncadrarea �ntr-un grad de invaliditate prin decizie medical� asupra capacit��ii de munc�. (2) − Cabinetul de expertiz� medical� a capacit��ii de munc� din structura Centrului Medical de Diagnostic, Tratament Ambulatoriu �i Medicin� Preventiv� Bucure�ti, trece �n subordinea administrativ� a Casei de Pensii a municipiului Bucure�ti, men�in�ndu-�i loca�ia actual�.�� 2. Articolul 7 se modific� �i va avea urm�torul cuprins: �Art.7 � (1) �n cadrul INEMRCM func�ioneaz� comisiile de avizare �i control al dosarelor medicale pentru pensie de invaliditate, Comisia Superioar� de Expertiz� Medical� a Capacit��ii de Munc�, precum �i Consiliul Superior de Expertiz� Medical� a Capacit��ii de Munc�. 2 (2) � �n cadrul caselor teritoriale de pensii se pot �nfiin�a, prin decizie a directorului executiv al casei teritoriale de pensii, comisii de avizare �i verificare, constituite din medici exper�i ai asigur�rilor sociale, �n vederea derul�rii unor ac�iuni de control av�nd ca obiect corectitudinea �ncadr�rii �n grade de invaliditate.� 3. Dup� articolul 7 se introduc trei noi articole, articolele 71, 72 �i 73 cu urm�torul cuprins: �Art.71 - (1) Comisiile de avizare �i control prev�zute la art.7 alin.(1) se constituie prin decizia directorului general al INEMRCM, sunt formate din medici exper�i ai asigur�rilor sociale din cadrul INEMRCM �i au �n competen��: a) avizarea documenta�iilor medicale �ntocmite �n vederea �ncadr�rii �n grade de invaliditate; b) controlul corectitudinii �i legalit��ii �ncadr�rii �n grade de invaliditate; c) revizuirea medical� a pensionarilor de invaliditate interna�i �n sec�iile clinice ale INEMRCM. (2) �n exercitarea atribu�iilor lor, comisiile de avizare �i control pot convoca persoanele �n cauz�, pentru internare �ntr-una din sec�iile clinice ale INEMRCM, �n vederea examin�rilor medicale, explor�rilor func�ionale �i investiga�iilor de laborator necesare evalu�rii capacit��ii de munc�. (3) �n caz de neprezentare a pensionarului de invaliditate pentru internare �i evaluare, INEMRCM informeaz� casa teritorial� de pensii �n a c�rei eviden�� se afl� pensionarul, �n vederea suspend�rii pl��ii pensiei, �n condi�iile legii. (4) Comisiile de avizare �i control, �n exercitarea competen�elor lor, emit avize sau decizii medicale asupra capacit��ii de munc�, dup� caz. Art.72 � (1) Comisia Superioar� de Expertiz� Medical� a Capacit��ii de Munc� prev�zut� la art.7 alin.(1) se constituie din medici exper�i ai asigur�rilor sociale, prin decizia directorului general al INEMRCM. (2) Comisia Superioar� de Expertiz� Medical� a Capacit��ii de Munc� are, �n principal, urm�toarele atribu�ii: a) analizeaz� �i avizeaz� din punct de vedere medical �i metodologic cazurile propuse spre solu�ionare; b) reexpertizeaz� cazurile �naintate spre solu�ionare de c�tre comisiile de avizare �i control; c) solu�ioneaz� contesta�iile depuse �mpotriva deciziilor medicale asupra capacit��ii de munc� emise de comisiile de avizare �i control.� 3 Art.73 � Avizele emise de comisiile prev�zute la art.71 �i la art.72 privind cazurile analizate din punct de vedere medical �i metodologic sunt definitive �i aplicarea acestora este obligatorie la nivelul serviciilor teritoriale de expertiz� medical� a capacit��ii de munc�, cu toate consecin�ele privind pensia de invaliditate.� 4. Dup� litera d) de la alineatul (1) al articolului 8 se introduce o nou� liter�, litera d1), cu urm�torul cuprins: � d1) efectueaz� revizuirea medical� a pensionarilor de invaliditate interna�i �n sec�iile clinice ale INEMRCM �i expertiza�i prin comisiile de avizare �i control, respectiv prin Comisia Superioar� de Expertiz� Medical� a Capacit��ii de Munc�;� 5. Dup� litera b) de la articolul 11 se introduc patru noi litere, literele b1) � b4), cu urm�torul cuprins: �b1) analizeaz� �i evalueaz� anual, sau ori de c�te ori este nevoie, activitatea medicilor exper�i ai asigur�rilor sociale din cadrul INEMRCM �i din cadrul caselor teritoriale de pensii, din punct de vedere �tiin�ific �i metodologic; b2) propune m�suri de �mbun�t��ire a activit��ii medicilor exper�i ai asigur�rilor sociale; b3) propune directorului general al INEMRCM �i dup� caz, directorului executiv al casei teritoriale de pensii, sanc�ionarea medicilor exper�i ai asigur�rilor sociale, pentru abateri s�v�r�ite privind nerespectarea criteriilor medicale �i normelor metodologice privind �ncadrarea �n grade de invaliditate; b4) sesizeaz� Colegiul Medicilor �n situa�iile de �nc�lcare grav� a normelor legale �n vigoare privind exercitarea profesiei de medic.� 6. Litera f) de la articolul 11 se modific� �i va avea urm�torul cuprins: � f) emite atestatul pentru exercitarea func�iei de medic expert al asigur�rilor sociale �n cadrul sistemului public de pensii;� 7. Dup� litera f) de la articolul 11 se introduce o nou� liter�, litera f1), cu urm�torul cuprins: � f1) suspend� �i retrage, dup� caz, atestatul pentru exercitarea func�iei de medic expert al asigur�rilor sociale �n cadrul sistemului public de pensii, cu respectarea dispozi�iilor legale �n vigoare;� 4 8. Articolul 14 se modific� �i va avea urm�torul cuprins: ,,(1) − La propunerea medicului �ef al serviciului teritorial de expertiz� medical� a capacit��ii de munc�, prin decizie a directorului executiv al casei teritoriale de pensii, se stabile�te arondarea teritorial� a tuturor medicilor exper�i ai asigur�rilor sociale din cadrul serviciului. (2) − Expertiza medical� a capacit��ii de munc� se realizeaz� de c�tre medicii exper�i ai asigur�rilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii �n func�ie de domiciliul sau re�edin�a persoanei expertizate. (3) − Contesta�iile la deciziile medicale emise la nivelul cabinetelor teritoriale de expertiz� medical� a capacit��ii de munc�, se solu�ioneaz� de c�tre medicul �ef al serviciului de expertiz� medical� a capacit��ii de munc�.� 9. Litera d) de la articolul 16 se modific� �i va avea urm�torul cuprins: �d) s� fie membru al Colegiului Medicilor din Rom�nia �i s� �ndeplineasc� condi�iile prev�zute de legisla�ia �n vigoare pentru exercitarea profesiei de medic;� 10. Litera e) de la articolul 16 se abrog�. 11. Litera d) a alineatului (1) de la articolul 19 se abrog�. 12. Alineatul (2) al articolului 19 se modific� �i va avea urm�torul cuprins: �(2) − Conducerea casei teritoriale de pensii poate delega atribu�iile medicului �ef al serviciului de expertiz� medical� a capacit��ii de munc�, medicului expert al asigur�rilor sociale de la unul dintre cabinetele teritoriale de expertiz� medical� a capacit��ii de munc� din subordine, �n condi�iile prev�zute de lege.� PRIM � MINISTRU Emil BOC Cine este interesat va intelege la ce m-am referit ! Nu tot ce zboara ... se mananca ! |
|
Postat pe: 29 Octombrie 2010, ora 22:33
Sau acesta (care modifica - inlocuieste pe acesta : Ministerul Sanatatii Publice, Ordin nr. 1992/2007
din 19/11/2007, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 885 din 27/12/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap) - de la 11.10.2010 : Ordinul 1418 din 11.10.2010 - privind aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate si a Procedurii de verificare a incadrarii in grad de invaliditate. Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 696 din 19 octombrie 2010 MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE Avand in vedere: prevederile art. 6 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor; Hotararea Guvernului nr. 400/2001 pentru aprobarea criteriilor si normelor de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate; Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 11/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul muncii, familiei si protectiei sociale emite urmatorul ordin: Art. 1 Se aproba Procedura de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate, prevazuta in anexa nr. 1. Art. 2 Se aproba Procedura de verificare a incadrarii in grad de invaliditate, prevazuta in anexa nr. 2. Art. 3 Directorul general al Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, precum si directorii executivi ai caselor teritoriale de pensii vor asigura ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin. Art. 4 Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin. Art. 5 Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Anexa nr. 1 - Procedura de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate Art. 1 Persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca au dreptul la pensie de invaliditate. Art. 2 Evaluarea capacitatii de munca si incadrarea in gradul I, II sau III de invaliditate se fac pe baza normelor si criteriilor medicale de diagnostic clinic si diagnostic functional aprobate prin hotarare a Guvernului. Art. 3 (1) Expertiza medicala a capacitatii de munca in vederea pensionarii de invaliditate se face la cerere. Persoana care solicita evaluarea capacitatii de munca in vederea incadrarii intr-un grad de invaliditate va depune o cerere de expertizare a capacitatii de munca la serviciul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii, conform anexei nr. 1 la prezenta procedura. Cererea de expertizare a capacitatii de munca in vederea incadrarii in grad de invaliditate va fi insotita de documente medicale care atesta faptul ca persoana care solicita expertizarea prezinta afectiuni cronice pentru care a urmat tratament recuperator. (2) In situatia persoanelor nedeplasabile, cererea de expertizare a capacitatii de munca in vederea incadrarii in grad de invaliditate impreuna cu documentele medicale se depun de catre apartinatorul solicitantului. (3) Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie medicala asupra capacitatii de munca emisa de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale. Art. 4 (1) Avizarea incadrarii in grade de invaliditate se face de catre medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca, denumit in continuare medic-sef, dupa analizarea documentatiei medicale si examinarea clinica a bolnavului si numai daca se constata ca acesta are capacitatea de munca redusa cel putin la jumatate. (2) Pentru cazurile neconcludente, medicul-sef poate solicita completarea documentatiei medicale cu investigatii paraclinice, analize medicale suplimentare, examinari de specialitate sau internare la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, denumit in continuare INEMRCM. (3) Pentru bolnavii psihici sau pentru alte cazuri cu o problematica medicala deosebita, asistentul social din cadrul serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca efectueaza anchete sociale (la domiciliu, la locul de munca, la unitatea sanitara), conform obiectivelor stabilite de medicii experti ai asigurarilor sociale. (4) In situatia persoanelor nedeplasabile, cu afectiuni grave, avizarea se face pe baza documentatiei medicale prezentate, a examenului clinic si dupa completarea documentatiei cu ancheta sociala, daca este cazul. (5) Evaluarea capacitatii de munca se face spre finalul expirarii duratei de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta de legislatia in vigoare, si dupa efectuarea programelor de recuperare. (6) Avizarea incadrarii in grade de invaliditate se poate face si inainte de expirarea duratei maxime de concediu medical, pentru cazurile grave, irecuperabile sau cu potential de recuperabilitate redus. (7) Persoanele care solicita expertizarea capacitatii de munca, dar nu sunt asigurate in sistemul public de pensii, trebuie sa faca dovada, cu documente medicale, ca au efectuat un program recuperator. (8) Avizarea, favorabila sau nefavorabila, consta in completarea formularului prevazut in anexa nr. 2 la prezenta procedura, semnat si parafat de catre medicul-sef. (9) Cererea, insotita de documentele medicale si de avizul medicului-sef, se repartizeaza cabinetului teritorial de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei expertizate. Art. 5 (1) In urma analizarii documentatiei medicale, a avizului medicului-sef si a examinarii clinice, medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul cabinetului teritorial de expertiza medicala a capacitatii de munca intocmeste raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca, prevazut in anexa nr. 3 la prezenta procedura, si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca, prevazuta in anexa nr. 4 la prezenta procedura, pe care le semneaza si le parafeaza. (2) Decizia medicala asupra capacitatii de munca se emite in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de expertizare. Termenul se poate prelungi corespunzator daca se solicita completarea cu investigatii paraclinice, analize medicale suplimentare, examinari de specialitate sau daca bolnavul este trimis la INEMRCM pentru investigatii ori internare. Art. 6 La nivelul cabinetului teritorial de expertiza medicala a capacitatii de munca se constituie dosarul medical al pensionarului de invaliditate, care va cuprinde: a) cererea de expertizare in vederea incadrarii in grad de invaliditate; b) documentele medicale care sustin diagnosticul clinic si diagnosticul functional (forma clinica si stadiul evolutiv al bolii); c) avizul emis de medicul-sef; d) documentele prevazute de lege pentru stabilirea cauzei invaliditatii (boala profesionala, accident de munca, tuberculoza, neoplazii, SIDA); e) documentul prin care se dovedeste data aparitiei invaliditatii; f) raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca; g) decizia medicala asupra capacitatii de munca. Art. 7 (1) Medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca, dupa examinarea bolnavului si analizarea dosarului medical, redacteaza concluziile expertizei, pe care le inscrie in raportul de expertiza medicala. (2) Dupa stabilirea concluziilor expertizei, medicul expert al asigurarilor sociale se pronunta asupra invaliditatii printr-o decizie medicala asupra capacitatii de munca, care se intocmeste in 3 sau, dupa caz, 4 ori 5 exemplare. (3) Un exemplar al deciziei medicale asupra capacitatii de munca ramane la dosarul medical, care se pastreaza in evidenta cabinetului de expertiza medicala a capacitatii de munca. Celelalte exemplare se inmaneaza persoanei expertizate, sub semnatura, cu obligatia ca aceasta sa le depuna, dupa caz, la casa teritoriala de pensii, la angajator (daca este asigurat), la inspectoratul teritorial de munca (in cazul accidentului de munca) sau la directia de sanatate publica (in cazul bolii profesionale). Un exemplar ramane in posesia persoanei expertizate. (4) Impreuna cu decizia medicala asupra capacitatii de munca persoanei expertizate i se inmaneaza si planul de recuperare. (5) Planul de recuperare este obligatoriu pentru persoana in cauza si pentru persoanele competente sa il aplice, iar bolnavul poate refuza aplicarea unor masuri recuperatorii numai daca acestea i-ar putea periclita viata, facandu-se si dovada in acest sens. (6) Medicul expert al asigurarilor sociale stabileste formele si conditiile de munca indicate pentru cazurile respinse, precum si pentru pensionarii cu gradul III de invaliditate. Art. 8 (1) Deciziile medicale asupra capacitatii de munca pot fi contestate, in termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii. (2) Pot face obiectul contestatiei, dupa caz: gradul de invaliditate acordat, cauza invaliditatii, data aparitiei invaliditatii sau termenul de revizuire, stabilite prin decizia medicala asupra capacitatii de munca. (3) Contestatia, impreuna cu dosarul medical, se inainteaza, in termen de 10 zile, serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca judetean sau de sector al municipiului Bucuresti, dupa caz. (4) Medicii-sefi de la serviciile de expertiza medicala a capacitatii de munca judetene/ale sectoarelor municipiului Bucuresti rezolva contestatia in termen de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia. (5) Pentru solutionarea contestatiei poate fi consultat INEMRCM. (6) In solutionarea contestatiei, dupa reexaminarea bolnavului si a documentatiei din dosarul medical, medicul-sef emite o noua decizie medicala care inlocuieste decizia contestata. Art. 9 Casele teritoriale de pensii vor comunica, periodic, la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, denumita in continuare CNPAS, si la INEMRCM situatia statistica a cazurilor nou-inscrise la pensie de invaliditate si a dosarelor medicale verificate. Modul de raportare se stabileste prin ordin al presedintelui CNPAS. Art. 10 INEMRCM coordoneaza si controleaza modul de realizare a activitatii de incadrare in grade de invaliditate. Anexe la procedura de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate Anexe la procedura de incadrare in grade de invaliditate - click, Monitorul Oficial Anexa nr. 2 - Procedura de verificare a incadrarii in grad de invaliditate Art. 1 La nivelul serviciilor de expertiza medicala a capacitatii de munca se infiinteaza comisii de verificare a pensionarilor de invaliditate, denumite in continuare comisii, constituite din medici experti ai asigurarilor sociale din cadrul serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca. Art. 2 (1) Comisia verifica corectitudinea incadrarii in grad de invaliditate a pensionarilor de invaliditate aflati in evidenta caselor teritoriale de pensii. (2) Din comisie nu poate face parte medicul expert care a efectuat ultima expertizare a pensionarului de invaliditate. (3) In situatia in care, in mod exceptional, nu se poate constitui o comisie, actiunea de verificare se efectueaza de catre un alt medic expert al asigurarilor sociale decat cel care a efectuat ultima expertizare. Art. 3 (1) Actiunea prevazuta la art. 2 consta in: a) verificarea respectarii criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate, aprobate prin hotarare a Guvernului; b) verificarea corectitudinii incadrarii in gradul de invaliditate respectiv, pe baza documentelor medicale existente in dosarul medical al pensionarului; c) reexpertizarea de catre comisie a cazurilor neconcludente, insuficient documentate. (2) In situatia in care comisia nu se poate pronunta asupra cazului analizat, aceasta va trimite dosarul medical la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, denumit in continuare INEMRCM, insotit de referatul de prezentare, conform anexei la prezenta procedura. (3) In situatia prevazuta la alin. (2), dupa primirea dosarului medical, insotit de concluziile INEMRCM, comisia va emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. (4) Deciziile emise de comisie cu respectarea concluziilor INEMRCM raman definitive. (5) Neprezentarea pensionarului la INEMRCM pentru internare conduce la suspendarea platii pensiei de invaliditate. (6) Lunar, pana la data de 5, INEMRCM va comunica, in scris, caselor teritoriale de pensii lista pensionarilor convocati si neprezentati la internare in cursul lunii precedente. Art. 4 In situatia in care se constata ca incadrarea in grad de invaliditate s-a efectuat cu respectarea criteriilor medicale de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca, pe ultima decizie medicala emisa comisia confirma acest fapt. Toti membrii comisiei vor semna si vor parafa. Art. 5 (1) In vederea reexpertizarii, comisia va convoca, in scris, pensionarul de invaliditate, cu indicarea obligatorie a datei de prezentare. (2) Neprezentarea pensionarului la reexpertizare conduce la suspendarea platii pensiei de invaliditate, conform reglementarilor in vigoare. (3) Lunar, pana la data de 5, comisia va comunica, in scris, casei teritoriale de pensii lista pensionarilor convocati si neprezentati la reexpertizare in cursul lunii precedente. Art. 6 (1) In urma reexpertizarii pensionarilor de invaliditate, comisia emite decizia asupra capacitatii de munca, care va fi semnata si parafata de catre toti membrii comisiei. (2) Decizia emisa conform alin. (1) poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia, la medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii, care va inainta dosarul medical la INEMRCM. (3) Dupa primirea concluziilor INEMRCM, medicul sef al serviciului de expertiza medicala a capacitatii de munca va emite o noua decizie, in conformitate cu acestea. (4) Deciziile medicale necontestate in termen raman definitive. (5) In situatia identificarii unor erori, sesizate de catre partea interesata, sau in urma actiunilor de control ale INEMRCM, deciziile ramase definitive pot fi revizuite de catre emitent ANEXA la procedura de verificare CASA TERITORIALA DE PENSII ....................... Serviciul de expertiza medicala a capacitatii de munca Cabinetul ............................ REFERAT DE PREZENTARE Privind pe dl/dna ........................................................................................... CNP , cu domiciliul in localitatea ....................................................................., str. ........................................ nr. ....., bl. ......, sc. ......, et. ......, ap. ......, judetul/sectorul ............. care: se afla in incapacitate temporara de munca de la data de ......................................, a totalizat un nr. de ......... zile de concediu medical in ultimele 12/24 luni nu desfasoara nicio activitate profesionala este pensionar de invaliditate gradul ......... Diagnosticul clinic ............................................................................................. ..................................................................................................................... ..................................................................................................................... Motivul trimiterii Propun internare pentru evaluarea capacitatii de munca, deoarece ............................................... ..................................................................................................................... ..................................................................................................................... Solicit consultatie metodologica referitor la .................................................................. ..................................................................................................................... ..................................................................................................................... Medic expert al asigurarilor sociale, ..................................... Va las pe dumneavoastra sa apreciati ... "grija" pe care o arata un Ministru si un Prin-Ministru (la "sfatul" unui ... Presedinte al Romaniei) ! Multa sanatate ... !? |
|
Postat pe: 30 Octombrie 2010, ora 00:31
Desi nu mi se pare prea "partizana" cu cei care sufera de un handicap, imi fac datoria de a semnala acest "site", care se vrea (zic ei - dar pe mine nu m-au convins) ... ca ar fi "dezinteresati" :
www.imparte.ro/Cum-sa-donezi-inteligent/176/Drepturile-persoanel... Raporteaza abuz de limbaj |
|
corinutza1996 1 mesaj Membru din: 28/01/2011 |
Postat pe: 28 Ianuarie 2011, ora 18:41
primaria este obligata sa aprobe dosarul indemnizatiei persoanei cu handicap,dar banii vin din bugetul primariei (daca primaria nu are bani nu luati nici dv. aceste drepturi).nu aveti alta cale de a recupera sau a lua acesti bani din alta sursa.Am fost si eu in aceiasi situatie pt copilul meu.
|
9am_456 1 mesaj Membru din: 4/06/2012 |
Postat pe: 4 Iunie 2012, ora 21:40
Buna .
As vrea stiu daca sunt obligat sa o trec pe bunica mea care este imobilizata la pat ,la intretinere. Va multumesc ! Raporteaza abuz de limbaj |
|
Postat pe: 5 Iulie 2012, ora 23:43
Da! Trebuie s-o treceti la Intretinere, daca sta cu dvs intr-o locuinta (apartament) intr-un Bloc (indiferent nr. etaje)! Daca in acel Bloc functioneaza o Asociatie de Locatari sau de Proprietari (si dupa cum intrebati acesta este adevarul) trebuie s-o treceti in Listele respective, daca sta mai mult de doua saptamani consecutiv. Aceasta pt ca, chiar daca sta in pat permanent o persoana suferinda, se presupune totusi ca se spala (deci sunt cheltuieli cu apa menajera si cu canalizarea implicita), energia electrica (lumina de pe Holurilor Blocului respectiv), gazelor (pt prepararea hranei), incalzirea (daca sunteti legat la Incalzirea Centrala a Blocului si nu aveti o Centrala Termica de Apartament proprietarea dvs), curatenia (pt spatiile comune), gunoiul (inerent plata Firmei care colecteaza acest gunoi), reparatii accidentale la instalatii (coloanele din Cladire) sau reparatiile curente de Constructii (sau Instalatii) ale Blocului respectiv (terasa cladirii, zugraveli interioare sau exterioare, schimbarea coloanele de instalatii diferite), etc. Singura cheltuiala comuna pe care puteti sa nu o platiti (dar numai daca sunt de acord cei din Asociatia respectiva) se refera la cheltuieli pt Lift (dat fiind ca sta persoana suferinda sta in mod curent numai in pat si nu iese afara din casa decat cand este dusa la Medic. Imi pare rau, dar nu puteti sa fiti scazut de la Cheltuielile Comune! Obs. Si eu sunt paralizat pe partera dreapta a corpului de 5 (cinci) ani si platesc aceste cheluieli (si mi se pare normal acest lucru). Multa sanatate rudei dvs!
|
|
|

, in pace, ce ai cu ei ?