Cand ai de gand sa vezi Parisul?

Daca iti faci o lista gen "inainte sa ajung dincolo, merita sa trec pe aici" probabil vei plasa in varf Parisul. Ne leaga atatea lucruri de capitala franceza si Franta in general, incat nu poti sa nu te intrebi "oare daca Micul Paris arata asa, Marele Paris cum arata?" Au existat perioade in care bucurestenii s-au lasat influentati sau au adoptat fortat limba, portul, gesturile, arhitectura rudelor noastre, pe alocuri sub forma de kitsch si prost gust. Dar in istorie nu mai putem umbla.

Fluviul taie orasul in doua dinspre est, asemanator cu Dunarea in Budapesta (vine din vest), avand o parte situata in sud si una la nord. Parisul are douazeci de sectoare, primul exact in centru, care cuprinde Luvru (Louvre). Restul sunt dispuse de jur imprejur, in sensul acelor de ceas. E foarte usor sa ajungi oriunde folosind metroul, care totalizeaza peste zece linii (15) si isi scoate capul prin oras cu puncte de acces situate (368 la numar) la cateva sute de metri una de alta. Autobuze cochete simple sau de genul double decker-elor londoneze strabat zilnic arterele principale, trecand si pe langa cele doua aeroporturi, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji cum vei ajunge in centru dupa ce ai coborat din avion. E un pic ciudat la inceput, pentru ca te trezesti intr-un oras mare, plin de locuri despre care ai auzit atatea de la altii sau din carti si pur si simplu nu stii cum sa-ti incepi aventura. Plus ca ai mereu in minte Bucurestiul si-ti mai zici "o iau pe Kiseleff ca sa ajung la Arcul de Triumf".

Iti aduci aminte pe fuga de camera mica de hotel, unde speri sa ajungi cat mai tarziu, dupa ce ai incercat rezistenta picioarelor si gustul bauturilor calde prin cafenelele boeme, ai umplut cardul cu poze si filmulete si entuziasmul se cam lasa doborat in fata oboselii. Dupa o introducere mai mult decat necesara, va invit acum sa vizualizati pozele din galeria foto. In zilele urmatoare, revin cu...Disneyland! Da, e bine sa mai fim copii cateodata...

Text si poze de: Ianis