Totusi, tratamente eficace exista. Iata citeva intrebari legate de aceasta problema, pe care revista "Sante" le-a adresat Dr. Sylvain Mimoun, directorul centrului de andrologie din Paris.

Cind se vorbeste despre impotenta?

Impotenta este o absenta totala a erectiei, ziua ca si noaptea, care poate fi spontana sau provocata si care poate dura o perioada mai lunga sau mai scurta. Daca un barbat are erectii dar, mai ales dupa un soc emotiv, sufera de "pana" sexuala, aceasta situatie este considerata doar o slabiciune temporara.

Care sunt cauzele impotentei?

Cauzele sunt foarte diverse. Cea mai frecventa este de origine vasculara. In fapt, pentru ca erectia sa se produca, trebuie ca, sub controlul sistemului nervos, singele sa ajunga prin artere pina in penis. Deci, este posibil ca arterele peniene sa fie obstruate sau ca venele prin care singele pleaca sa nu fie destul de etanse. In acest caz se poate face un examen complementar, numit Doppler-Penian, pentru a se masura viteza sanguina in vasele respective. Antre alte cauze posibile ar fi efectele secundare ale medicamentelor ce tradeaza boli ca hipertensiunea, hipercolesterolemia, diabetul, ulcerul.


Este necesara o interventie chirurgicala?

Tratamentul se deruleaza in mai multe etape. Se incepe prin a se corija eventualele afectiuni care au o actiune nefasta asupra erectiei, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea. Dupa aceea, in functie de originea impotentei, se alege o terapie specifica. La barbatii intre 50-60 de ani, un tratament hormonal le poate reda o tinerete spectaculoasa. La altii, un medicament vasodilatator (comprimnate) va facilita circulatia sanguina locala. Tratamentul cel mai raspindit este injectarea, direct in membre, a unui produs vasodilatator, pe care pacientul o poate face el insusi inainte de raportul sexual.

La ora actuala exista doua produse bine tolerate, de putere diferita: maxycilite si un produs pe baza de prostaglandine. Injectiile nu trebuie facute mai mult de doua ori pe saptamina pentru a se evita erectiile prea prelungite care ar putea fi periculoase. O alta modalitate este vacuumul, un mijloc pur mecanic de a crea o erectie. El se prezinta ca un tub tegat la o pompa in care barbatul isi introduce membrul, dupa care actioneaza pompa iar erectia survine rapid, durind 20-30 minute. Ideal este de a testa mai multe produse, inainte de a alege pe cel care va fi cel mai adaptat cazului in speta. Daca nici unul dintre aceste mijloace nu se dovedeste eficient, mai ramine solutia chirurgicala, mult mai rara, care consta in implantarea unei proteze in penis.

Ajutorul psihologic are un rol important?

Medicul trebuie sa-si ajute intotdeauna pacientul sa dedramatizeze situatia explicindu-i eventual nu numai lui, ci si partenerei, ca o absenta a erectiei nu este sinonima cu absenta dorintei si ca actul sexual nu se rezuma la erectie. Dar, in majoritatea cazurilor, un ajutor specializat, ca de exemplu o psihoterapie, nu este necesar.

Pacientul va consulta un specialist androlog, la o sectie de urologie sau ginecologie. El poate veni singur, daca se simte mai in largul lui, sau impreuna cu partenera sa, daca prezenta ei ii da un plus de incredere.

Sursa: topfitness.ro