Chiar daca nu esti o persoana norocoasa, tot trebuie sa stii cum sa dai noroc cu cineva.


Plecand de la ideea ca lucrurile mici conteaza si detaliile fac mereu diferenta, intram putin in aceasta filozofie a stransului de mana sau noroc, cum vrei sa-l numesti. Atingerea aceasta trebuie sa-ti intre in reflex dar, pana atunci, ai de trecut prin niste pasi relativ simpli.

Pasul 1. Intotdeauna stabileste un contact vizual cu cealalta persoana atunci cand doresti sa-i strangi mana. Nu da buzna in fata ei ci mentine o distanta suficient de mare cat sa va permita 'cuplajul'. Daca ai tinut mana in buzunar si ti-a transpirat, atunci lipeste-o putin de coapsa, pe pantalon. Chiar daca altcineva va observa gestul tau, nu se va simti in niciun fel deranjat. Palma o tii orientata spre stanga, nicidecum cu palma in sus, iar bratul nu trebuie sa stea in unghi drept sau intins, ci undeva pe la mijloc (120 de grade e ideal).

Pasul 2. Strangi mana celuilalt destul de puternic, insa fara nicio intentie de a-i strivi degetele. Nu incerca sa-ti dovedesti forta, mai ales cand strangi in mana ta, mana unei femei. Totusi, daca iti feresti muschii de orice efort, persoana de langa tine te poate considera slab, lipsit de masculinitate sau de initiativa. Pastreaza contactul vizual. Poti sa afisezi si un zambet, dar nu este obligatoriu.

Pasul 3. Acum intervin miscarile. Scutura mana de doua sau trei ori, nu mai mult. Nu te gandi la acei presedinti care stau jumatate de ora cu mainile in aer, crezand ca durata miscarilor sus-jos va fi direct proportionala cu numarul miliardelor de euro primite de la un stat catre altul. Nu ai de ce sa incepi sa vorbesti acum. Lasa vorbele pentru mai tarziu. Daca vrei sa dai dovada de un respect deosebit, poti chiar sa aduci si mana stanga in contact cu mana celeilalte persoane.

Pasul 4. Se apropie sfarsitul acestui act, in care tu trebuie sa-ti desfaci degetele, eliberand mana celulalt. Aici totul trebuie sa decurga cat mai natural, dar fara sa lasi gravitatia sa munceasca in locul tau. Treci din unghiul de 120 de grade in unul de 180 grade, ducand bratul in jos si apropiindu-l de corp. Gata, ai creat o impresie placuta.


In lume exista particularitati ale acestui gest. Astfel, la noi este indicat sa scoti manusa in timpul salutului, indiferent de situatie. In America, un gentleman va scoate intotdeauna manusa pe strada, insa la un bal, teatru sau opera, nu-si va scoate niciodata manusa. De regula se da noroc cu mana dreapta. In unele culturi, oamenii isi strang ambele maini (vezi unii indieni) sau numai mana stanga (cercetasii britanici).

Se crede ca stransul mainii dateaza de doua secole inainte de Christos, datare facuta pe dovezi arheologice. Cei mai multi accepta faptul ca stransul mainii a inceput pe timp de pace, atunci cand oamenii se atingeau si constatau ca niciunul nu detine arma. Asadar, gestul este cat se poate de pasnic, plin de promisiuni, respect, politete.