Masculii multor specii imbatranesc si mor mai repede decat femelele. De ce?

Exista doua perspective: competitia acerba pe plan sexual si interesul scazut al barbatilor pentru propria sanatate.

In urma unor studii efectuate pe aproximativ 20 de specii de vertebrate s-a conchis ca spre deosebire de masculii monogami, cei poligami traiesc permanent in ritm competitiv si deci fiecaruia ii ramane mai putin timp pentru a se imperechea. Astfel, presiunea stresului se amplifica, in ciuda faptului ca motivatia pentru 'promovarea' longevitatii este inexistenta in speciile poligame.


In privinta starii de sanatate, a fi barbat este unul dintre cele mai mari riscuri pe care barbatii le infrunta de-a lungul vietii lor. Din copilarie pana la varsta adolescentei, ei sunt mult mai expusi posibilitatii de a se imbolnavi si a muri decat femeile. In medie, barbatii supravietuiesc pana la varsta de 75 de ani, cu 5 ani mai putin decat media de viata a femeilor.

Motivele acestui decalaj sunt complexe. Unul dintre cei mai importanti factori este modul in care cele doua sexe gestioneaza stresul. Daca barbatii sunt invatati inca din copilarie sa infrunte cu stoicism durerea, la maturitate tendinta de a evita medicul devine cel mai mare dusman al lor. Un exemplu bun despre diferenta intre femei si barbati in ceea ce priveste grija pentru sanatate, este sesizarea publicului feminin la nivel international prin campanii despre prevenirea cancerului mamar. Exemple similare exista si in cazul disputelor pe tema avorturilor, a contraceptiei sau a violentei in familie.

Daca in cazul femeilor mentinerea sanatatii presupune de multe ori interventii mai ample, barbatii ar trebui sa se concentreze pe cateva elemente-cheie, cum ar fi nivelul colesterolului, presiunea arteriala, dimensiunea taliei si functia sexuala. In urma unui studiu, specialistii au descoperit ca prin controlarea greutatii si evitarea consumului de tutun si alcool in perioada tineretii, sansele unui barbat de a ajunge la varsta de 85 de ani cresc considerabil.

Desi de-a lungul timpului barbatii au fost mai exploatati in cadrul cercetarilor medicale, stiinta nu a elucidat inca anumite detalii importante despre sanatatea lor. De ce barbatii dezvolta in mod natural mai multa grasime abdominala decat femeile? De ce au mai putin HDL sau colesterol 'bun' decat ele? De ce sunt predispusi in mai mare masura decat femeile la dezvoltarea bolilor de inima inca din tinerete?

In medie, posibilitatea ca un barbat sa moara este cu 40% mai ridicata decat in cazul unei femei. Sansele lui de a muri intr-un accident la 20 de ani sunt de trei ori mai ridicate decat sansele ei. Un barbat de 60 de ani este predispus mortii din pricina diabetului cu 39% mai mult decat o femeie. Desi in perioada copilariei ambele sexe primesc tratamente medicale in mod echitabil atunci cand este nevoie, la maturitate barbatii nu acorda suficienta atentie anumitor probleme de sanatate. De aceea unele simptome sunt depistate tardiv, cand deja au evoluat in stadiul de boala.

In sondaje, 90% dintre femei declara ca au un medic propriu, unde se inscriu periodic pentru control, in timp ce doar 2/3 din barbati afirma acelasi lucru.

Si in ceea ce priveste managementul stresului femeile par a fi mai bine 'echipate' decat barbatii. In vremuri grele, organismul feminin elibereaza oxitocina, ceea ce ar explica tendinta lor de a-si rezolva problemele apeland la ajutorul persoanelor apropiate. Daca barbatii sunt obisnuiti sa nu isi exteriorizeze starile negative prin lacrimi, ci mai degraba sa mearga intr-un bar si sa comande cateva pahare cu alcool sau sa se urce in masina si sa goneasca pe strazi spre 'oriunde', femeile plang sau au reactii verbale mai agresive. Aceasta diferentiere intre reactii (pasive la femei, active la barbati) poate fi de asemena o explicatie pentru sansele mai mari ale barbatilor de a muri.

In cazul barbatilor, reprimarea starilor depresive s-a dovedit uneori letala: media suicidului este de patru ori mai mare decat in cazul femeilor.

Cu toate acestea, cifrele se pot schimba in functie de educatie. Se stie ca baietii au tendinta sa imite comportamentul tatilor, iar fetele pe cel al mamelor. Grija pentru propria persoana poate fi invatata de la varste fragede, daca parintii urmeaza un stil de viata sanatos. Desi stoicismul cu care barbatii sunt obisnuiti sa infrunte obstacolele are un rol foarte important in formarea caracterului masculin, dupa o anumita varsta acesta nu mai functioneaza, ci se alatura sirului de probleme care incep sa ameninte bunastarea organismului.

Articol de Quiqs

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Legatura dintre casatorie si bolile de inima
2. Femei si... sfaturi neinspirate despre barbati
3. De ce traiesc femeile mai mult decat barbatii?