Marele scriitor rus Aleksandr Soljenitin a incetat din viata alaltaseara la varsta de 89 de ani. Scriitorul a fost o emblema a exprimarii libere din Rusia, platind din greu pentru acest lucru.


Nascut pe 11 decembrie 1918 in Caucaz, Soljenitin a studiat matematica si a aderat la idealurile revolutionare ale regimului care se nastea. Artilerist, a luptat curajos impotriva trupelor germane care au atacat URSS in 1941, dar nu a vazut pericolul care se ascundea chiar de partea frontului sau. Cand a criticat competentele de strateg ale lui Stalin, intr-o scrisoare trimisa unui prieten, a fost condamnat, in 1945, la opt ani de lagar.

Dupa ce a fost eliberat, la doar cateva saptamani dupa moartea lui Stalin, a fost exilat in Asia Centrala, unde incepe sa scrie. Dupa o vreme revine in partea europeana a Rusiei ca invatator la Riazan, la 200 de kilometri de Moscova.

Nikita Hrusciov, cel care conducea atunci marele imperiu rus, aproba publicarea in revista literara nonconformista "Novi Mir" a nuvelei "O zi din viata lui Ivan Denisovici". Povestea detinutului rus apare pe data de 18 noiembrie 1962. Fiind primul care sparge un subiect tabu, zguduie mediile rusesti si provoaca un val de polemici.


Cand primeste premiul Nobel pentru literatura in 1970, Soljenitin renunta sa mearga la Stockholm, temandu-se ca nu se va mai putea intoarce in URSS.

Soljenitin termina intre anii 1973 si 1978 probabil opera vietii sale, in care prezinta viata din lagarele comuniste. Publicata la Paris in trei volume reuseste sa atraga din nou atentia intregii lumi prin dezvaluirile socante pe care le contine. Pentru Kremlin, in schimb, acest lucru umple paharul, iar scriitorul este exilat, retragandu-i-se si cetatenia in anul 1974.

Merge mai intai in Germania, traieste in Elvetia, apoi se stabileste in Statele Unite, in Vermont. In 1994, dupa 20 de ani de exil, se intoarce in noua Rusie, dar nici aici nu isi gaseste locul in noua realitate postcomunista. Sustine interventia in Cecenia, catalogand ca “aceia sunt niste teroristi care trebuie pedepsiti cu moartea”.

Devine un apropiat al lui Vladimir Putin, dar acesta nu ii sustine sfaturile. In anul 2006 scriitorul rus acuza NATO pentru ca pregateste "incercuirea totala a Rusiei si pierderea suvernitatii sale" prin "consolidarea metodica si persistenta a masinariei sale militare in estul Europei".

Aleksandr Soljenitin este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori ai Rusiei, cunoscut in intreaga Europa pentru criticile categorice pe care le-a adus regimului comunist si pentru atitudinea patriotica fata de tara sa mama, Rusia.

Articol de Alexandru Todoran