Ce ar fi insemnat muzica fara John Lennon? Sau cum ar fi aratat industria muzicala actuala daca John Lennon nu ar fi fost asasinat? Nu stim ce ar fi fost, daca ar fi fost, insa putem arunca o privire in trecut pentru a ne reaminti de unul dintre cei mai mari muzicieni moderni.


John Lennon s-a nascut in Liverpool, Anglia, in toamna anului 1940, exact in perioada in care nazistii bombardau acea parte a tarii. Micul John a primit si prenumele Winston, din admiratie primul ministru, Churchill. Copilaria si-a petrecut-o mai mult cu unchiul si matusa sa, de aceea moartea unchiului a avut un impact deosebit asupra tanarului John.

Viata lui a cunoscut o noua etapa atunci cand a descoperit genul muzical numit skiffle, un fel de rock' and'roll, pentru care a dezvoltat de altfel o puternica pasiune. Mai tarziu Lennon a pus bazele unei formatii pe care a numit-o Quarry Men, impulsionat de muzica idolilor sai Buddy Holly, Chuck Berry, Elvis Presley si Little Richard.

In perioada in care canta cu formatia l-a intalnit pe Paul McCartney. Cei doi s-au imprietenit imediat, compunand multe piese impreuna. Au activat sub mai multe nume de scena, pana cand i-au cunoscut pe George Harrison si Pete Best, moment in care trupa a ales sa se numeasca The Beatles. Mai tarziu, bateristul Pete Best a fost inlocuit cu Ringo Starr si nu dupa mult timp au semnat un contract cu George Martin de la "EMI Records".

Lennon si McCartney erau fara indoiala forta creatoare din spatele grupului. Au inceput sa scoata hit dupa hit, au facut o multime de turnee prin lume, iar popularitatea lor a depasit orice imaginatie. Trupa a devenit foarte cunoscuta si in urma scandalului provocat de Lennon in timpul turneului pe care l-au avut in SUA. Acesta a declarat la o conferinta de presa ca trupa The Beatles este mai cunoscuta decat Iisus. Turneul a fost intrerupt, iar cei patru membri ai formatiei s-au intors in Anglia..

Lennon si Yoko:


In anul 1970, Paul McCartney a parasit trupa, provocand disensiuni intre el si John. Acest moment a prevestit cariera solo a lui Lennon. Un an mai tarziu, acesta a lansat ultrapopularul album Imagine. Ca reprezentanti ai generatiei hippie, atat el cat si Yoko sustineau campanii pentru pacea mondiala.

Lennon si Ono au inregistrat trei albume de muzica experimentala: Two Virgins, Unfinished Music: Life with the Lions si Wedding Album. Mare parte din activitatea lui Lennon in ultima perioada a vietii s-a concentrat pe promovarea pacii mondiale. Numeroasele concerte sustinute de artist in toata lumea alaturi de sotia sa si albumele scoase de cei doi stau marturie acestui fapt.


In 1980 Lennon avea sa scoata ultimul sau album, "Double Fantasy". La data de 8 decembrie 1980 a fost acostat de un tanar in afara apartamentului sau, care i-a cerut sa semneze o copie a albumului. Lennon a refuzat si si-a continuat drumul. Cand s-a intors acasa, fanul sau, Mark Chapman, l-a impuscat mortal. Stirea mortii sale va ramane mereu in memoria fanilor The Beatles si ai lui John Lennon drept unul din cele mai triste evenimente.

Cu siguranta ca talentul creator al lui Lennon nu s-ar fi oprit acolo... Din nefericire insa, lucrurile nu se intampla intotdeauna asa cum ne-am dori, iar pacea mondiala pentru care artistul a militat de-a lungul timpului pare sa se fi intors impotriva sa.

Versurile nemuritoare ale muzicianului vor fi fara doar si poate apreciate de multe generatii de acum inainte, pentru ca Lennon este creatorul unui gen muzical unic, o voce a schimbarii si a independentei.

Autor: Andrei Dutulescu