Renasterea italiana nu ar fi fost cu siguranta la fel de bogata fara doua nume care au marcat-o. Michelangelo si Leonardo da Vinci au reprezentat si reprezinta adevarate genii ale epocii, marturie a acestui fapt stand picturile, sculpturile, operele arhitecturale si chiar literare ale celor doi.


La data de 6 martie 1475 se nastea Michelangelo Buonarroti, in micul catun Caprese, situat in apropierea orasului Arezzo din Toscana. Acesta era al doilea fiu al familiei Buonarroti, ai carei membri se intorc la Floranta, orasul de unde proveneau, dupa nasterea lui Michelangelo. Aici, micutul este lasat in grija unei doici, fiica si sotie de pietrar, care ii insufla acestuia iubirea pentru marmura care va fi reprezentat unul din cele mai importante elemente din viata artistulului. Iubirea pentru roca dura il face pe Michelangelo sa paraseasca scoala pe care tatal sau isi dorea ca fiul sau sa o urmeze, pentru ca apoi sa poata continua studii umaniste.

Anul 1488 reprezinta primul contact “oficial” al lui Michelangelo cu arta, cand este trimis sa isi faca ucenicia in unul din cele mai vestite ateliere de pictura din Florenta, apartinand renumitului Domenico Ghirlandaio. In aceasta perioada a uceniciei Michelangelo invata sa foloseasa culorile, descopera primele notiuni despre pictura, dovedindu-se inca de la inceput a fi unul din cei mai buni elevi ai batranului Ghirlandaio.


Lucruri mai putin cunoscute despre Michelangelo:

In timpul in care Michelangelo a locuit la familia Medici, se pare ca acesta si-a desavarsit cunostintele despre corpul uman. Artistul fugea in fiecare noapte din casa spre morga unde se aflau cadavre ale oamenilor strazii sau ale celor fara familii. Michelangelo facea disectii la lumina lumanarii, iar apoi schite si desene despre corpul uman in cele mai mici detalii. In acea perioada, din cauza efortului foarte mare si al mirosului insuportabil din fiecare noapte Michelangelo slabise foarte mult si devenise aprope de nerecunoscut in fata familiei sale.


Bolta capelei Sixtine a reprezentat una din cele mai complexe picturi realizate de Michelangelo. Apreciata de unii si considerata blasfemica de altii prin prezentarea corpului uman neacoperit cu haine, bolta capelei este si astazi un monument care nu poate fi ignorat pe harta picturii universale.

La sfarsitul lucrarilor la Capela Sixtina, se spune ca Michelangelo nu mai putea privi inainte, muschii gatului sau fiind blocati, astfel ca privirea ii era mereu indreptata in sus, in pozitia pe care o avusese in timp ce pictase.

Genialitatea de care artistul a dat dovada in pictura, sculptura si arhitectura s-a manifestat si in literatura. Cele peste 300 de poezii pe care Buonarroti le-a lasat in urma sunt pline de sensibilitate, dar si de anxietate. Acestea au fost publicate la aproape 100 de ani de la moartea artistului, de stranepotul acestuia.

Viata lui Michelangelo s-a impartit mereu intre agonie si extaz si, ca orice artist, niciodata nu a fost multumit de propriile creatii, dorind mereu ca in urmatoarea opera sa exprime mai mult decat in cea precedenta. Michelangelo a murit in anul 1564 la varsta de 88 de ani.