Talentul sta molcolm in om si omul il poate descoperi la orice varsta. Sau niciodata. Apropierea de drumul cel bun este intamplatoare si se dovedeste a fi cu atat mai fructuoasa cu cat e mai timpurie. Dar nu multi au fost cei care s-au remarcat in literatura inca de la fragede varste. Pana atunci, au avut slujbe normale. Curiozitatea ne impinge sa le descoperim...

Poate o sa va surprinda, insa Herman Melville, cel care a scris Moby Dick, nu prea a avut legatura cu vasele sau cu marea. Intr-adevar, a lucrat pe un vapor ca muncitor in cabina, insa nu a facut decat o calatorie intre New York si Liverpool. Se pare ca a fost suficient pentru a-l inspira pe Herman, realizand apoi o capodopera care i-a tinut in priza pe copii si adulti deopotriva.

Kurt Vonnegut, scriitorul adolescentilor, s-a apucat relativ tarziu de scris. A fost dealer Saab incercand sa vanda masinile suedeze americanilor, apoi a lucrat in cadrul General Electric, cochetand si cu voluntariatul la o unitate de pompieri. Kurt a intrat apoi in lumea minunata a cartilor, lansand Cutremur de timp, Bun venit printre maimute, Mic dejunul campionilor si alte carti, multe dintre ele cu tenta SF.

Celebrul John Steinbeck nu s-a gandit niciodata ca va deveni scriitor. A lucrat intr-o crescatorie de pesti, unde si-a intalnit si prima sotie. Apoi, cand munca intr-o casa privata il istovea, si-a primit salvarea din partea tatalui, care a crezut in potentialul sau si l-a sponsorizat cu bani pana cand a reusit sa castige bine din scris.