Poveste de vara cu aroma de rom cubanez

Havana este locul in care, mergand pe urmele lui Ernest Hemingway, te opresti la El Floridita si savurezi un Frozen Daiquiri chiar in locul unde acesta a fost inventat, sau bei un Mojito la Bodeguita del Medio. Alaturi de Hemingway, Errol Flynn, Greta Garbo, Ava Gardner, Nat King Cole si Mary Pickford sunt numai cativa clienti celebri ai acestor faimoase localuri care au contribuit la faima Havanei.

Havana si-a castigat reputatia de Mecca a cocktailurilor datorita talentului barmanilor si calitatii romului cubanez. Havana Club isi are originea puternic legata de traditia prepararii cocktailurilor si de orasul Havana. Acesta este locul in care s-au nascut cocktailurile Cuba Libre, Mary Pickford, Hemingway Special, El Presidente si Mulata. Crearea faimoaselor cocktailurilor cubaneze dateaza din 1920 cand barmani din intreaga lume s-au alaturat barmanilor cubanezi. In 1924 a fost infiintata prima asociatie de barmani, Club de Cantineros, care a pus bazele unei scoli pentru pregatirea cocktailurilor si a organizat competitii de bartending.

In secolul al XVIII-lea, din trestia de zahar localnicii au fabricat pentru prima data romul aspru si nedistilat, numit tafia si cunoscut drept romul marinarilor. Anul 1860 este anul de nastere al romului asa cum il stim astazi, odata cu introducerea alambicului.

Toate romurile din gama Havana Club sunt invechite in butoaie diferite, unele foarte vechi din stejar si altele mai tinere, folosite doar o data sau de doua ori pentru pastrarea whiskey-ului sau burbon-ului. Alegerea butoaielor este cruciala in procesul de invechire pentru ca lemnul este cel care da culoare, aroma si complexitate lichidului. Anejamiento, o adevarata arta bazata pe procese succesive de invechire si amestec al romurilor, este esenta Havana Club si il diferentiaza de alte romuri. Procesul de invechire, Anejamiento, este unul dintre cele mai lungi din lume. Retetele sunt secrete si pastrate cu mare grija de Maestros Roneros.

COCKTAILURI HAVANA CLUB

Mojito

Se spune ca numele Mojito vine de la mojo, un condiment cubanez facut din lime, folosit pentru a da aroma mancarurilor. Avand lime ca unul dintre ingredientele principale, bautura a devenit cunoscuta drept un cocktail cu putin mojo, in limba spaniola – Mojito.

Ingrediente
1 lingura de zahar
Sucul de la jumatate de lime
Menta proaspata
50 ml de Havana Club Anejo 3 Anos
Apa minerala

Mod de preparare
Intr-un pahar inalt se striveste menta proaspata. Se adauga sucul de la jumatate de lime si o lingura de zahar. Se toarna 50 ml de Havana Club Anejo 3 Anos si se adauga 2-3 cuburi de gheata. Se umple paharul cu apa minerala, se amesteca si se decoreaza cu un buchetel de frunze de menta.

Mojito Royal

1 lingura de zahar
15 ml de suc de lime
1 buchetel de menta
60 ml de Havana Club 7 anos
60 ml de apa minerala
60 ml de sampanie Mumm

Mod de preparare:
Intr-un pahar inalt se striveste menta proaspata, impreuna cu sucul de lime si o lingura de zahar. Se adauga apa minerala si cuburile de gheata. Se toarna 60 ml de Havana Club 7 anos si se completeaza cu sampania Mumm. Se amesteca si se decoreaza cu menta.

DAIQUIRI

Ingrediente
1 lingura de zahar
Sucul de la jumatate de lime
Un strop de lichior de cirese amare
50 ml de Havana Club Anejo 3 Anos

Mod de preparare
Se amesteca toate ingredientele cu gheata pisata folosind un blender si se serveste in pahar de cocktail.

MULATA

1lingura de zahar
15 ml de suc de lime
30 ml lichior de cafea
45 ml de Havana Club 7 anos

Mod de preparare
Se toarna toate ingredientele intr-un blender si se adauga gheata pisata. Se amesteca timp de 30 sec. Se serveste in pahar de cocktail.

OLD ROSE DAIQUIRI

1 lingura de zahar
10 ml de suc de lime
20 ml de sirop de capsuni
60 ml de Havana Club 7 anos
2 capsuni

Mod de prepapare:
Se toarna toate ingredientele intr-un blender si se adauga gheata pisata. Se amesteca timp de 30 sec. Se serveste in pahar de cocktail.

SANTIAGO DAIQUIRI

Ingrediente
2 linguri de zahar
10 ml de suc de lime
45 ml de Havana Club 7 Anos
1 ardei iute verde

Mod de preparare
Se toarna toate ingredientele intr-un blender si se adauga gheata pisata. Se amesteca timp de 30 sec. Se toarna intr-un pahar de cocktail.

CUBA LIBRE

Ingrediente
Cativa stropi de lime sau suc de lamaie
50 ml de Havana Club Anejo Especial sau Anejo 7 anos
120 ml de cola

Mod de prepapare
Se pun 2-3 cuburi de gheata intr-un pahar inalt. Se adauga Havana Club Anejo Especial si cativa stropi de lime sau suc de lamaie. Se umple paharul cu cola si se decoreaza cu o felie de lamaie sau lime.

CULTO A LA VIDA

1 lingura de zahar
15 ml de suc de lime
120 ml suc de merisor
60 ml de Havana Club 7 anos

Mod de prepapare
Intr-un pahar inalt, se dizolva 1 lingura de zahar in 15 mil de lime. Se adauga cuburi de gheata si sucul de merisor. Se adauga the Havana Club 7 anos si se amesteca.