Majestatea sa, vinul..

Nu mai reprezinta pentru nimeni o noutate. Sa bei un pahar de vin, in dulcele stil clasic (ce frumos suna) este arta pura. O arta care cere o suita de cunostinte destul de complexa, pentru cine doreste sa descopere magia bauturii lui Bachus, atat de apreciata pretutindeni in lume. Degustarea vinului. Nu trebuie sa ai 100 de hectare cu vita de vie in Franta pentru a sti cum se degusta un vin. Primul lucru este reprezentat de catre analiza vizuala. Observi culoarea, densitatea, felul in care bautura se misca la rotirea paharului. Cu gesturi fine, ridici paharul umplut cam un sfert si il privesti secunde bune, dupa care poti spune ca este de un rosu aprins, rosu inchis, rosu ca sangele de taur, rosu ca amurgul soarelui, rosu ca o capsuna impodobita cu roua, alb pur, alb ca un nor ratacit intr-o dimineata de vara, suficient de alb cat sa vezi lumea toata in el si prin el..Continui apoi si spui ca este usor sau greu, in functie de densitate, reziduu, varsta. Urmeaza analiza olfactiva, care incepe cu aceleasi gesturi delicate de invartire a paharului. Faci asta pentru ca vinul sa umezeasca peretii paharului, crescand astfel suprafata de contact cu aerul si numarul de vapori degajati. Apropii nasul incet de pahar si te lasi bombardat de vapori. Mirosul sau buchetul are incarcatura sa subiectiva si aici trebuie sa-ti pui in evidenta si imaginatia. Incepi prin a spune ca vinul comandat are un buchet intens, bogat, complex, proaspat, placut. Daca bulbul tau olfactiv se pricepe la identificarea ingredientelor adaugate peste struguri, cu atat mai bine. Abia acum ajungi la partea cea mai placuta: gustarea propriu-zisa. Aduci paharul la gura si lasi doar putin vin sa-ti delecteze receptorii situati pe limba. Vaporii urca de indata pe palatul moale, acolo unde exista receptori suplimentari, care duc senzatii gustative in plus catre creier. Spectacolul abia acum incepe cu adevarat. Poti spune ca vinul iti umbla pe limba ca o fata desculta ce alearga pe un pat de frunze imbibate de roua, in plina toamna. Sau ca se aseaza lin, ca fulgii de zapada, formand un covor, incetul cu incetul. Sau ca se odihneste putin, stiind ca il asteapta un sacrilegiu. Gustul poate fi dulce, amar, sarat sau acru. Numai atat, caci restul sunt doar mirosuri..E dulce ca o floare de salcam sau acru precum caisa verde rupta in copilarie, amar ca un sambure scos dintr-un fruct oarecare sau sarat precum marea..Somelierii, deoarece au multe vinuri de degustat, nu inghit niciodata sorbitura luata dintr-un pahar imens. Nu se cade. Daca te afli la un restaurant, poti linistit sa-i dai voie vinului sa-si continue drumul..Restul vine de la sine.



Magazine online: [Vinul] [eVinoteca]

Un articol de: Ianis