Vanatoarea a existat din toate timpurile din nevoia omului de a se hrani, dar de-a lungul vremii a ajuns sa fie un sport, un hobby si, de ce nu, un motiv de mandrie. Vanatoarea este un sport controversat, adorat de impatimiti, fiind chiar un simbol al opulentei, dar dezabrobat de iubitorii de animale.

Se pare ca vanatoarea legala nu reprezinta o crima, ci o modalitate de a mentine un echilibru in natura intre animalele carnivore si cele ierbivore. Evolutia animalelor este atent supravegheata pentru a se stabili cotele anuale de vanare.


Vanatoarea ilegala este aspru pedepsita de lege atat in Romania, cat si la nivel international.
Daca vrei sa te apuci de vanatoare trebuie sa stii ca acest hobby iti poate scoate din buzunar chiar si cateva mii de euro, iar, in plus, dureaza cateva luni bune pana primesti autorizatia de vanator. Vanatorii sunt organizati in mai multe asociatii, iar numarul acestora este proportional cu suprafata arealelor de vanatoare.


Incepatorii pot debuta cu o lectie de istorie in traditia cinegetica la Muzeul de vanatoare din Posada, o adevarata expozitie de trofee, blanuri, coarne, dar si unelte si arme de vanatoare. Romania este tara cu cea mai importanta rezerva de vanat din toata Europa. Tot tara noastra detine si patru recorduri mondiale in materie de vanatoare, dar si numeroase medalii de aur si trofee importante obtinute la aproape toate expozitiile internationale incepand cu anul 1937.

Grupruile de vanatori au nenumarate obiceiuri si adevarate ritualuri in a sarbatori bogatiile naturii si fiecare zi sau sezon de vanatoare. In fiecare regiune exista traditii, mituri si multe superstitii pe care vantorii cu experienta le respecta intocmai pentru a avea succes in urmatorul sezon. Vanatoarea presupune in primul rand pasiune pentru natura, cunostinte multiple despre animale si tehnici de vanatorii, dar si ratiune, credinta, autodeducare si autocontrol, talent si experienta.

Autor: Alexandru Todoran