Parkour este o activitate fizica ce are la baza o filozofie simpla: gasirea celei mai scurte cai pentru a ajunge intr-un punct dorit. Disciplina te ajuta sa treci peste obstacole si este in general practicata in mediul urban.


In calatoriile sale prin Africa, Hebert a descoperit ca populatia indigena practica un sport asemantor celui de astazi numit parkour. Indivizii respectivi, pe langa miscarile realizate astazi, cuprindeau si probe de inot sau lupte corp la corp. Exercitiile se executau fara incaltaminte, avand ca scop dezvoltarea fizica, psihica si morala sub moto-urile “etre fort pour etre utile” (puternic pentru a fi util) si "etre et durer" (a fi si a dura).

“Parkour” provine din termenul francez “parcours”, insemnand ‘curs’. Cei care practica parkour sunt numiti traceuri, denumire formata de la verbul francez “tracer” (“a merge rapid”). David Belle a fost primul profesionist practicant de parkour folosind teoriile lui Georges Hebert, principii care sustin ca parkour se concentreaza pe practicarea miscarilor eficiente spre dezvoltarea corpului si mintii individului pentru a fi capabil sa depaseasca obstacolele in caz de urgenta.

Sportul necesita o conditie fizica buna, flexibilitate si mult curaj, pentru o combinatie de mai multe miscari, de la sarituri pana la prize de prindere pe pereti, de la aruncaturi pana la rostogoliri la nivelul solului.


Cele mai intalnite tipuri de leziuni printre practicantii de parkour sunt acelea produse la incheieturi, din cauza tehnicilor incorecte de rostogolire si a aterizarilor incorecte de la inaltimi foarte mari.

In general parkour incearca sa-ti antreneze mintea si corpul pentru a fi capabile sa reactioneze prompt in fata unor obstacole.

Doua documentare, Jump London si Jump Britain, au imbogatit imaginea acestui sport inedit. Din parkour s-au desprins ulterior mai multe discipline care au pastrat insa aceleasi principii: 3run, free-running, yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.

Primul grup practicant de parkour aparut in Bucuresti a fost creat la sfarsitul anului 2005 si se numea Urbanwind.

Autor: Alexandru Todoran