Una din cele mai populare bauturi in cafenelele din intreaga lume este la ora actuala cappuccino. Bautura italiana exista in diverse forme si combinatii, pentru ca de-a lungul timpului reteta sa a fost constant imbunatatita si i s-a adaugat un plus de savoare.


Istoria unor nume se bazeaza de multe ori pe asociatii bizare intre termeni cu sensuri total opuse. Ordinul religios numit „Capuchin”, stabilit in anul 1525, care a jucat un rol important in readucerea catolicismului in Europa reformata, reprezinta numele de plecare al popularului cappuccino.

Calugarii din ordinul „Capuchin” nu au inventat insa reteta bauturii, asa cum ati fi tentati sa credeti. Singura "coincidenta" a fost ca in secolul al XVIII-lea, culoarea hainelor pe care le imbracau calugarii era maronie, aceeasi ca a bauturii a carei denumire a fost consemnata pentru prima data in limba enegleza abia in anul 1948.

Ce este, de fapt, cappuccino?


In mod traditional, cappuccino se serveste in cesti de portelan. Spuma de lapte de desupra mai indeplineste un rol in afara celui estetic si gustativ: impiedica eliberarea caldurii, mentinand bautura calda pentru mai mult timp.


Un specialist ar incalzi laptele si apoi ar obtine ceea ce se numeste microspuma, prin introducerea unor bule de aer foarte mici, care confera laptelul o textura mult mai fina. Reteta clasica este compusa dintr-un shot de espresso, peste care se toarna laptele fierbinte, iar deasupra se adauga un strat gros de 1 centimetru de spuma de lapte.

Sunt acceptate inca doua variante ale retetei principale: cappuccino chiaro - cappuccino in care se adauga mai mult lapte; cappuccino scuro (cunoscut si sub numele de cappuccino negru) - cappuccino in care cantitatea de lapte este mai mica.

Autor: Andrei Dutulescu