Ii vedem la televizor sau pe marile ecrane in majoritatea productiilor cinematografice. Pericolul este cel mai important aliat al lor, atunci cand fac ceea ce stiu mai bine: isi risca viata de dragul artei. Credem ca sunt actorii nostri preferati, dar de fapt ei sunt ingerii lor pazitori. Nu primesc Oscaruri si nu ofera autografe, insa fac tot ceea ce un om de rand probabil ca nu ar face. De aceea filmele cu cascadorii merita toti banii!


Acesta se numeste “The Taurus World Stunt Awards” si se imparte in mai multe categorii, intre care “cea mai buna scena de lupta” si “cea mai buna cascadorie cu un vehicol”. De asemenea, acest premiu se acorda si coordonatorilor de cascadorie, oameni care la randul lor sunt in spatele celor care le executa.


A fost instruit in aproape toate artele, de la dansuri populare pana la arte martiale, iar exersarea continua i-a dat puterea ca atunci cand a devenit actor sa isi execute singur cascadoriile. De altfel, tocmai acest detaliu a reusit sa ii aduca aprecierea internationala, majoritatea fanilor numindu-l “urmatorul Bruce Lee”. Acestea din urma nu ar fi acceptat niciodata ca in filmele sale sa fie inlocuit de un cascador "misterios".


De aceea, pentru ei, desi cascadoria reprezinta un mod de viata, aceasta porneste primordial ca o meserie, destul de profitabila de altfel. De-a lungul timpului au existat insa si cazuri de deces. Michael Barber a murit in timpul filmarii unei secvente care implica abilitati de skydiving. In acel moment era dublura lui Bruce Willis.


De asemenea, fiecare cascador are propria specializare. Desi sunt instruiti pentru a putea juca atat in scene de lupta cat si in sarituri fascinante cu masina, in timp, acestia incep sa se axeze pe un anumit segment, cel care le ofera cea mai mare satisfactie.

Desi probabil ca multi dintre noi i-am considera “nebuni”, cascadorii isi risca viata in primul rand prin natura slujbei. Apoi, setea de adrenalina nu se stinge cu o bautura racoritoare!

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:.

1. Cum sa iesi cu spatele dintr-un avion in miscare
2. 8 dintre cele mai bune filme despre mafie
3. Oscar, distinctia numelor de aur