Cu siguranta a existat cel putin o „jucarie” care ne-a marcat copilaria. Aceasta putea fi o banala masinuta de politie sau un ursulet de plus. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, cu o denumire obtinuta prin alaturarea primelor doua litere ale cuvintelor daneze Leg si Godt, jucaria mileniului a luat nastere.

Toata lumea a auzit de Lego. Teoretic Lego este o colectie de jucarii a celor de la „Lego Group”, o companie daneza. Practic reprezinta acea inventie care a revolutionat notiunea de joaca a tuturor, de la cei mai mici pana la cei mai mari. Printr-o simplitate exagerata, jocul impresioneaza: totul se rezuma la celebra caramida Lego. De altfel, de aici incepe totul.


O alta piesa patentata de cei de la Lego, care reprezinta de asemenea o parte a istoriei companiei si care este un alt simbol alaturi de caramida Lego, este si figurina omului. Acesta arata mereu la fel si poate fi de asemena prinsa de orice alta piesa Lego. Singurul lucru care ii diferentiaza pe micutii oameni ai lumii Lego sunt accesoriile pe care acestia le pot avea si modul in care sunt imbracati.


Bineinteles, ca orice lucru care era nou in acea perioada si jucariile de plastic au fost mai intai refuzate. Cea mai mare parte a primelor loturi de astfel de jucarii se intorceau deoarece nu puteau fi vadute, oamenii refuzand ideea ca nu mai era folosit materialul de pana atunci, lemnul.


Aceste probleme au fost eliminate dupa inca 4 ani. Anul 1958 marcheaza standardizarea productiei de piese Logo: materialul trebuie sa fie exact acelasi, iar sistemul de interconectare al pieselor sa poata fi folosit indiferent de locul unde este produsa piesa.

In timp „Lego Group” s-a putut mandri cu crearea a nenumarate jocuri si planse de joc care au reusit sa dezvolte imaginatia unui numar foarte mare de copii din toata lumea. Cele mai multe din aceste jocuri au ca teme: castele medievale, vestul salbatic, Star Wars, Jurassic Park, Harry Potter, Spider-Man sau Batman.

Recent, Lego si-a diversificat gama de produse prin introducerea unor elemente din ce in ce mai sofisticate, cum ar fi senzorii. Acestia includ senzori de atingere, sunet si lumina.

„Lego Group” a dezvoltat de asemenea si 4 Legoland-uri sau parcuri de distractie, bazate pe conceptul inventat de cei de la Lego si situate trei dintre ele in Europa si unul in California. La data de 13 iulie 2005, 70% din actiunile Legoland au fost vandute de „Lego Group” cu 460 milioane de dolari celor de la „Blackstone Group”.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:.

1. O lume aparte: jucarii pentru adulti
2. Razboiul medieval al mintii
3. Golful, un sport de bani gata