Probabil ca toti am savurat cel putin o data in viata gustul berii. Daca ar fi sa o definim, am spune ca este o bautura alcoolica obtinuta din patru elemente naturale: drojdie, malt, hamei si apa. Dincolo de alte detalii pe care aproape oricine le cunoaste, amintim faptul ca berea are o concentratie alcoolica de aproximativ 5%. Insa probabil ca nu multa lume cunoaste de exemplu faptul ca berea nonalcoolica are o concentratie de alcool care se apropie de 0.5%. Acest detaliu nu ar reprezenta o problema in cazul fiolei folosite de politie pentru determinarea alcoolemiei, insa creeaza un paradox vizavi de denumirea 'bere fara alcool'.


Fapt este ca cea mai veche urma de bere dateaza din anii 3500-2900 i.Hr., descoperirea fiind facuta recent in Tepe, Mesopotamia, astazi Iran. In acea perioada berea facea partea din dieta zilnica a localnicilor, fiind foarte apreciata pentru gustul deosebit si totodata pentru concentratia de alcool, care ii nuanta gustul. O bautura asemanatoare cu berea numita “kui” era fabricata de chinezi acum mai bine de 5000 de ani.

In 2100 i.Hr. Hammurabi, al 6-lea rege al Babilonului, a inclus reglementari privind activitatea tavernelor in marele lui Cod de Legi. Aceste reglementari aveau in vedere distributia berii si erau create astfel incat sa fie protejati consumatorii. Pedeapsa prevazuta pentru vanzarea unei cantitati mai mici decat cea mentionata era inecul, acesta dovedindu-se o metoda eficienta pentru prevenirea repetarii infractiunilor.
In timp, metoda de preparare s-a imbunatatit, iar astazi procesul se realizeaza in cea mai mare parte automat. Mai intai semintele de cereale sunt puse la uscat pentru obtinerea maltului. Dupa ce maltul este fiert si strecurat, se aduga drojdia, acesata avand rolul de a inlesni procesul fermentarii.


Si pentru ca probabil toata lumea stie ca berea este facuta pentru a fi bauta, noi am gasit si alte intrebuintari ale acestei bauturi, care pot parea ciudate, amuzante, dar care merita incercate.

1. Poti face baie in ea. Atunci cand intri in cada, daca vei turna o sticla cu bere, aceasta va oferi un efect foarte interesant - de baie cu bule.

2. Se foloseste pentru a marina carnea. Pentru ca berea este usor acida, daca veti lasa carnea pentru friptura cateva ore in ea, o va fragezi foarte mult si nu ii va schimba gustul, asa cum se intampla in cazul vinului.


4. Este un calmant eficient pentru un stomac “suparat”. Alcoolul sau este relaxant si indeparteaza dureruile. Nu a fost realizat niciun studiu in acest sens, insa mai multi medici afirma ca un numar mare de pacienti au sustinut beneficiile berii in acest sens.

5. Primele cutii cu bere fabricate din aluminiu au iesit pe piata in anul 1935.

6. George Washington detinea o berarie chiar la poalele muntelui Vernon.

7. Exista mai mult de 2.000 de sortimente de bere in lume, 19 dintre acestea fiind fabricate de Guiness.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:.

1. Pericolele din bauturi
2. Binefacerile consumului de grapefruit, usturoi si bere
3. Un efect surprinzator al alcoolului