Whiskey-ul ramane o spirtoasa high-class, mereu la mare cautare. Traditia spune ca in jurul anului 400 d.Hr, trecand prin Irlanda, secretul distilarii a ajuns in Scotia. Cel care l-a adus este chiar St. Patrick. Acesta calatorise pe continent si este posibil ca acolo sa afle tainele distilarii. Totusi acest lucru se explica foarte greu din punct de vedere istoric, pentru ca niciun alt popor nu a cunoscut acest procedeu de obtinere a alcoolului, pana abia in jurul anului 900 d.Hr.


Daca pana acum cateva zeci de ani interesul pentru whiskey-ul foarte rar sau single-barrel nu era foarte ridicat, in ultima decada acesta a crescut foarte mult. Acum se cauta whiskey cat mai vechi si daca se poate, doar editii limitate, care sa individualizeze cumparatorul, fara doar si poate selectiv si exclusivist in materie de arome... In acest sens au aparut si magazine specializate pe comercializarea de whiskey din colectii rare sau limitate.


Cel mai scump whiskey pe care inca il poti cumpara este: „The Macallan Fine & Rare Collection, 1939, 40 Years Old”. O sticla costa nu mai putin de 10.125 $. Acest whiskey a fost scos din butoaie si trecut in sticle in anul 1979, odata cu implinirea a 40 de ani de invechire naturala. In anul 2002 colectia „Fine & Rare” a fost reimbuteliata pentru obtinerea consistentei. Acest tip de whiskey este descris ca avand o puternica aroma de lemn, impregnata odata cu cei 40 de ani de invechire in butoaie, insa criticii il considera si un whiskey dulce cu aroma de fructe.


Decantorul sticlei de „Royal Salute” este realizat din portelan care imita granitul, iar eticheta este reprezentata de o placuta din aur de 24 k, gravata si decorata cu argint. Ambalajul sticlei este facut din stejar masiv.

Cel mai scump „Highland Whiskey” este „Glen Garioch, 1958, 46 Year Old”, cu un pret de vanzare de 2.600 de $. Creat in partea de nord a Scotiei, a fost imbuteliat in doar 328 de sticle si este bogat in aroma de lemn ‚imprumutata' de la butoaiele in care a fost pastrat.

Cel mai scump „Islay Whisky” este „Bruichladdich 40 Year Old”. In asteptarea unor noi produse puse la maturat de Jim McEwan, maestru al distileriilor „Bruichladdich”, va puteti delecta cu cel deja existent, vechi de 40 de ani. Pretul unei astfel de sticle ajunge la 2.500 $.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Whisky, gheata si un strop de istorie
2. Istoria whisky-ului scotian
3. 7 sugestii pentru asortarea vinurilor