Tequila este o bautura foarte la moda astazi, care a devenit apreciata si in Romania ultimilor ani. Totusi, parerile sunt impartite: exista persoane care nu o considera cu nimic mai presus de traditionala tuica sau palinca obtinuta prin distilarea prunelor, in timp ce altii o divinizeaza.

Exceptand gustul si concentratia ridicata de alcool, un lucru care cu siguranta atrage foarte mult este ritualul pe care trebuie sa il parcurgi inainte de a bea tequila. Paharele speciale care nu depasesc cantitatea de 50 ml., feliile de lamaie si bineinteles sarea trebuie sa fie in asteptare daca vrei sa savurezi tequila.


Numele pe care il avea bautura atunci era “octal”, iar spaniolii au fost atrasi de ea in momentul in care au terminat toate rezervele lor de brandy. Bastinasii realizau 'tequila' dintr-o planta asemanatoare cu cactusul din familia Agavaceae.

Oficial, tequila, asa cum o cunoastem astazi, a fost produsa in secolul al XVI-lea. Consumul a crescut si a ajuns la cote impresionante pana in secolul al XVIII-lea cand ocupatia spaniola asupra zonei a fost ridicata, iar sir Jose Cuervo a inceput producerea bauturii in cantitati industriale.


Tequila a castigat importanta nationala abia in timpul revolutiei, la inceputul secolului, cand a devenit un motiv de mandrie si un simbol al identitatii nationale. Un alt moment de crestere al notorietatii bauturii a aparut odata cu interzicerea importului de Statele Unite a bauturilor alcoolice in Mexic.

Prin acesta interzicere, Statele Unite nu au reusit sa faca altceva decat sa ii creasca popularitatea, tequila fiind in continuare introdusa in tara prin trecerea frauduloasa a frontierei.

Existe legende care afirma ca sticlele de tequila contineau un vierme care ii conferea o aroma speciala. Acest lucru este fals. Un producator din America a decis sa puna un vierme in sticlele de tequila pe care le producea, pentru a impresiona clientii, insa acest lucru nu a fost decat o strategie de piata, in niciun caz o metoda clasica de imbuteliere a tequilei.


Astazi sunt mai mult de 100 de distilerii specializate in productia de tequila in Mexic, fiind disponibile pe piata nu mai putin de 600 de sortimente diferite. Actualele reglementari in ceea ce priveste concentratia de alcool pe care trebuie sa o contina tequila sunt foarte stricte. Bautura trebuie sa aibe exact 51 % alcool.

Ca urmare a faptului ca plantele din care se realizeaza tequila cresc doar in zona Mexicului, productia “originala” nu se poate face in alta parte. In timpul celui de-al II-lea razboi mondial insa interdictia a fost ridicata, pentru ca importul de bauturi alcoolice din Europa devenise foarte greu de efectuat.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare:

1. Whisky, gheata si un strop de istorie
2. Istoria ginului
3. Absinthe: licoarea interzisa