A fost candva Micul Paris, acum se vrea a fi una dintre Capitalele Europene. Cu o geneza invaluita in mister, Bucurestiul ramane orasul care nu inceteaza sa atraga, sa fascineze sa nasca dorinte si ambitii sau, dimpotriva, sa creeze repulsie si dezinteres. Cu perioade mai bune si mai rele, cu un farmec aparte, Bucurestiul a cunoscut de-a lungul timpului mai multe grade de dezvoltare, cultura si civilatie. Insa cea mai potrivita reprezentare a Capitalei se face probabil prin denumirea 'orasul extremelor'. Acest aspect s-a pastrat de fapt din trecut cand “Micul Paris” se zbatea intre centrul luxos, iluminat electric, pavat si cu trasuri care purtau oameni galanti, elitisti. Si astazi insa centrul Bucurestiul impresioneaza orice turist strain, desi la periferie se afla cartiere muncitoresti cu blocuri inghesuite si gri.

Geneza orasului este invaluita in mister, dar se pare ca are lagaturi cu legenda lui Bucur, pastor de oi, care a pus bazele unui sat pe malul Dambovitei.

Chiar daca locuiti in Bucuresti sau nu, ar trebui sa stiti cateva locuri care v-ar putea impresiona prin diverse detalii:

1.Gradina Botanica se afla in partea de sud-vest a orasului, in vecinatatea Palatului Cotroceni. Actuala locatie a ramas neschimbata din anul 1884. Parcul a fost afectat atat in timpul primului razboi mondial cat si in timpul celui de-al doilea, nu mai putin de 96 de bombe cazand pe suprafata acestuia. In anul 1989 reparatiile si reamenajarile se termina, iar Gradina Botanica devine o oaza de liniste, meditatie si un loc ideal pentru a a-ti petrece o dupa-amiaza de toamna.


3. Hotel Cismigiu reprezinta un loc de poveste in Bucuresti, amplasat pe bulevardul Elisabeta. Este cea mai veche cladire din zona. Popularizat si de trupa Vama Veche, Hotel Cismigiu este cunoscut ca fostul camin al Facultatii de Teatru. De un farmec impresionant, cladirea iti va atrage cu siguranta privirea atunci cand vei trece pe langa ea. Insa in acest moment Hotel Cismigiu se afla in paragina si se degradeaza putin cate putin in fiecare zi.






9. Arcul de Trimf este fara indoiala un monument grandios. A fost realizat odata cu incoronarea ca Rege a lui Ferdinand I. Astazi, Arcul de Triumf reprezinta unul dintre simbolurile de top ale Capitalei.

10. Caru' cu bere a fost infintat in anul 1879, fiind construit de Nicolae Mircea cu o arhitectura in stil neogotic. Caru' cu bere a gazduit in timpul secolului trecut mai multe cenacluri literare sustinute de George Cosbuc. Decorul interior se pastreaza si astazi, iar locul imprima farmecul vremurilor de alta data.

Articol de Andrei Dutulescu

Click pentru a vedea articole asemanatoare:
1. Out of Fashion: mersul la cinema
2. Orient Express, trenul spre high-life
3. Piata romaneasca adopta trenduri de lux