Nimic nu este perfect, intotdeuna se impun noi standarde. Insa acest lucru nu se aplica si in lumea muzicii. Instrumentele muzicale s-au fabricat si se vor fabrica, manual sau “de serie”, insa cele mai multe vor pali in fata unuia singur: vioara. Vioara care reuseste sa atinga absolutul in muzica, care poate incanta orice ureche, cunoscatoare sau nu, este o vioara Stradivarius.


Antonio Stradivari s-a nascut in anul 1644 la Cremona. Desi despre nasterea sa nu exista nicio inregistrare oficiala, se crede ca s-a nascut intr-un sat din imprejurimile orasului. Stradivari a fost discipolul lui Nicolo Amati si a lucrat o perioada in atelierul acestuia, invatand totul despre intocmirea unei viori. A fost gasit un numar mare de astfel de instrumente inscriptionate cu semnatura lui Amati, dar care apartineau de fapt lui Stradivari. Pe aceste viori se pot observa detalii specifice talentului nativ al creatorului, insa si lipsa de experienta de la acel moment, stilul sau unic perfectionandu-se in timp.


Anul 1680 reprezinta pentru artist debutul in sfera afacerilor, cand isi deschide un magazin in Piazza San Domenico. Faima sa se extinde rapid, incepe sa fie cunoscut de muzicieni care isi doreau instrumente realizate de el, si invidiat de ceilalti mesteri care nu reuseau sa se ridice la acelasi nivel. Antonio Stradivarius incepe sa inoveze, modificand elementele clasice ale unei viori. Grosimea lemnului folosit este calculata perfect, in timp ce gatul este modificat fata de modelul folosit anterior, iar culorile instrumentelor sunt si ele diferite decat pana atunci.

In anul 1698 moare prima sa sotie, dar acesta se recasatoreste cu Antonia Maria Zambelli, cu care va avea 5 copii.

Stradivari se dedica muncii sale. Viorile pe care le realizeaza intre 1698 si 1725 sunt cele mai bune piese, realizate in urma unor calcule si exprimente foarte riguroase. Nimic nu este lasat la voia intamplarii. Prcedeul este foarte bine stabilit de maestru si urmat de fiecare data la fel, inca de la selectarea lemnului din care va fi facuta vioara, pana la unghiurile sub care trebuie montate piesele.


De-a lungul timpului s-a incercat in van reproducerea acestor instrumente. Secretul ascuns de viorile Stradivari nu poate fi descoperit, fiind aparent purtat de familia Stradivarius in mormant. Multe teorii au fost formulate, printre care aceea ca lemnul folosit era luat de la o catedrala, ceea ce ar fi afectat cutia de rezonanta a instrumentului. Altii considerau ca era utilizat un clei special, a carei reteta de preparare nu se cunoaste.

Viorile Stradivarius din perioada 1680-1700 valoreaza acum cel putin cateva sute de mii de dolari. Daca insa instrumentul dateaza din perioada 'de aur' (1700-1725), pretul depaseste cu siguranta cateva milioane de dolari. Totusi, aceste piese de colectie nu pot fi gasite facil, fiind foarte rar scoase la licitatii. In mai 2006 un model 1707 numit “The Hammer” a fost vandut contra sumei de 3.544.000 $.

Articol de Andrei Dutulescu