Cea mai grea "boala" pentru un computer este data de virusi creati special pentru a face ravagii in sistem. Virusul de calculator este un program care se poate copia singur, gandit pentru a se infiltra in sistemul de operare al calculatorului si a distruge apoi date sau a impiedica functionarea normala a calculatorului.


In anii '90 tehnica de raspandire a virusilor s-a schimbat , astfel ca cei care ii programau urmareau sa ii “distribuie” prin intermediul aplicatiilor Word sau Excel ale Microsoft. Cum aceste aplicatii erau valabile si pentru sistemul de operare Macintosh virusii au patruns si aici. Acestia nu puteau la inceput sa infecteze mailuri, dar, ulterior, macro-virsuii au devenit mai sofisticati si au reusit sa contamineze si sistemul de e-mailing, avand ca sursa de plecare Microsoft Outlook.

In anii 2000 si mai ales dupa anul 2005 au aparut noutati in domeniu, astfel ca virsuii pentru calculator au devenit mult mai sofisticati, mai bine programati, folosindu-se si pentru a se raspandi din script-urile unei pagini web. Cele mai importante site-uri care au fost lovite de virusi din 2005 pana in prezent sunt Yahoo si MySpace.

Iata cateva dintre “vedetele” domeniului IT cand vine vorba despre virusi de calculator.

ELK CLONER, 1982

A fost printre primii virusi bine dezvolatati, care se raspandea prin interemdiul unui floppy-disk si afisa o poezie scrisa de un elev de liceu.

BRAIN, 1986


MORRIS, 1988

Conceput de un absolvent al Universitatii Cornell, al carui tata era expert in sisteme de securitate informatica din cadrul Pentagonului, virusul a reusit sa infecteze 6.000 de computere, mai ales din cadrul Armatei SUA.

MELISSA, 1999

Este primul virus care s-a transmis prin e-mail. Dupa ce accesai mail-ul, Melissa se infiltra in toata baza de date personale si trimitea mail-ul mai departe.

BLASTER, 2003

Acest virus a folosit o tehnica foarte interesanta pentru a se raspandi. Utilizatorul primea un mail prin care era informat ca datele provin din partea Microsoft, avand ca rol depistarea celor care se ocupau de programarea virusilor. Pentru cooperare primeai bonus… un virus.

SASSER, 2004

Este considerat unul dintre punctele de referinta in domeniul virusilor, la vremea lui reusind sa distruga multe computere. De la Sasser incoace, niciun virus nu a mai beneficiat de atata „atentie” din partea comunitatii IT.

Autor: Alexandru Todoran