Desi conceptual nu vorbim despre ceva nou, lumea Ultra Mobile PC-urilor se afla in continua miscare datorita maririi puterii procesoarelor odata cu comprimarea dimensiunilor. Jumatate laptop, jumatate PDA, UMPC-urile sunt computere cu care se pot realiza operatiuni aproape identice cu cele efectuate de un PC normal.


Din gama produselor Samsung, seria Q1 ne-a pregatit trei produse: Q1, Q1B si Q1 Ultra. Marimile celor trei modele sunt asemanatoare: Q1 si Q1B masoara 227 x 140 x 26,5 mm, iar Q1 Ultra este ceva mai mic, masurand doar 124 mm latime si 24mm grosime. Diferentele intre cele trei produse vin din partea performantelor componentelor si a spatiului de stocare.



In varful piramidei se situeaza Q1 Ultra, un UMPC dotat cu o tastatura QWERTY situata pe mariginile ecranului, doua camere digitale: una foto de 1,3 MP si un webcam de 0.3 MP si posibilitatea folosirii tehnologiei HSDPA. Performantele au fost imbunatatite prin folosirea procesorului Intel A110, model fabricat special pentru industria UMPC-urilor. Hard Disk-ul poate stoca 60GB, iar memoria RAM este de 1GB. Rezolutia display-ului touchscreen de 7” a crescut si ea la 1024 X 768. In plus, Q1 Ultra are incorporat un cititor de carduri SD, are o autonomie de pana la 6 ore si cantareste doar 690g. Acest model este pus in vanzare la pretul aproximativ de 1200$ fara taxe.

Foarte atragatoare, mini computerele Samsung pot fi de mare ajutor celor care doresc sa fie in permanenta conectati la cele mai imporatante evenimente.

Articol de Andrei Muraru