Cum sa mananci inteligent

Fiecare om devine de foarte multe ori cumparator si, implicit, consumator. Cum evolutia impinge populatia catre orase si ii dezvolta vrand-nevrand o cultura a supermarket-ului, putini mai sunt aceia care se bucura de produse ecologice, crescute si ingrijite in propriile gospodarii. Omul de la oras a cam uitat sa manance bine si nici nu stie precis ce anume sa cumpere din magazine, care ii sunt drepturile de consumator si ce poate face pentru a duce o viata mai sanatoasa.

E clar ca nu ne putem acum apuca sa cumparam alimente ecologice din magazine exclusiviste, deoarece nu dispunem de fonduri exagerate. Dar, este bine macar sa stim cateva lucruri despre fiecare tip de aliment in parte, pentru a nu avea probleme cu greutatea corporala, cu buna dispozitie, cu activitatea neuropsihica sau cu bolile care pot merge de la toxinfectii pana la cancere, in timp.

Cand consumati carne, asezonati langa si legume, care ii neutralizeaza aciditatea. Aveti grija la carnea de vanat sau la organe, deoarece continutul ridicat in nucleoproteine poate conduce la guta (boala nobililor). Puneti accent pe carnea de peste, bogata in fosfor, potasiu, vitamine A si D.

Ouale sunt excelente in alimentatia sanatoasa. Ele contin proteine, vitaminele din complexul B, vitamina K, A, D3, majoritatea in galbenus. Oul are mult fier si se recomanda in anemii. Are fosfor si este excelent pentru stimularea sistemului nervos (participa aici si complexul B). Atentie insa, galbenusul are si colesterol, ovomucoidul care inhiba tripsina pancreatica sau avidina care blocheaza biotina. Cei cu ateromatoza nu trebuie sa consume oua.

Grasimi. Tineti cont aici de procesele de hidrogenare (margarina) care dau izomeri cys-trans sau trans-trans, cu potential cancerigen. Grasimile sunt bune pentru cei care au nevoie de multa energie. Cele mai bune, cu rol anticolesterolemiant si antidislipidemiant sunt cele care au la baza acizi grasi nesaturati (in special uleiurile vegetale). Grasimea de peste este foarte buna, avand mult acid arahidonic, acizi grasi nesaturati si vitamine liposolubile.

Laptele. Nu trebuie sa contina nicio substanta straina, poate numai putina apa pentru diluare. Laptele trebuie pasteurizat (60 - 80 grade Celsius sau UHT) si nu consumat crud. Consumat ca atare sau sub forma produselor lactate, aduce calciu, proteine, minerale. Un adult trebuie sa bea zilnic 200 - 300 ml de lapte. Culoarea acestuia trebuie sa fie alba cu o tenta galbuie. Daca tenta este albastruie, laptele a fost diluat. Daca este rosiatica, atunci el contine hemoglobina sau bacterii. Gustul trebuie sa fie dulceag si nu acru sau sarat.

Atentie la samburi, la cartof si vinete. Samburii de piersica, visine, cirese contin amigdalina, o substanta toxica. Cartoful si vanata contin salonina, care in stomac se transforma in salonidina, foarte toxica. Nu mancati produsele crude, ci numai dupa coacere sau prajire.

Numai cunoscand particularitatile fiecarui aliment in parte, poti ajunge la o viata sanatoasa. Fii inteligent, consulta etichetele, alege ce este mai bun, analizeaza totul vizual. Pana la urma, esti ceea ce mananci.