Daca ne merge mintea avem spor in toate. Insa pentru ca mintea noastra sa functioneze la o capacitate optima este important sa ii oferim nutrientii adecvati (prin alimentatie), o buna oxigenare (prin sport si lipsa fumatului) precum si o odihna suficienta. Un rol foarte important in buna functionare a creierului il detine alimentatia.

Alimente pentru sporirea inteligentei

Proteinele


De asemenea proteinele intra in alcatuirea unor structuri neuronale importante, gasindu-se atat la nivelul membranelor si invelisurilor neuronilor cat si in interiorul acestora, asigurand mecanisme de metabolism, de carausi ai substantelor secretate etc.

Proteinele sunt cele care realizeaza memoria. In functie de aminoacizii pe care ii contin, de succesiunea lor, de cantitate, in anumite arii cerebrale (precum lobul frontal) proteinele creaza depozite care stocheaza astfel sub forma biologica memoria personala a fiecarui om. Proteinele acestea au diverse forme, cu lant scurt sau lung in functie de tipul memoriei pe care o construiesc: cea de scruta durata sau de lunga durata. Este foarte imprtant cum invata o persoana, fiindca in functie de implicarea neuronala si de sinapsele implicate in timpul invatarii memoria este de lunga sau scurta durata: cu cat sunt mai multe sinapse implicate si procesul de invatatre este mai complex cu atat proteinele formate sunt mai stabile, putand stoca informatii pe viata. Repetitia de asemenea este extrem de importanta, fiindca periodic zonele de memorie care nu au fost activate (cautate) se autodistrug in timp sau se redispun pentru a stoca alte informatii.

Proteinele se gasesc in carne (preferabil de pui sau peste), in oua (cele mai bune proteine), dar si in alte alimente de origine animala. Un experiment stiintific englez a demonstrat ca tinerele vegetariene aveau un IQ inferior celor cu regim omnivor, acesta din urma incluzand si proteine fata de regimul vegetarian, sarac proteic.

Grasimile

Creierul contine aproximativ 60% grasimi, insa nu orice tip de grasimi. Omega 3 este foarte importanta si intra in alcatuirea membranelor neuronilor, fiind esentiala in micile procese de refacere membranara si in mentinerea structurii membranelor. Aceasta structura este esentiala pentru o buna transmitere a mesajelor interneuronale si electrice (in cadrul aceluiasi neuron). Un studiu olandez numit Zutphen a demonstrat ca cei care consuma peste isi mentin atentia pe un timp mult mai lung decat cei care nu consuma peste. Grasimile din peste sau din uleiul de rapita sunt ideale pentru buna functionare a creierului. Celelalte grasimi, din unt, margarina, sau cele asociate cu dulciuri din creme, frisca etc. sunt nocive pentru creier.
Dulciurile


Vitamine si minerale

Aceste sunt implicate in metabolismul general atat al sistemului nervos cat si al tuturor tesuturilor. Fructele si legumele in stare proaspata sunt ideale, ele fiind recomandate dupa masa de pranz si la masa de amiaza. Vitaminele din complexul B (ficat de pasare, galbenus de ou) precum si vitamina C (in fructe si legume) sunt cele mai importante pentru creier. Ca minerale, foarte utile sunt: magneziul, calciul, cuprul si fierul care se gasesc in ficat, in fructe de mare, stridii dar si in legume.
Sursa: