In viata suntem dispusi sa pierdem multe lucruri insa, ca barbati, nu prea ne convine atunci cand constatam ca parul incepe sa ne paraseasca. Macar daca ar face-o pe la 50 de ani, dar nu, el se incapataneaza si cade inca din perioada adolescentei. Mai in gluma, mai in serios, spunem 'asta e, parul prost paraseste capul bun'. Dar oare ne convine sa devenim chei la 25 sau 30 de ani?


Viata te impinge uneori in situatii dificile, examene, joburi, sedinte si stress-uri cauzate de anumite pierderi. Corpul tau simte totul si parul are imediat de suferit. Unde mai pui ca, nascandu-te barbat, automat vei avea probleme cu parul. Eram acum cativa ani la un anume curs, unde un asistent explica destul de interesant ce anume se intampla de ne cade noua parul. Testosteronul este transformat de catre o enzima, numita 5 alfa-reductaza, in dehidrotestosteron, un compus cu actiune foarte toxica exact la nivelul foliculului pilos. Cine are mult testosteron, are automat mult dehidrotestosteron si parul sta sub amenintare. Tot el ne-a marturisit atunci ca exista unele medicamente exagerat de scumpe care inhiba actiunea acelei alfa-reductaze. Asadar, tratamente cat de cat eficiente ar cam exista, dar nu pentru oricine..Ceea ce gasim noi acum prin farmacii functioneaza mai mult prin Placebo, companiile investind sume uriase in publicitate cand de fapt substantele active nu prea reusesc mare lucru. Traim cu speranta ca, intr-o zi, ceva miraculos va iesi pe piata si hocus-pocus-preparatus, ne vom trezi a doua zi cu cinci kilograme de par pe cap. Sa revenim cu picioarele pe pamant..

Ne cade parul pentru ca suntem barbati, pentru ca fumam (da, poate fi o cauza), pentru ca nu dormim suficient, pentru ca bagam in noi tot felul de alimente lipsite de anumite vitamine. S-au facut de asemenea numeroase studii pentru a descoperi legatura dintre calvitie si anumiti factori genetici si s-a ajuns la concluzia ca, daca parintii (in special tatal) au chelit la o varsta timpurie, copilul va avea parte de calvitie. Pare destul de logic ca totul sa aiba legatura cu genetica, la care adaugam factorii de mediu. Bun. Astea ar cam fi cauzele. Ce-i de facut?


Parul trebuie sa fie sanatos. Daca ai matreata, sebuum in exces sau leziuni locale, trebuie sa scapi de toate acestea si vei observa ca parul nu-ti va mai cadea atat de mult. Pentru matreata, e bine sa mergi pe un anumit sampon, sa nu il schimbi frecvent si sa-ti clatesti parul cu apa calduta. Daca firele se ingrasa repede, trebuie sa stii ca, cu cat il vei spala mai rar, cu atat se va ingrasa mai greu. Ai rezolvat toate acestea si ai scapat de cateva griji in plus! Dar ce te faci cu hormonii si genetica?


Haideti sa raspundem si la cateva intrebari:

1. Daca port sapca sau fes, imi cade parul?
Fals. Ar trebui sa porti ceva pe cap atat de strans incat sa blocheze circulatia.

2. Daca il tund des, va fi mai puternic?
Fals. Va fi exact la fel de puternic si va creste in acelasi ritm.

3. Gelul il face sa cada?
Fals. Poti sa pui si o tona. Si 10 tone. Cat ai chef.

4. Daca stau in cap nu-mi mai cade parul?
Fals. Daca tu crezi ca asa iti va ajunge sangele in cap si la foliculi, te cam inseli. Oricum, nu numai de sange are nevoie foliculul.

5. Sexul il impiedica sa cada?
Partial adevarat. Dar nu te apuca acum sa faci sex de 20 de ori pe zi. Sexul iti ajuta tot corpul, asadar e bine venit, dar nu abuza.

6. Daca ma masturbez, risc sa-mi cada parul?
Fals. Numai daca ai unele apucaturi ciudate, gen cu o mana executi lucrarea si cu cealalta te tragi de par.

7. Feohn-ul il degradeaza?
Adevarat. Il arde si il face sa cada. Insa va creste rapid la loc.

8. Spalatul des il face sa cada?
Fals. Il poti spala de cate ori vrei, iar daca va cadea, va creste la loc. E bine sa-l speli de doua sau trei ori pe saptamana.

9. Dieta are legatura cu caderea parului?
Adevarat. Daca mananci alimente bogate in vitamine B, C, A sau E, parul va fi mai sanatos. Altfel, va fi mai vulnerabil.

10. Steroizii ii fac rau?
Adevarat. Daca te duci la sala si bagi steroizi in tine, risti sa-ti pierzi mult par din cauza dezechilibrelor hormonale care se produc.

11. Exista tratamente care il fac sa creasca din nou?
Partial adevarat. Depinde mult de tipul de afectiune. Daca alopecia este reversibila, medicamentele sau lotiunile pot ajuta. Mergi la doctor sa vada ce si cum.

Daca totusi vrei sa incerci pe pielea ta unele lotiuni sau pastile, ai la indemana:
- Retane
- Crescina
- Vichy Dercos
- Revalid

Un articol de Ianis