Ceaiul verde este consumat in tarile asiatice de mii de ani, insa in Europa este folosit de curand. Pe langa gustul foarte bun, ceaiul verde are o serie de proprietati pentru care se recomanda a fi consumat in mod frecvent. In compozitia ceaiului verde se gasesc numeroase substante cu rol antioxidant. In urma studiilor s-a stabilit ca ceaiul verde contribuie la mentinerea sanatatii, avand urmatoarele proprietati:

  • Scade nivelul LDL colesterolului (cel “rau”) si creste nivelul de HDL colesterol (cel “bun”) - cei care consuma extract de ceai verde pot consuma alimente cu mai mult colesterol, fara sa inregistreze cresteri ale nivelelor plasmatice de colesterol.
  • Limiteaza coagularea anormala a sangelui, care sta la baza aparitiei trombozelor. Va reamintesc ca accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic recunosc drept cauza formarea trombilor care obstrueaza una sau mai multe artere.
  • Reduce valorile tensionale mari - prin reducerea nivelului de angiotensina II, o substanta care produce vasoconstrictie.
  • Reduce glicemia - si in acest fel riscul de diabet zaharat. Polifenolii si polizaharidele din ceai verde au acest rol.
  • Mentine sanatoasa cavitatea bucala - inhiba formarea tartrului si distruge bacteriile orale.
  • Stimuleaza functiile sistemului imun si distruge radicalii liberi care participa la procesul de imbatranire.
  • Are proprietati antibacteriene si antivirale - studii recente au aratat ca ceaiul verde poate preveni instalarea gripei si a diareelor infectioase.
  • Blocheaza reactiile alergice.
  • Ajuta la refacerea echilibrului hidroelectrolitic dupa deshidratari.
  • Stimuleaza metabolismul - ceea ce inseamna ca veti arde mai multe calorii.
  • Ceaiul negru nu are aceleasi proprietati ca cel verde. Trebuie sa consumati ceaiul verde imediat dupa infuzare sau sub forma de extract concentrat..

Autor: Dr. Serban Damian
Sursa: doctor.info.ro

Click pentru a vedea articole asemanatoare pe YUPPY:

1. Farmacia verde pentru tumori
2. Legenda canii cu ceai
3. Terapia cu sucuri naturale