Consumul regulat de suc de fructe reduce riscul aparitiei bolii Alzheimer cu 76%. Indiferent daca este vorba despre mere, grapefruit, portocale, morcovi sau rosii, legumele si fructele in forma lor fluida au o putere uimitoare de a lupta impotriva uitarii. Cercetatorii americani au examinat 1836 persoane de origine japoneza, care nu sufereau de Alzheimer sau de alta forma de dementa. Studiul a durat 10 ani iar subiectii, care au fost interogati amanuntit cu privire la hrana lor zilnica, au fost supusi periodic testelor psihometrice CASI-test (Cognitive Abilities Screening Instrument) de identificare a bolii Alzheimer.

Datele obtinute au fost surprinzatoare
76% dintre subiecti care consumau fructe si legume de cel putin 3 ori pe saptamana nu prezentau semne de boala Alzheimer, desi 1047 dintre ei erau purtatori ai genei ApoE-ε4, factor de risc crescut pentru aceasta afectiune. Gena ε4 apare la aproximativ 65% dintre pacientii cu Alzheimer si este recunoscuta ca factor de risc crescut in aparitia bolii.


"Consideram ca substanta raspunzatoare de efectul favorabil asupra aparitiei bolii Alzheimer este alta", sustine Oi Dai, conducatorul studiului. Dupa analiza datelor se pare ca polifenolii care se gasesc in fructe si legume joaca un rol hotarator. Este vorba mai ales de substanta naturala galbena Quercetine care se gaseste in mere si struguri care poate traversa bariera dintre sange si creier la om. Acolo substanta, apartinand unui sub-grup de flavonoide, interfereaza direct cu geneza bolii Alzheimer, blocheaza aparitia placilor de beta-amiloid la nivelul neuronilor.

De ce sucul fructelor are un efect mai important decat fructul in sine? Si la aceasta intrebare cercetatorii au un raspuns: polifenolii sunt mai concentrati in sucul din fructe decat in fructul intreg. Daca vreti sa va protejati de o boala degenerativa nervoasa trebuie sa urmati o regula simpla: consumati suc de fructe in fiecare zi!

Sursa: sfaturimedicale.ro