Un studiu recent publicat a deschis din nou dezbaterea in legatura cu expunerea la soare si riscul de cancer. Intrebarea este daca radiatiile solare, prin producerea vitaminei D, ajuta la scaderea riscului neoplasmelor sau, din contra, favorizeaza aparitia cancerului de piele.

Articolul aparut in numarul din iulie al revistei Anticancer Research sugereaza ca radiatiile ultraviolete tip B au un efect favorabil prin producerea vitameinei D si reduc riscul aparitiei a 16 tipuri de malignitati: 6 tipuri de cancere gastrointestinale, 3 tipuri de tumori specifice feminine, 3 cancere urogenitale, 2 limfoame si 2 cancere de tract aerodigestiv superior.


Suplimentarea orala a vitaminei D poate fi benefica, desi studii mari controlate despre aceasta tema lipsesc deocamdata. Intr-un articol publicat in februarie anul current in New England Journal of Medicine cercetatorii nu au gasit nici o asociere intre expunerea la soare si incidenta cancerului colorectal la femei aflate in menopauza. Totusi, in studiul respectiv nu a fost suplimentat aportul de vitamina D cu o doza adecvata (400 unitati/zi in loc 1000-1500 unitati recomandate zilnic), a precizat Dr. Grant pentru Medscape.
Se estimeaza ca sursele alimentare ne asigura 250-300 unitati de vitamina D pe zi. Expertii celor doua parti sunt de acord intr-un singur aspect: sunt necesare studii mari, bine controlate pentru a stabili exact legatura dintre expunerea la soare si riscul de cancer. "Efectul razelor ultraviolete trebuie studiat in continuare, ca si influenta vitaminei D asupra incidentei neoplasmelor, mortalitatii si ratelor de supravietuire".

Anticancer Res. 2006;26:2687-2699.
N Engl J Med. 2006;354:684-696.

Sursa: sfaturimedicale.ro