Dupa un raport publicat in Journal of Studies on Alcohol, daca o alegere riscanta este semnificativ mai atractiva dupa consumul de alcool in cantitati moderate pentru o singura persoana, la nivelul unui grup de oameni lucrurile se inverseaza.

Rezultatele studiului condus de Professor Dominic Abrams, Tim Hopthrow, Lorne Hulbert si Daniel Frings la University of Kent arata ca alcoolul consumat in comunitate, in cantitati moderate, furnizeaza pentru gurpul respectiv un mijloc de monitorizare si (auto)reglare, care poate sa previna cateva aspecte al "miopiei alcoolice".

"Pana in prezent, in cele mai multe cercetari s-a concentrat asupra efectelor alcoolului la nivelul persoanelor individuale. De exemplu, dupa ce consuma alcool, un om poate sa devina mai agresiv, mai afectiv sau iresponsabil din punct de vedere sexual.


Pentru a compara decizia individuala cu cea luata de un grup, dupa ce li s-a dat alcool sau placebo, participantii studiului aflate singuri sau in grupuri de patru au fost rugate sa indice atratctia fata de un anumit risc.

Studiile preliminare au aratat ca un individ isi asuma riscuri mai mari dupa consum de alcool. In contrast, membrii unui grup au devenit mult mai atenti in luarea unei decizii, tocmai pentru a contrabalansa efectul bauturii. Dupa Abrams, "aceasta descoperire contrazice stereotipiei ca daca beau, oamenii devin mai neastamparati."

Tim Hopthrow a mai adaugat: "Cercetarile noastre demonstreaza ca alcoolul are efecte diferite la nivel individual si comunitar, iar in anumite conditii aceste efecte poate sa difere de presupunerea generala despre influenta negativa a bauturilor. Acest nou rezultat este important in ceea ce priveste locul alcoolului in viata sociala de fiecare zi."

Sursa: postamedicala.ro