Vitamina B9, cunoscuta si sub denumirea de acid folic (provenita din latinescul folium = frunza), a fost izolata si sintetizata pentru prima data in 1945. Necesarul de vitamina B9 este asigurat prin alimentatie. Inafara de legumele verzi, precum spanac, salata verde, papadie, stevie, urzici, patrunjel, ceapa verde, macris, broccoli etc., acidul folic se mai gaseste in cantitati insemnate in porumb, ficatul de pui si de vita.

Vitamina B9 participa preponderent la buna functionare a creierului. Ea intervine, de fapt, in sinteza mai multor neurotransmitatori, substante chimice care permit transmiterea impulsurilor de catre celulele nervoase. Astfel, memoria si celelalte functii cognitive se situeaza in parametri normali cand aportul in vitamina B9 este suficient. De retinut ca, la persoanele in varsta, nivelul acidului folic este, in general, scazut.


"Am comparat rezultatele celor doua randuri de teste, am interpretat raspunsurile la chestionarul privind obiceiurile alimentare ale participantilor si am prelevat probe de sange pentru a stabili valorile vitaminelor." Testele cognitive au evaluat memoria, comunicarea (fluenta vorbirii) si capacitatea subiectilor de a se repera in timp si spatiu.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele care au consumat zilnic cel putin 800 de micrograme de vitamina B9 au dat dovada de memorie buna si alte functtii cognitive pe masura.

Doctorul Katherine Tucker ii sfatuieste pe varstnici sa consume cat mai multe alimente bogate in vitamina B9, iar daca este necesar pot apela si la suplimente nutritive, bineinteles, numai cu avizul medicului.

Acidul folic este recunoscut totodata si pentru proprietatea de a reduce riscul de hipertensiune la femei, arata un studiu prezentat la Chicago cu prilejul Congresului Asociatiei Americane de Cardiologie. Studiul doctorului John Forman a demonstrat ca femeile tinere care au luat peste 800 de micrograme de acid folic zilnic au prezentat un risc de hipertensiune mai mic cu 29% comparativ cu cele care au consumat mai putin de 200 de micrograme. La femeile mai in varsta, doza zilnica de 800 de micrograme de vitamina B9 reduce acest risc doar cu 13%.

Sursa: postamedicala.ro