De cele mai multe ori nu suntem in relatii prea bune cu orasul asta. Ne enerveaza aglomeratia lui, gropile din asfalt si oamenii pentru care notiunea de ‘minimul decentei’ este o necunoscuta absoluta. Ne deranjeaza mizeria lui, contrastele tipatoare si haosul. In ciuda minusurilor, Bucurestiul are potential cultural. Aruncati numai o privire pe festivalurile, concertele sau spectacolele care se anunta in perioada urmatoare. B-FIT este doar unul din ele.

Ce este B-FIT si ce vrea el de la noi?

Festivalul International de Strada B-Fit in the Street, pe numele lui mic B-FIT, este, probabil, una din cele mai ample desfasurari de arta stradala din tara. Este festivalul care iti permite sa intri in contact cu noi tipuri de exprimare artistica si sa experimentezi zone teatrale mai putin cunoscute. Vorbesc aici de genul de teatru in care publicul devine parte din spectacol, in care barierele conventionale cad si sunt cautate noi modalitati de exprimare artistica. Weekendul acesta a avut loc cea de-a patra editie a festivalului.

Prima daca cand am intrat in contact cu B-FIT se intampla acum trei ani. A fost primul si ultimul contact si, desi am tanjit mai ceva ca o femeie la dieta dupa inca o editie, nu s-a mai organizat. Pana anul asta cand am vazut afisul care anunta ce-a de-a patra editie a Festivalului International de Teatru B-FIT. Am astepta trei ani un nou B-FIT. Singura si cea mai mare teama a fost sa nu ma dezamageasca.

4 zile, 20 de trupe de teatru, sapte tari

Trupe mai mari sau mai mici s-au adunat in 6 locatii din capitala (Piata Constitutiei, Piata George Enescu, Parcul Coltea, Piata 21 decembrie 1989 (Fantana de la Universitatea de Arhitectura), Piata Unirii, Centrul Istoric) unde au tinut spectacole impresionante in care au combinat elementele de teatru si dans cu cele de acrobatie, pirotehnice si nu numai.

Nu am reusit sa ajung la toate, oricat de mult mi-as fi dorit, dar cele pe care le-am vazut m-au impresionat placut."Cosas que nunca te conte", "Neige de feu" sau "Muare" sunt cele cateva spectacole la care am ajuns si care merita din plin mentionate. Mizand pe volumul expresiei, dar si pe momentele de tacere deopotriva, cele trei reprezentatii au reusit sa cucereasca publicul prin povestile spuse si prin maniera in care au fost redate. Dans, acrobatii aeriene, efecte pirotehnice, jonglerii - cam astea ar fi cuvintele care ar putea descrie spectacolele si intreg B-FITul.

Putin despre ultima seara

Probabil ca, asemeni mie, cei care au mai fost prin anii trecuti la B-FIT, asteptau cu mare nerabdare ultima reprezentatie, cea din Piata Constitutiei. Pentru cei care au un termen de comparatie, spectacolul de capatai al festivalului: The Hidden City/ The Giant and The Angel a impresionat si nu prea. Cu gandul la Dimonis! Spectacolul care a incheitat B-FITul in urma cu trei ani, ma asteptam la mult mult: mai multa interactiune, mai mult spectacol, intr-un cuvant mai mult "wow". Nu intelegeti gresit, "The Giant and The Angel" a fost superb si a reusit sa ma fascineze si inspaimante deopotriva. Aranjamentul muzical, poate mai mult decat cel vizual, a reusit sa transmita sentimentul potrivit. Numai ca, Dimonis! a fost atat de intens, incat la final tot ce vroiai era sa pacatuiesti.

Finalul a fost epic. Urmarind focul de artificii, iti dadeai seama ca Bucurestiul are potential si ca astfel de manifestari ar trebui sa se intample mai des : )

In GALERIA FOTO v-am pregatit imagini de la spectacolele B-FIT. Enjoy!

Sursa foto: Ionut Panaitescu