"Ne regasim putin bunul simt", a salutat aceasta decizie Matteo Salvini, viceprim-ministru si secretar federal al Ligii (formatiune politica de extrema dreapta), care a criticat in toate mitingurile sale electorale mentiunile "parinte 1" si "parinte 2" introduse in 2015 de guvernul de centru-stanga condus de fostul premier italian Matteo Renzi.

Semnat in ianuarie de Matteo Salvini, ministru de Interne, decretul a intrat in vigoare joi, dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.

Organismul care garanteaza protejarea datelor private si Asociatia primarilor italieni au dat, totusi, aviz negativ in ultimele luni pentru acest act normativ.

Asociatiile care militeaza pentru drepturile homosexualilor, dar si personalitati din Miscarea Cinci Stele (formatiune antisistem), aliatul guvernamental al lui Salvini, au denuntat la randul lor aceasta masura.

"Este un decret nedrept, care are ca singur obiectiv discriminarea copiilor deja recunoscuti de tribunale ca urmasi ai cuplurilor de lesbiene si de gay", a criticat Fabrizio Marrazzo, purtator de cuvant al Gay Center.

Mai multe asociatii si sindicatul CGIL au anuntat deja ca vor face recursuri la tribunalele administrative, iar reprezentantii Regiunii Piemont au propus ajutorarea familiilor vizate de noul decret.

Legea italiana nu permite explicit ca un copil sa aiba doi tati sau doua mame, dar, in cazuri individuale, mai multe cupluri au avut castig de cauza in instanta prin validarea in Italia a unei filiatii stabilite in strainatate sau prin adoptia de catre parintele non-biologic recunoscuta de o instanta in numele interesului copilului.

De acum inainte, acestor copii ar putea sa li se refuze eliberarea unei carti de identitate, in masura in care ambii parinti inscrisi pe certificatul de nastere trebuie sa semneze cererea de eliberare a documentului, insa doar unul singur are (conform legislatiei actuale) dreptul de a o face.