Cazul, prezentat in revista medicala The Lancet, a implicat conectatea vaselor de sange, a ligamentelor si a canalelor vaginale intre uterul transplantat si persoana beneficiara, scrie News.ro.

Alte 10 transplanturi de uter de la donatoare decedate, care au avut loc in Statele Unite, Cehia si Turcia, nu au reusit sa duca la sarcini viabile.

Fetita din Brazilia s-a nascut prin cezariana, la 35 de saptamani si trei zile, cu o greutate de 2.550 de grame.

Transplantul, efectuat in septembrie 2016, cand femeia avea 32 de ani, arata ca tehnica este fezabila si poate oferi femeilor cu infertilitate uterina acces la un numar mai mare de posibili donatori.

In prezent, pentru a beneficia de un transplant de uter este necesar ca organul sa provina de la un membru al familiei aflat in viata, care doreste sa il doneze.

”Numarul oamenilor care doresc si se angajeaza sa doneze organe dupa moartea lor este mult mai mare decat al donatorilor aflati in viata, oferind o populatie mult mai larga de posibili donatori”, a afirmat Ejzenberg intr-un comunicat referitor la rezultat.
Transplantul de uter, o sansa in plus pentru femeile infertile, pe langa adoptii sau mame-surogat Primul copil dezvoltat intr-un uter donat de o persoana aflata in viata s-a nascut in Suedia, in 2013. Oamenii de stiinta au raportat pana in prezent 39 de proceduri de acest tip, care au avut ca rezultat nasterea a 11 copii vii.

Expertii estimeaza ca infertilitatea afecteaza 10%-15% din cuplurile aflate la varsta reproductiva, la nivel mondial. Din acest grup, aproximativ una din 500 de femei are probleme uterine.

Inainte ca transplanturile de uter sa fie posibile, singurele optiuni erau adoptia sau nasterile din mame surogat.

In cazul din Brazilia, beneficiara transplantului s-a nascut fara uter din cauza unui sindrom numit Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. Donatoarea avea 45 de ani si a murit din cauza unui atac vascular cerebral.

La cinci luni dupa transplant, uterul nu a dat semne de respingere, ecografiile au fost normale, iar beneficiara avea menstruatii regulate. Ovulele fertilizate si congelate anterior au fost implantate dupa cateva luni, iar 10 zile mai tarziu a fost confirmata sarcina.

La momentul publicarii studiului in revista The Lancet, fetita avea sapte luni si 20 de zile, era hranita la san si avea o greutate de 7,2 kilograme.