ANM a anunțat că România va fi lovită de un val de frig

„Începând de mâine după-amiază, dar mai ales de marți o masă de aer rece va aborda din nou pentru câteva zile zona țării noastre. (...) Trebuie să menționăm nopțile și diminețile reci pe parcursul zilelor de miercuri, joi și vineri când în depresiuni vom înregistra valori de 0 grade probabil chiar valori negative cel mult 10, 11,14 grade în vestul, sudul, sud-estul țării și în Moldova minime de 5-6 grade Celsius inclusiv în capitală 7-8 grade Celsius", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.

Detalii despre cum va fi vremea marți, 28 septembrie 2021

Marți, 27 septembrie, se răcește în toată țara, îndeosebi în sudul, estul și centrul teritoriului. Vremea va fi închisă și apar ploile în vest, sud-vest și centru, iar în zonele de deal și de munte de asemenea. Va ploua și sub formă de averse, iar în urma lor se vor strânge cantități de apă însemnate. Totodată, vântul va avea intensificări la munte și în partea de sud.


Vremea în București

În general, vremea va fi închisă și se răcește simțitor față de ziua precedentă, când în termometre am avut 26 de grade Celsius. Doar 17 grade Celsius se vor înregistra în a doua zi a săptămânii. Miercuri, 29 septembrie, o să fie, de asemenea, rece pentru această dată. Ziua, cerul va fi plin de nori, dar sunt șanse mici să plouă. Maxima va atinge 19 grade Celsius și minima 9 grade Celsius.


Vremea la munte

La munte, vremea se menține relativ cald. Pe parcursul zilei vor fi posibile, izolat, ploi slabe sau burniță în Carpații Orientali. Însă, începând de seara, norii se adună și va ploua, mai ales sub formă de averse însoțite de tunete și fulgere, în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali. La peste 1.400 de metri și în depresiuni, ceața o să scadă vizibilitatea.


Nor toxic deasupra României

Un nor cu potențial toxic se află deasupra României de duminică, după erupțiile vulcanului din insula spaniolă La Palma. Curenții aduc particule care ne pot pune în pericol sănătatea și specialiștii ne recomandă ca atunci când ne deplasăm în exterior să purtăm mască de protecție, ochelari și șapcă.


„La nivelul Uniunii Europene funcționează programul de observare a Pământului, respectiv Serviciul de monitorizare a atmosferei, Copernicus. Așa cum arată datele furnizate de acest serviciu putem să observăm că în ultimele zile, în sudul și în estul Europei concentrațiile de dioxid de sulf s-au semnalat pe întreaga coloană de aer și s-au menținut la valori ridicate.

Iar evoluția estimată ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în zona Insulelor Canare duce la idee că și țara noastră se va afla sub incidența acestui nor, dacă azi vorbim într-o primă etapă pentru zona de vest a țări, ulterior vom observa o extindere pentru că circulația aerului realizată din sectorul predominant sud-vestic va favoriza deplasarea către est a norului și va traversa astfel între teritoriul țării în intervalul 26 - 28 septembrie.

Așadar, monitorizăm din punct de vedere meteorologic evoluția, ca urmare a datelor furnizate de acest serviciu și pe măsură ce avem date noi cu siguranță vom veni cu ele în atenția dvs”, a spus Elena Mateescu.