Din cauza pandemiei de coronavirus, mulți dintre noi suntem forțați să lucrăm de acasă în această perioadă.

Munca de acasă vine cu numeroase beneficii: nu mai pierzi timpul în trafic în drum spre birou, ai mai multă flexibilitate și îți poți seta singur prioritățile. Asta fără să punem la socoteală faptul că ne protejăm atât pe noi cât și pe cei din jur de coronavirus.

Dar, ce faci când liniile dintre job și acasă devin neclare și te trezești că răspunzi la mailuri chiar și sâmbătă seara?

Iată câteva idei care te vor ajuta să te deconectezi de la job atunci când lucrezi de acasă.

Stabilește o zonă de lucru

Cei mai mulți dintre noi nu avem luxul unei camere pe care să o folosim drept birou, așa că lucrăm pe unde apucăm - în bucătărie, pe canapeaua din sufragerie sau chiar din pat. Va fi mai greu să te deconectezi de la job când creierul tău asociază fiecare colțișor din casă cu munca.

Stabilește o zonă de lucru și încearcă să îți rezolvi toate sarcinile acolo. Astfel, creierul tău va știi că atunci când te îndrepți către acel loc e timpul să muncești, iar când termini și te ridici, e timpul pentru relaxare.

Uite aici câteva sfaturi de amenajare a biroului.

Stabilește o rutină

Ce făceai în mod normal când te pregăteai să pleci la muncă? Probabil făceai un dus, te îmbrăcai, îți pregăteai micul dejun și tot așa. Dacă lucrezi de acasă, nu înseamnă că trebuie să o faci din mijlocul patului, îmbrăcat în pijamale. Procesul prin care te pregătești de job îi transmite creierului că ești gata de muncă, ceea ce te va ajuta să fii mai productiv.

Rutina de deconectare este la fel de importantă. Odată ce ai terminat munca, schimbă-te în ceva comfortabil ca să îi semnalezi creierului că ești gata de relaxare.

Ia pauze

Încă un task și iau o pauză, este minciuna pe care ne-o spunem mulți dintre noi. La cealaltă extremă sunt cei care muncesc 15 minute, apoi lenevesc o oră. Folosește metoda Pomodoro pentru a menține un ritm și a fi productiv. De exemplu, poți lua o pauză de 10 minute la fiecare 50 de minute.

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

Deconectează-te (la propriu)

Odată ce ai terminat toate sarcinile pentru ziua în curs, închide laptopul, pune telefonul pe silențios și încearcă să iei o pauză de la gadgeturi. Gătește, citește, stai de vorbă cu partenerul de viață sau colegii de apartament, fă un puzzle, fă curățenie, etc.

Plănuiește o activitate pentru finalul zilei

Sfârșitul programului de lucru însemna în mod normal o bere cu prietenii sau o plimbare în parc. Nu putem ieși în oraș din cauza pandemiei de coronavirus, dar putem plănui activități în casă după job. De exemplu, îți poți plănui o oră de seriale sau o sesiune de yoga.


Despre autor:


Ultima actualizare: 6 Aprilie 2020 - 06 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.