David Popovici, campion mondial la 100 și 200 metri liber, a sosit duminică seară în România cu o aeronavă TAROM pe aeroportul Henri Coandă. Tânărul a fost însoțit de antrenorul Adrian Rădulescu și de colegul său de lot, Robert Glință. Mesajul sportivului la sosirea în țară.

Mesajul lui David Popovici la sosirea în România

La coborârea din aeronavă, David Popovici a fost așteptat de foștii campioni olimpici, Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație, de Mihai Covaliu, președintele COSR, de Eduard Novak, ministrul Sportivului, și de președintele clubului Dinamo, Ionuț Adrian Popa.

Bucureșteanul se bucură de o mare popularitate în țară, Guvernul României anunțând că îl va premia cu 1 milion de lei, în timp ce președintele Klaus Johannis îl va decora cu Ordinul Național „Steaua României”, cea mai înaltă distincție a statului.

Președintele României a anunțat săptămâna aceasta că pentru performanțele istorice obținute la Budapeste îl va decora pe David Popovici cu Ordinul Național „Steaua României”. În completare, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul României îl premiază pe sportiv cu suma de un milion de lei.

Declarațiile lui David Popovici, înotătorul de aur al României

„Trebuie să recunosc că nu sunt obișnuit cu atât de multă lume și atat de multă atenție. Le mulțumesc celor care au crezut în mine si care m-au susținut, și mulțumesc românilor care m-au urmărit la TV și la fața locului. Sunt onorat să reprezint țara asta frumoasă și să vă simt alături de mine”, a declarat David Popovici la conferința de presă.

„Cred că cel mai mare vis al meu, din punct de vedere profesional, este să devin cel mai rapid din istorie. Dacă se poate, într-o probă, ar fi super, iar dacă ar fi în mai multe probe, ar fi mai super. Lucrăm la asta în fiecare zi, încercăm să ne perfecționăm.

Iar un alt vis al meu foarte mare este să inspir cât mai multă lume și să fac lumea să simtă aceleași emoții și să le trăiască, pur și simplu, odată cu mine, odată ce fac lucrul la care sunt bun, și anume înotul”, a mai spus David Popovici.

Citeste si:
David Popovici, locul 4 la Campionatele Europene în bazin scurt. Ce...
David Popovici, locul 4 la...

David Popovici a transmis un mesaj celor care își propun să îi calce pe urme, motivați fiind de performanțele sale istorice. „Le-aș pune să nu se lase niciodată doborâți de absolut nimic, să aibă încredere în ei, în antrenorul lor, și în părinții lor, să îi asculte.

Așa cum și eu, la 17 ani, încă trebuie să îi ascult pe ai mei. Le-aș spune să se apuce de orice sport le place și atunci când găsesc ceva, să se țină de el. Pentru că sportul îți oferă atâtea oportunități de a călători, de a cunoaște oameni, de a experimenta culturi noi, așa cum fac și eu acum”.

„Sunt onorat să fiu numit idolul unor copii, pentru că și eu, la rândul meu am avut idolii mei. Îmi aduc aminte când l-am văzut pe Robert, în 2016, la internaționalele României, ținute la bazinul de la Dinamo.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Îmi era tare rușine să cer o poză cu el, să cer un autograf. Ai mei m-au împins, așa cum fac și acum părinții cu cei care vor să facă o poză cu mine. Și a fost foarte OK, pentru că Robert este un băiat foarte OK și e și el idolul multor copii. Sper ca împreună să fim cei mai mari idoli, poate, din sport.

Robert mi-a spus că acela a fost primul autograf pe care l-a dat vreodată. Și încă îl am, pe undeva prin sertare. E un lucru frumos să ai idoli, să ai oameni pe care să îi urmărești cu sufletul la gură și care să te inspire. Cum sper că fac și eu acum, cu mulți copii”, a povestit David.

Evoluția lui David Popovici

Înainte de 2022, țara noastră a obținut doar de două ori în istorie aurul mondial la natație. Onoarea a fost a Tamarei Costache (1986 - 50 m liber) și a Dianei Mocanu (2001 - 200 m spate). Tânărul de 17 ani a fost desemnat de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern sportivul anului 2021. Alături de el a fost numit și Robert Glință.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

În 2021, la Jocurile Olimpice din Japonia, David Popovici a terminat pe locul 4 proba de 200 metri liber și pe poziția a șaptea la 100 metri liber. La Campionatele Europene de înot în bazin scurt, 25 metri, a câștigat medalia de aur în proba de 200 metri liber.

La Europene de înot pentru juniori de la Roma, David Popovici a câștigat aurul la 100 metri liber - cu un nou record mondial - 200 metri liber - un nou record mondial în semifinale - și 50 metri liber, cât și o medalie de argint în proba masculină de ștafetă 4x100 metri liber, alături de Mihai Gergely, Patrick Dinu și Ștefan Cozma.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Iunie 2022 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.