Ghetele Regelui Henric al VIII-lea

Până ca Pelé, Maradona, Messi sau Ronaldo să aibă variante personalizate, trebuie să știi că ghete fotbal a purtat chiar și Regele Henric al VIII-lea al Angliei, în 1525! Deși nu semăna deloc cu jocul de astăzi, fotbalul se juca chiar și în acele vremuri. Era o variantă violentă, dezorganizată, care ducea deseori la lupte între participanți și care a fost în cele din urmă interzisă. Un expert al Universității din Southampton, Maria Hayward, a descoperit pe o listă de inventar că Regele Henric al VIII-lea avea în garderobă o pereche de ghete de fotbal, create de cizmarul său personal, Cornelius Johnson. Acestea valorau patru șilingi, peste o sută de euro în banii de astăzi. Nu se știe exact cum arătau acele ghete regale, dar se presupune că erau din piele, solide și foarte grele. În afară de faptul că a avut șase soții, Henric al VIII-lea era pasionat și de sport. Călăria, tenisul și fotbalul se numărau printre hobby-urile monarhului.


Începuturile ghetelor de fotbal

La trei secole distanță, fotbalul a evoluat și a crescut în popularitate în Anglia. Trebuie să știi că în anii 1800, jucătorii foloseau niște cizme din piele, cu vârf din oțel și cuie în talpă. Acestea cântăreau peste 500 de grame, iar dacă ploua, își dublau greutatea. Imaginează-ți ce sacrificii făceau fotbaliștii de atunci pentru a duce un meci la capăt. Primii producători de ghete de fotbal au apărut la începutul anilor 1900, iar unii dintre ei, precum Gola (înființată în 1905) sau Valsport (1920), există și astăzi.

Adevărata revoluție în privința ghetelor de fotbal au adus-o frații Adolf și Rudolf Dassler. În 1924, au deschis o fabrică ce producea ghete cu șase sau șapte tipuri de crampoane, ce se puteau înlocui în funcție de condițiile de joc. Tot în acei ani, fotbalul a început să capete popularitate în Brazilia, unde producătorii s-au asociat pentru prima dată cu starurile de pe teren. Spre exemplu, „Shooteiras à Marcos” erau ghetele lui Marcos Carneiro de Mendonça, portarul lui Fluminense și primul portar al naționalei Braziliei.


Războiul marilor producători

În 1948, frații Dassler s-au certat. Rudolf a fondat Puma, iar Adolf a înființat Adidas. Fiecare dintre fabrici avea să aducă îmbunătățiri considerabile ghetelor de fotbal. Pentru prima oară în istorie, modelele Puma Atom aveau crampoane din plastic sau cauciuc, în timp ce Adidas producea ghete mai ușoare, fabricate dintr-un material parțial sintetic.

Evoluția a continuat, iar Cupa Mondială din 1970 a consemnat și primul contract de publicitate semnat între un producător de ghete de fotbal și un jucător. Marele Pelé a purtat modelul Puma King la turneul final câștigat de Brazilia. Înaintea sfertului de finală cu Peru, care a fost primul meci televizat live și color, Pelé i-a cerut arbitrului să întârzie startul partidei pentru a se lega la șireturi.

Anii ‘70 și ‘80 au consemnat intrarea pe piață a altor producători de ghete de fotbal, precum Diadora, Umbro, Lotto sau Kelme. Nike a intrat în joc pe această piață abia în 1994, când a devenit sponsorul naționalei Braziliei, la Mondialul din Statele Unite.


Cele mai scumpe ghete de fotbal din istorie

Tehnologiile de producție sunt într-o continuă evoluție. În zilele noastre, ghetele personalizate sunt cele mai căutate, pentru că fiecare microbist vrea să se identifice cu idolul său. Cea mai scumpă pereche de ghete din toate timpurile i-a aparținut lui Leo Messi. Au fost purtate de argentinian într-un meci cu Valladolid în care a marcat golul 644 pentru Barcelona și a devenit fotbalistul cu cele mai multe reușite pentru aceeași echipă. Acestea s-au vândut la licitație pentru fabuloasa sumă de 143.580 de euro. Întreaga sumă a fost donată unui spital de copii din Barcelona.

Cam așa arată, pe scurt, istoria ghetelor de fotbal, de la cele purtate de Regele Henric al VIII-lea și până la cele ale lui Leo Messi, care s-au vândut pentru o sumă record.

//